• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

tapir

Član
Tu od
25 Stu 2019
Poruka
66
Ekipa, dali ste primjetili promjene na agronetu u evpg kalkulatoru? Pašnjak je npr smanjen na 27 e/ha, konji, magarci i buše su 0. Imate saznanja, kako to utječe sad na ovu godinu na isplatu poticaja? Jer s time puno pada ekonomska veličina, pada ispod 3000
Otkud se sad pojavila ta informacija da isplata godišnjih poticaja ovisi o ekonomskoj velićini ?!
Do sadaje za ostvarivanje većine izravnih plaćanja u poljoprivredi bilo potrebno zadovoliti uvijet minimalne prihvatljive površine od 1 hektar pod kulturom (kulturama).
Ekonomska velićina mi je konstantno između 1950 i 2050 (ovisno o promjenama kalkulatora) i sve ove godine normalno primam poticaje.
Momentalna ekonomska velićina u AGRONETU mi iznosi 2.068 eura (za 1,77ha), a ni po "novom" kalkulatoru mi ne prelazi 3.000 pa sam nedavno i za 2025. normalno primio nekoliko uplata predujma (potpora dohotku, preraspodjeljena i intezivirana raznolikost).

Ines333

Novi član
Tu od
24 Lip 2022
Poruka
21
Meni se vrijednost povećala jer na jednoj njivi nije kukuruza nego povrće tu imam više nego na kukuruz i. Nisam ni znala

nino19

Aktivni član
Tu od
4 Stu 2023
Poruka
105
Otkud se sad pojavila ta informacija da isplata godišnjih poticaja ovisi o ekonomskoj velićini ?!
Do sadaje za ostvarivanje većine izravnih plaćanja u poljoprivredi bilo potrebno zadovoliti uvijet minimalne prihvatljive površine od 1 hektar pod kulturom (kulturama).
Ekonomska velićina mi je konstantno između 1950 i 2050 (ovisno o promjenama kalkulatora) i sve ove godine normalno primam poticaje.
Momentalna ekonomska velićina u AGRONETU mi iznosi 2.068 eura (za 1,77ha), a ni po "novom" kalkulatoru mi ne prelazi 3.000 pa sam nedavno i za 2025. normalno primio nekoliko uplata predujma (potpora dohotku, preraspodjeljena i intezivirana raznolikost).
Znači, bi ste dobili predujam sad prošli tjedan? To mi sad stvarno nije jasno. Ja ništa, ekonomska vrijednost 2400

tapir

Član
Tu od
25 Stu 2019
Poruka
66
Znači, bi ste dobili predujam sad prošli tjedan? To mi sad stvarno nije jasno. Ja ništa, ekonomska vrijednost 2400
Da, 16. 17. i 20. listopad su isplaćeni predujmovi za Izravna plaćanja (potpora dohotku, preraspodjeljena potpora i intezivirana raznolikost polj. površina 2025). Primam redovito i poticaj IAKS mjere (žute ploče - KFK i MUK), dakle EVPG iznad 3000 eura momentalno nije uvijet za ostvarivanje godišnjih izravnih plaćanja.

U PRAVILNIKU O PROVEDBI IZRAVNE POTPORE POLJOPRIVREDI I IAKS MJERA RURALNOG RAZVOJA ZA 2025. GODINU navodi:
"Članak 17.
Osnovni uvjeti za ostvarivanje plaćanja za intervencije i mjere su:
...
5. minimalna prihvatljiva poljoprivredna površina poljoprivrednog gospodarstva korisnika za koju je zatražena potpora za intervencije izravnih plaćanja iznosi jedan hektar
...
7. minimalna veličina poljoprivredne površine poljoprivrednog gospodarstva za IAKS mjere ruralnog razvoja iznosi 0,5 hektara upisane u ARKOD sustav na zadnji dan roka za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva, iznimno za operaciju Uspostava poljskih traka površina poljoprivrednog gospodarstva kao i ARKOD parcele je najmanje jedan hektar"

Niste jedini koji nije još primio predujam, ili se strpite još neko vrijeme ili pošaljite upit Agenciji.

Najnoviji postovi

Na vrh