Evo od nas 70ak OPG-a u selu nas trojica smo u poljoprivredi skoro 'bez poticaja'. Odnosno prijavljujemo samo cca 20-30% od ukupne površine pod poticaj, i to samo prijava osnovno i preraspodijeljeno. Naše iskustvo, bolje nam je, ili kako kaže zadnji kolega koji je ušao u tu priču 2023 kaaže preporodio se!! Sva trojica smo samozaposleni, tj redovno plaćamo doprinose itd! Nas trojica obrađujemo svaki od 25 do 30ha. (Od 73 OPG-a u selu samo nas 5 je samozaposleno, tj ne radi nigdje drugdje osim na svom opg i plaća si doprinose, ostatak il mirovina il su zaposleni kod drugog poslodavca)...... Pa neka se netko - tko ne prima poticaje - proba 'tržišno' natjecati u okruženju u kojemu većina prima poticaje....
Prije smo (tj velika većina još uvijek) razmišljali kad sve zbrojimo oduzmemo samo da nam ostane poticaj i zadovoljni, sada je pažnja usmjerena na drugim stvarima, kako ovaj posao poboljšati i biti bolji i uspješniji i zasad s ponosom mogu reći ova priča bez poticaja jako uspješno napreduje. 2021 novi JD traktor kupljen (2024 isplaćen potpuno), 2022 nova rotodrljača i novi plug, 2023 polovan gruber (2023 nas je malo dotukla zbog one oluje, gdje je dosta novca od zarade otišlo na sanaciju štete hale, kuće,auta itd), 2025 polovan kombajn DF topliner (na kredit 4g),i novi kukuruzni heder isplaćen. Evo samo za usporedbu od 2015-2020 s poticajem što se tiče mehanizacije u dvorište stigla samo polovna teška drljača.I kod druge dvojice kolega je slična priča s napretkom. I s ponosom sva trojica možemo reći da se bez problema tržišno natječemo i čak uspješnije od kolega koji primaju poticaje i za eko sheme i eu fondove, čak od velike većine puno uspješniji.
Zemlje za kupiti ovdje nema, a plaćati 400-500 e/jutro (pa ima i bisera sa 600-700)e privatni zakup neka hvala, ja sam se uvijek vodio bolje kupiti jedno jutro nego plaćati zakup...tako da zasad sa zaradom obnavljamo mehanizaciju, a s obzirom kakvo je stanje kod većine kolega u selu ovdje mislim da će biti jako puno zemlje za kupiti ovdje kroz 3-6g.
Ja sam od 2020 u toj 'priči' nakon upoznavanja kolege koji je u priči bez poticaja od 2015. I meni je bilo apsurdno tada,kao što ovaj lupeta, jer tad sam razmišljao kako može biti bolje jer se odričeš dijela svog kolača tj novaca ali najbolja odluka ikad donešena što se tiče OPG-a! Kum je ušao 2022 i ovaj zadnji 2023. I ima naznake da će se brojno stanje 'ekipe bez poticaja' povećati od sljedeće godine