Evo mene opet, da ti kvarim san (dan)
.
Ja prvi ti ne budem "guglao" po Internetu, da ti se onda na forumu pravim jako pametan i važan i postavim prepisane, a "propisane norme" od strane Države, veterinara, ili EU, to budeš morao ti sam odraditi.
.
Ja imam samo "nešto malo iskustva", pa to budem podijelio s tobom.
Pod planiranom "veličinom nastambe" prvenstveno računaj na svoju visinu, sad ja nemam pojma da li si ti visok samo "metar i žilet", ili si "lokalni košarkaš". Zašto? Pa samo zato da u narednim godinama možeš normalno ulaziti u taj objekt, da ga čistiš, da pobereš jaja itd. (Nemoj si složiti da kod svakog prilaženja bubneš glavom o štok vrata, ili suviše nizak krov itd. Peradi, visinski i dimenzionalno, tako bude i više nego dovoljno.
E sad, izrazio si namjeru uzgoja kokoši / pilića, patki, gusaka i purica.
Razmisli gdje i kako budeš "izolirao" kvočku s malim picekima, te ih privremeno odvojio i zaštitio od ostatka peradarnika i eventualno od grabljivica, jastreba. Također gdje i kako se kvočka i piceki budu sklanjali i gdje budu spavali u te prve dane razvoja, od valjanja pa do porasta i spajanja sa starijim kokošima. A, da sve to bude donekle i ukomponirano u sastav tvojeg planiranog zajedničkog objekta.
Uvjeren sam da znaš da patke jako teško budu spavale zajedno s kokošima u istom zatvorenom prostoru. Možda samo dok bude cića zima i snijeg (tako su naše znale napraviti), inače budu radije bilo gdje na dvorištu. To znači da bi im trebao osigurati nekakav poseban prostor - u istom objektu.
Slično ti bude i s guskama, i one su posebnih želja i navika.
S puranima baš nemam iskustva, ali nekako si mislim da bi i oni možda trebali imati svoj prostor za spavanje u koje ih možeš zatvoriti, tijekom noći.
(Moraš ih sve redovito zatvarati i tako braniti od lisica, kuna, čagljeva, nas su u više navrata jako opelješili...)
Jednostavna matematika ukazuje da bi to moralo biti samo 4 različite gajbe, odvojena prostora, za 4 vrste peradi. Na to dodaj spomenuti prostor za kvočku, ili kvočke s picekima, te naravno nekakav prostor s "gnijezdima" u kojima ti kokoši budu nosile jaja. Da li to bude sve nekakav raskoš, velike visine, ili budeš prostor po visini podijelio na nekakva dva nivoa / kata, to moraš sam odlučiti i osmisliti. Možda ti i "raspoloživi" građevinski materijal bude nešto diktirao. Što i kako ja to unaprijed ne bi pogađao.
Kao što sam spomenuo prije, morao bi osigurati svima (uz hranu) i dovoljno pitke vode. E sad ako su svi na otvorenom zajedno po danu, na 300 ili 600 kvadrata, svaku kap vode patke / race budu našle i uneredile do neprepoznatljivosti. Da li ti budeš radi toga, radije njih odvojio od kokoši i purana, ja to ne mogu znati.
Da se ponovim, planiraj da možeš ispod krova, ispred prostorija za smještaj svoje peradi, normalno stajati, da ti je što lakši pristup s prednje, ili stražnje strane objekta, da sve to možeš redovito čistiti. Dobro je da bude i nadstrešnica da se perad ima gdje privremeno skloniti po danu, za vrijeme lošeg vremena i hraniti ispod krova, itd.
Eto ja sam svoje nadrobio, tvoje dragocjeno vrijeme zarobio i nadam se ne previše upropastio
.