• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
166
..... Pa neka se netko - tko ne prima poticaje - proba 'tržišno' natjecati u okruženju u kojemu većina prima poticaje....
Evo od nas 70ak OPG-a u selu nas trojica smo u poljoprivredi skoro 'bez poticaja'. Odnosno prijavljujemo samo cca 20-30% od ukupne površine pod poticaj, i to samo prijava osnovno i preraspodijeljeno. Naše iskustvo, bolje nam je, ili kako kaže zadnji kolega koji je ušao u tu priču 2023 kaaže preporodio se!! Sva trojica smo samozaposleni, tj redovno plaćamo doprinose itd! Nas trojica obrađujemo svaki od 25 do 30ha. (Od 73 OPG-a u selu samo nas 5 je samozaposleno, tj ne radi nigdje drugdje osim na svom opg i plaća si doprinose, ostatak il mirovina il su zaposleni kod drugog poslodavca).
Prije smo (tj velika većina još uvijek) razmišljali kad sve zbrojimo oduzmemo samo da nam ostane poticaj i zadovoljni, sada je pažnja usmjerena na drugim stvarima, kako ovaj posao poboljšati i biti bolji i uspješniji i zasad s ponosom mogu reći ova priča bez poticaja jako uspješno napreduje. 2021 novi JD traktor kupljen (2024 isplaćen potpuno), 2022 nova rotodrljača i novi plug, 2023 polovan gruber (2023 nas je malo dotukla zbog one oluje, gdje je dosta novca od zarade otišlo na sanaciju štete hale, kuće,auta itd), 2025 polovan kombajn DF topliner (na kredit 4g),i novi kukuruzni heder isplaćen. Evo samo za usporedbu od 2015-2020 s poticajem što se tiče mehanizacije u dvorište stigla samo polovna teška drljača.I kod druge dvojice kolega je slična priča s napretkom. I s ponosom sva trojica možemo reći da se bez problema tržišno natječemo i čak uspješnije od kolega koji primaju poticaje i za eko sheme i eu fondove, čak od velike većine puno uspješniji.
Zemlje za kupiti ovdje nema, a plaćati 400-500 e/jutro (pa ima i bisera sa 600-700)e privatni zakup neka hvala, ja sam se uvijek vodio bolje kupiti jedno jutro nego plaćati zakup...tako da zasad sa zaradom obnavljamo mehanizaciju, a s obzirom kakvo je stanje kod većine kolega u selu ovdje mislim da će biti jako puno zemlje za kupiti ovdje kroz 3-6g.
Ja sam od 2020 u toj 'priči' nakon upoznavanja kolege koji je u priči bez poticaja od 2015. I meni je bilo apsurdno tada,kao što ovaj lupeta, jer tad sam razmišljao kako može biti bolje jer se odričeš dijela svog kolača tj novaca ali najbolja odluka ikad donešena što se tiče OPG-a! Kum je ušao 2022 i ovaj zadnji 2023. I ima naznake da će se brojno stanje 'ekipe bez poticaja' povećati od sljedeće godine :)

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,335
Pajdo, a koje kulture siješ? Da li se baviš samo ratarstvom ili imaš i stoku? Nije valjda da uzgajaš lijesku?

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,738
Ajd mi objasni kakve veze ima poticaj sa ovime sto si napisao:
"Prije smo (tj velika većina još uvijek) razmišljali kad sve zbrojimo oduzmemo samo da nam ostane poticaj i zadovoljni, sada je pažnja usmjerena na drugim stvarima, kako ovaj posao poboljšati i biti bolji i uspješniji"

Ja sam.smijesno mali ali moj cilj je svake godine uloziti u zemlju,poboljsati proizvodnju, povecati prinos i to nema nikakve veze sa poticajem...ima veze samo s.menom i mojim ciljevima...

