• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

#Pajdaš

Član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
78
omotnice 2023-2027 za EU je teška mislim oko 190 biliona a od 2028 se planira valjda samo jedna 'omotnica' procjene oko 100 biliona tj duplo manje
(#fun fact: za omotnicu, CAP-ZPP 2023-2027 je mislim 2020te prijedlog bio 215-220 biliona pa je 'dobiveno' 190)
imam ja negdje (mozda na mobu, moram potraziti) sto su izbacili taj prijedlog gdje je napisano sve...
Ja cak mislim i manje nego sto je kolega napisao, mozda prije oko 75-80 E/ha jer koliko sam ja shvatio ide u sljedecem ZPPu sve iz jedne omotnice, nema omotnica za eko seme, omotnica za osnovno placanje itd
ja sam to citao mislim na nekom njemackom agrarnom portalu (nesto slicno kao naš portal ''Agroklub'') prosle godine u 10mj mislim objavljeno...
ugl kolko me sjećanje služi, drastično smanjenje poticaja uz ostavljenje trenutnih obaveza (GAEC, SMR-i, eko šeme itd) uz dodavanje još novih strozih mjera
npr planiraju da analiza zemlje postane obvezna svake godine ili svake druge trece uz obveznu analizu za svaku prihranu (valjda misle npr na Nmin) (čitaj: još skuplja proizvodnja)
pa trazit ce pokrivenost tla 365 dana sa usjevom u godini mada to je mislim trebalo biti vec u ovom al su navodno zbog onih prosvjeda po eu itd malo 'oprostili'
pa pod gaec planiraju stavit obavezni tropoljni sustav u odnosu na glavnu kulturu.. (znaci trenutno kukuruz (pa zimski pokrov psenica), pa u proljece kukuruz moze se vjerojatno zaboravit tj bolje receno morat ces imati minimalno tri kulture (a ovi pokrovi preko zime i ljeta ce ulazit u onu pokrivenost tla 365 dana zbog 'skladištenja' ugljika), zbog ovoga je bilo bas puno prituzbe u komentarima koliko sam shvatio jer i tamo nekima npr najvise treba kukuruz pa su tako dosad radili, kukuruz na kukuruz a od 2028 se izgleda nece vise moci
Onda EU najavljuje stroze sankcije za neiskoristavanje sredstava (negdje sam procitao da je HR od 2013-2023 iskoristila navodno 1/4 od mogućih) + sankcije jer se u nekim drzavama poticala velika gospodarstva sa fondovima (u HR navodno da 80% dobivenih novčanih sredstava je otislo na gospodarstva sa 100-150+ i vise hektara a najmanje na gospodarstva sa 20-50ha)
Veci postotak omotnice ce ici na drzave npr razvijene sa stocarstvom
I valjda da ce ogranicit poticaj do kolike povrsine (neko je pisao 50ha, neko 70ha) se moze dobiti poticaj uz vecu kontrolu i adrese svakog gospodarstva (da ne bude kao prije da se ljudi snalaze pa podijele na sinove, kceri, babu, tetku zemlju itd haha)

bilo je toga dosta novog, al ovo je nesto sto mi je ostalo u sjecanju jer se oko tih nekih tema vodila velika rasprava u komentarima clanka

Najnoviji postovi

Na vrh