Joj kontam-to ti ide ovako-od zemlje ide ukopan parapet na visinu 60-70.cm.ja preporučam 70 iako je uobičajeno 60.zašto?zbog rane sadnje na proljeće-odmah za vrijeme sadnje i danima nakon toga morašbočne otvarati visoko jer zbog sunca temperetura unutra ide jako visoko.Biljci noge dođu u hladnu zemlju,temperature ZRAKA vrlo visoka,korijen smanjuje kapacitet rada,biljka ne dobiva dovoljno vode koju transpiracijom gubi i vene,Poklopi se.Muči se.E,onda ti otvoriš bočne visoko,a kada to napraviš vanjski hladni zrak ulazi i može ti prvi red poklopiti,pogotovo ako je vani malo vjetra.Tih deset cm više štiti taj prvi red,hladni zrak ne padne odmah na tlo,ide dalje,za to vrijeme se već ugrije i nema problema.Vjeruj-isprobano.E;onda ti idu te bočne-meni su na visini 220,dakle,povišene su bočne u odnosu na standard.Na visini 220 se na lukove montiraju lajsne.dvostruke. U donji utor ide bočna folija od 220 cm-,a u gornji krovna.na deset metara širine plastenika i visine 5,5 m ti ide folija od 12,50.I nešto režeš kada je postavljena.manja dostupna širina je nedostatna,a neznam kako bi bilo da imaš visinu slijemena 4,75.Možda bi išla ona od 11,ne znamm,moraš iznmjeriti visinu slijemena i pribrojuti visinu kluka,i još dvadesetak cm sa strane jer jćeš je inače teško namjestiti i pokopčati.Malo mora viriti iz lajsna.
E,sada si shvatio,jel.takav plastenik se radi iz tri djela-parapet,70 cm plus dvadeset cm najmanje ukopano u zemlju,i 30.bočne ,220 plus desetak,koji ide u utor,a ako stavljaš jednostruku-što je bedasto na ovu veličinu oplastenika onda još jer moraš namotati na cijev za otvaranjei skopčati sa šelnama.I onda krovna,12,50.i to je to.nemoj da ti uvale bezvezne lajsne.Prave koštaju ali su prave.Lajsna je bitna,osim što drži foliju drži i lukove na mjestu-pomaže unutarnjoj konstrukciji.Neznam jesam li rekla sve,ak nekaj još oćeš ...
Ups,greška,sada vidim da ti je plastenik 12 metara širine-folija od 12,50 nije dosta.ti trebaš onu od 15,50.Mislim da je to najveća dimenzija.Izmjeri visinu luka od lajsni do sljemena i pribroji tih dvanaest metara i dvadesetak za lajsne.To ti je to.