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
342
Evo od nas 70ak OPG-a u selu nas trojica smo u poljoprivredi skoro 'bez poticaja'. Odnosno prijavljujemo samo cca 20-30% od ukupne površine pod poticaj, i to samo prijava osnovno i preraspodijeljeno. Naše iskustvo, bolje nam je, ili kako kaže zadnji kolega koji je ušao u tu priču 2023 kaaže preporodio se!! Sva trojica smo samozaposleni, tj redovno plaćamo doprinose itd! Nas trojica obrađujemo svaki od 25 do 30ha. (Od 73 OPG-a u selu samo nas 5 je samozaposleno, tj ne radi nigdje drugdje osim na svom opg i plaća si doprinose, ostatak il mirovina il su zaposleni kod drugog poslodavca).
Prije smo (tj velika većina još uvijek) razmišljali kad sve zbrojimo oduzmemo samo da nam ostane poticaj i zadovoljni, sada je pažnja usmjerena na drugim stvarima, kako ovaj posao poboljšati i biti bolji i uspješniji i zasad s ponosom mogu reći ova priča bez poticaja jako uspješno napreduje. 2021 novi JD traktor kupljen (2024 isplaćen potpuno), 2022 nova rotodrljača i novi plug, 2023 polovan gruber (2023 nas je malo dotukla zbog one oluje, gdje je dosta novca od zarade otišlo na sanaciju štete hale, kuće,auta itd), 2025 polovan kombajn DF topliner (na kredit 4g),i novi kukuruzni heder isplaćen. Evo samo za usporedbu od 2015-2020 s poticajem što se tiče mehanizacije u dvorište stigla samo polovna teška drljača.I kod druge dvojice kolega je slična priča s napretkom. I s ponosom sva trojica možemo reći da se bez problema tržišno natječemo i čak uspješnije od kolega koji primaju poticaje i za eko sheme i eu fondove, čak od velike većine puno uspješniji.
Zemlje za kupiti ovdje nema, a plaćati 400-500 e/jutro (pa ima i bisera sa 600-700)e privatni zakup neka hvala, ja sam se uvijek vodio bolje kupiti jedno jutro nego plaćati zakup...tako da zasad sa zaradom obnavljamo mehanizaciju, a s obzirom kakvo je stanje kod većine kolega u selu ovdje mislim da će biti jako puno zemlje za kupiti ovdje kroz 3-6g.
Ja sam od 2020 u toj 'priči' nakon upoznavanja kolege koji je u priči bez poticaja od 2015. I meni je bilo apsurdno tada,kao što ovaj lupeta, jer tad sam razmišljao kako može biti bolje jer se odričeš dijela svog kolača tj novaca ali najbolja odluka ikad donešena što se tiče OPG-a! Kum je ušao 2022 i ovaj zadnji 2023. I ima naznake da će se brojno stanje 'ekipe bez poticaja' povećati od sljedeće godine :)
Ključna riječ je 'skoro' (bez poticaja). Dobro za vas da ste uspjeli pronaći matematiku koja vam se isplati, ali i vi primate - samo ste si izračunali da primate ono što je vama u vašoj situaciji trenutno lako dostupno (iliti 'low hanging fruit'). I da vam je lako dostupno više - uzeli bi i to (baš kao i svi mi ostali). I da spomenuli ste da su tu u igri i prihodi iz drugih izvora, što je isto sasvim ok - ali nemojmo miješati kruške i jabuke (to jest financiranje poljoprivrede iz drugih izvora, pa je to kao onda isplativa djelatnost).
I da se razumijemo ja smatram da su poticaji krajnje štetni po poljoprivredu ali i po cijelo društvo jer dugoročno izazivaju cijeli niz štetnih posljedica. Ali nemojmo se zavaravati da ćeš u okruženju u kojemu se inače dijele poticaji šakom i kapom, za sve i svašta (doslovno dovoljno je da dišeš, pa da primiš neku najnižu razinu poticaja) da ćeš nekim čudom odjednom biti konkurentniji ako se odrekneš poticaja koje bi inače mogao primiti. I ne - nismo mi krivi što primamo poticaje nego su sada takva pravila igre. Po meni bilo bi puno pravednije da cijela ta šarada sa poticajima uopće ne postoji (na području cijele EU), pa kako kome bude. Naravno kada ne bi bilo te šarade onda bi se moglo uštedjeti i na administraciji....

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,335
Nigdje ne piše da li ste vas nekolicina koristili fondove ruralnog razvoja? Meni je jako drago da postoje poljoprivrednici koji mogu dobro živjeti od obrađivanja 25-30 ha i toliko investirati u strojeve i razvoj svojega gospodarstva. To je formula za uspjeh koju bi trebalo staviti u udžbenike da bude primjer svima drugima kako uspjeti. Koje su to kulture tako dohodovne, a zakonom su dozvoljene? Koja to proizvodnja (osim plasteničke) donosi takvu dobit? Znamo kakva je situacija sa pšenicom, kukuruzom, sojom..... odnosno sa onim kulturama koje se najviše siju. Dosta razmišljam o tome, računam, ali i dalje mi je to neriješiva enigma. Izgleda da je moja glava premala za tako velike računice.o_O Koliko mi je poznato takve uspjehe su do sada postizali samo eminentni stručnjaci poput Tolušića, Čobankovića, one Rimac-Čulina-Pleslić, one drobne Žalac i sličnih koje je dragi Bog podario nevjerojatnom pameću i sposobnošću uz blagoslov partije i druga nepoznatih inicijala.

Posljednje uređivanje:

sanjak

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2023
Poruka
134
Jučer se ministar pohvalio da je ministarstvo dali 5 mkl.eura za 120 gradova i općina za štetu od suše tako da do kraja godine lokalna samouprava to može rasporediti novac do kraja godine.

mmpoljo

Aktivni član
Tu od
5 Velj 2023
Poruka
192
Koja to proizvodnja (osim plasteničke) donosi takvu dobit? Znamo kakva je situacija sa pšenicom, kukuruzom, sojom..... odnosno sa onim kulturama koje se najviše siju. Dosta razmišljam o tome, računam, ali i dalje mi je to neriješiva enigma. Izgleda da je moja glava premala za tako velike računice.
Ja iz teksta iščitavam, da se Vi (kao i ja) fokusirate na krive stvari. Problem nije u kulturama, aktivnostima... nego u poticajima. Poticaji nas blokiraju, i kad prestanemo koristiti poticaje, će sve krenuti, i biti će para ko u priči ...

DMboy

Aktivni član
Tu od
20 Tra 2012
Poruka
398
Trebala bi biti isplata pomoći za sjetvu certificiranog sjemena žitarica..samo nitko ništa ne govori, kada !?

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
342
Ja iz teksta iščitavam, da se Vi (kao i ja) fokusirate na krive stvari. Problem nije u kulturama, aktivnostima... nego u poticajima. Poticaji nas blokiraju, i kad prestanemo koristiti poticaje, će sve krenuti, i biti će para ko u priči ...
Poticaje treba ukinuti svima u EU. A svatko (sam, dobrovoljno) uvijek može prestati koristiti (dobrovoljno se odreći, odustati od poticaja), samo što onda nisi ravnopravan u 'tržišnoj utrci' (kada drugi istovremeno obilato koriste državnu kasu za svoj razvoj). Ovako - kako je sada - administracija svojim uredbama potpuno arbitrarno određuje tko će, koliko i za što dobiti, što je malo žešća debilana. Jedina uloga ovakvih poticaja je da politika kontrolira poljoprivrednu djelatnost. A to nema smisla jer politka doslovno nema nikakvog pojma o onome što želi i pokušava kontrolirati. Jedino što proizlazi iz političke kontrole je gašenje malih proizvođača i sve veća uloga mega korporacija. (Agrokor je bio po mnogim pokazateljima bliži malom proizvođaču nego nekakvoj mega korporaciji, ali to je ionako prošla priča - napisano samo da dobijete osjećaj sa čime ovdje imamo posla). Ovo što mi 'dobivamo' samo su mrvice u odnosu na to koliko 'curi' love na drugim stranama.

mmpoljo

Aktivni član
Tu od
5 Velj 2023
Poruka
192
Poticaje treba ukinuti svima u EU.
Nije dovoljno ukinuti svima u EU, nego bi trebalo ostatku svijeta (i uvoznicima) nametnuti iste uvjete... to bi dovelo do znatnog poskupljenja hrane, inflacije... političkog nezadovoljstva, vlade bi padale...

Nije problem susjed u selu, problem su mega korporacije sa više novca i utjecaja od cijelih država... A poticaji su kao pokušaj kupovanja socijalnog mira i minimalnog održavanja poljoprivredne aktivnosti.

I zato se divim svim genijalcima ovdje na forumu koji kao prvi korak zazivaju ukidanje poticaja...

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,193
Treba uvesti kvote za uvoz,ocariniti taj uvoz i treba zaštititi domaću proizvodnju.
Ako npr nama treba 500 tona nećega,a proizvodimo 400 tona,onda se smije uvesti 100 tona i amen..a ne da se uveze 1000 tona,domaći proizvođač malčira svoj proizvod jer ga se ne isplati ni pobrati..e tako se štiti domaća proizvodnja.
Po meni bi se ukinuo svaki poticaj za bilo koju životinju koja je kupljena izvan Hrvatske,izuzev rasplodnih grla,a dodatno nagraditi domaćeg proizvođača zato što uzgaja to što uzgaja..
Ali naslov teme nije "da se mene pita", a kada nas se i pitalo nismo se mogli složiti i predložiti 3 člana za komoru od koje ionak nema ništa,ali mogli smo barem pokušati.

mmpoljo

Aktivni član
Tu od
5 Velj 2023
Poruka
192
Ako npr nama treba 500 tona nećega,a proizvodimo 400 tona,onda se smije uvesti 100 tona i amen..a ne da se uveze 1000 tona,domaći proizvođač malčira svoj proizvod jer ga se ne isplati ni pobrati..e tako se štiti domaća proizvodnja.
To je sve lijepo zamišljeno, ali onda bi se naši snalažljivci dosjetili proizvoditi 500 tona nečega žnj kvalitete, otrovnoga itd...

A šta u slučaju da dan prije žetve dođe neka prirodna katastrofa, pa onda, po "interventnim" cijenama kupuješ nešto bez čega ne možeš, a svi vide da toga nemaš pa te mogu ucjenjivati?

Ajmo malo bolje poraditi na pravim rješenjima za stvarne probleme, prije nego počnemo ukidati poticaje.

PS: Na kraju, nisu nam krivi drugi, nego mi sami. Živimo u vremenima gdje bi svi htjeli izvući nerealni maksimum, i poljoprivrednici i potrošači (i naravno posrednici koji na kraju jedini u tome uspijevaju).
Ajmo preskočiti posrednike: Ponudi potrošaču cijenu i kvalitetu bolju od onoga u dućanu, a potrošač će ti platiti više nego šta možeš dobiti od posrednika.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,522
Dao sam Vam podršku 👍 na zadnja dva komentara, jer su zdravo razumska, za razliku od bekrajnih...

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
342
Nije dovoljno ukinuti svima u EU, nego bi trebalo ostatku svijeta (i uvoznicima) nametnuti iste uvjete... to bi dovelo do znatnog poskupljenja hrane, inflacije... političkog nezadovoljstva, vlade bi padale...

Nije problem susjed u selu, problem su mega korporacije sa više novca i utjecaja od cijelih država... A poticaji su kao pokušaj kupovanja socijalnog mira i minimalnog održavanja poljoprivredne aktivnosti.

I zato se divim svim genijalcima ovdje na forumu koji kao prvi korak zazivaju ukidanje poticaja...
Drugi neka rade što ih je volja...... ako žele uništiti svoju proizvodnju poticajima, neka ih. Ne razumijem kako misliš ukinuti poticaje, na primjer, u južnoj americi? Doslovno nemaš nikakvog utjecaja na te države. Bio bi uspjeh ukinuti poticaje u samoj EU i uvesti carine na uvoznu robu (umjesto poticaja). Ali to ne odgovara nekim EU državama koje izvoze svoju proizvodnju u svijet jer bi se to njima obilo o glavu (njima bi recipročno uveli carine za njihove proizvode koje plasiraju van EU). Ali s obzirom da su mnogi postali ovisni o poticajima - realno gledano ukidanje poticaja moralo bi se dogoditi kroz neki duži vremenski period, jer bi nas nagle promjene tek dovele do problema.

To je sve lijepo zamišljeno, ali onda bi se naši snalažljivci dosjetili proizvoditi 500 tona nečega žnj kvalitete, otrovnoga itd...

A šta u slučaju da dan prije žetve dođe neka prirodna katastrofa, pa onda, po "interventnim" cijenama kupuješ nešto bez čega ne možeš, a svi vide da toga nemaš pa te mogu ucjenjivati?

Ajmo malo bolje poraditi na pravim rješenjima za stvarne probleme, prije nego počnemo ukidati poticaje.

PS: Na kraju, nisu nam krivi drugi, nego mi sami. Živimo u vremenima gdje bi svi htjeli izvući nerealni maksimum, i poljoprivrednici i potrošači (i naravno posrednici koji na kraju jedini u tome uspijevaju).
Ajmo preskočiti posrednike: Ponudi potrošaču cijenu i kvalitetu bolju od onoga u dućanu, a potrošač će ti platiti više nego šta možeš dobiti od posrednika.
Već postoje riješenja unutar država EU na tom tragu. Na primjer u Austriji postoji pravilo igre za trgovce da nema uvoza izvana dok se ne proda domaća proizvodnja (čekam da netko sada upita: 'kako natjerati trgovce?'). Treba samo to iskopirati i primjeniti kod nas, ali eto političari se nekako toga baš i ne mogu dosjetiti.... Nije da nema riješenja, nego nema hrabrosti tako nešto (barem probati) poduzeti. Postoji samo 'hrabrost ' čekanja da netko pred ekipu baci gotovu lovu koju će oni onda raspodjeljivati kako njima trenutno paše.

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
166
Jako velike veze poticaj ima s tim šta sam napisao!
Axial, prema najnovijim informacijama i što je dobio informacije u agenciji u Osijeku, kod mene i kod kuma 2026 će biti potpuno bez poticaja. Kod nas trojice prihodi su isključivo od poljoprivrede! Od kuma i kolege žene rade za minimalac, a i moja je skoro na minimalcu (860e mislim zadnja plaća, al sad je na porodiljnom). Tako da kod nas nema financiranja poljoprivrede iz drugih izvora :)
''... ja smatram da su poticaji krajnje štetni po poljoprivredu ali i po cijelo društvo jer dugoročno izazivaju cijeli niz štetnih posljedica.'' Tko ovo pročita s velikim razumijevanjem shvatit će našu priču ''poljoprivreda bez poticaja''
Lijeska nikakvi fondovi!! Priznajem jesmo išli, probali u početku ali nismo prošli ni na jednom! I iskreno, drago nam je što nismo prošli!
Krenuo sam pisati šta i kako dok nisam vidio ovaj zadnji dio komentara pa ću umjesto onoga što sam htio napisati reći ovako, kako je meni rekao kolega koji je u priči bez poticaja od 2015, citiram ''samo zato što ti nisi uspio i ne znaš, ne znači da nije nemoguće'' (<- i poruka za ostalu ekipu iz inboxa)
Sve je legalno i po PS-u. :) Jedina kazna koju sam dobio u toj priči je ona gdje nismo imali napisano radno vrijeme na tabli OPG-a. Sad stoji Radno vrijeme: 0-24...

A ako mislite da smo mi pioniri ove priče bez poticaja, nismo, ima već jako puno lijepih i uspješnih priča iz Slovenije, Mađarske i Austrije gdje ljudi rade poljoprivredu bez poticaja! :)
I za kraj, da ne spamamo previše, ionako ova tema služi za pitanja 'kad će poticaj?' zamislite prostoriju sa 10 ljudi i jednim šefom. E vidite, poticaj je tu da na štetu jednog (poljoprivrednika) šef kontrolira ostalih 9 u prostoriji. Tko shvati shvati..

''Sustav ne funkcionira tako da svima pomogne, nego tako da jednog kazni dovoljno glasno, da bi ostalih devet bilo poslušno.''

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,335
Ovo je isto kao u nogometu. Svi sve znaju i to bolje od izbornika.
Dajte najte. Neka se nađe netko poduzetan i neka veli-glasajte za mene, a ja se budem potrudil promijeniti poljoprivrednu politiku od temelja tako da bude trebalo malo delati, a bude puno para. Od te jalove forumske rasprave dobim plikove po cijelome tijelu. Svi znaju, svi imaju prijedloge, a nitko ne mrdne onom stvari da se nešto promijeni. Odmah u startu svi popljuju bilo kakav prijedlog za akciju. A kaj se bumo mešali kad znamo da se nebu nikaj promijenilo. I tako iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec iz godine u godinu. Od koga očekujete da bude nešto promijenio da bude bolje? Od političara? Od DP-a? Od ministra? Dajte najte. Tako je kako je i još bude gore. Drugo nismo ni zaslužili. :ppozdrav:

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
342
'Jalova rasprava' je poželjan put da se dođe do kvalitetnih i konkretnih riješenja. Tek kada znaš cilj - onda je moguće pronaći put do tog cilja. A kada znaš put - provedba je samo tehničko pitanje. Nemojmo biti naivni pa misliti da drugi uvijek znaju bolje od nas kako mi trebamo živjeti.
@#Pajdaš: svaka čast i kapa do poda. Ja uvijek uzimam kada mi daju i obavezno se zahvalim. Jer države rijetko, teško i malo daju svojim građanima, a kada daju onda to treba uzeti. Ionako će račun za ono što danas daju svi kolektivno snositi nekada u budućnosti.

Najnoviji postovi

Na vrh