• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izgradnja/postavljanje PLASTENIKA

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ma nije, pokopčaš prvi i zadnji luk kopčama ili lajsnom, a ove između prebaciš štrikove...nemre to nikam...
tak delaju veroneze...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Darijus,ali on pita ako se ne varam za širinu.iako mi nije jasno zašto ako ne radi u nizu.A za kontinent je to čudno ako plastenici nisu profi.Onda se krovovi spajaju lajsnama.Neznam,budemo pričekali da se Kontam pojavi pa bude objasnio.Tu nemožeš kopčama ništa napraviti.Lajsnama možeš i ako ti se folija pokida toliko da je ne možeš poljepiti spojiti prerezanu foliju u krovu,tako da ne moraš cijelu mijenjati.Ide normalno na luk ko i na bočnim stranicama.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Mislio sam ako je 12 m širine plastenik, i visine 5,5 m. Kako to obaviti folijom? No taj ima riješenje bočnog otvaranja, pa su mu bočne stranice 2,5 m x 2 a ostatak bi se mogao prekriti sa 200 microna folijom i 15 m širine jel? No što kod 10 m i 4,75 m visine. Tu je luk cca 15 m + još zemlja kako to prekriti? Onaj dio što ide u zemlju od jedne a ovaj pokrov od druge folije? Mada mi to izgleda sve iz jednog komada. Radi se o ovim plastenicima http://www.icebergsalatcentar.rs/gallery/srpski/Plastenici
Hvala

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Joj kontam-to ti ide ovako-od zemlje ide ukopan parapet na visinu 60-70.cm.ja preporučam 70 iako je uobičajeno 60.zašto?zbog rane sadnje na proljeće-odmah za vrijeme sadnje i danima nakon toga morašbočne otvarati visoko jer zbog sunca temperetura unutra ide jako visoko.Biljci noge dođu u hladnu zemlju,temperature ZRAKA vrlo visoka,korijen smanjuje kapacitet rada,biljka ne dobiva dovoljno vode koju transpiracijom gubi i vene,Poklopi se.Muči se.E,onda ti otvoriš bočne visoko,a kada to napraviš vanjski hladni zrak ulazi i može ti prvi red poklopiti,pogotovo ako je vani malo vjetra.Tih deset cm više štiti taj prvi red,hladni zrak ne padne odmah na tlo,ide dalje,za to vrijeme se već ugrije i nema problema.Vjeruj-isprobano.E;onda ti idu te bočne-meni su na visini 220,dakle,povišene su bočne u odnosu na standard.Na visini 220 se na lukove montiraju lajsne.dvostruke. U donji utor ide bočna folija od 220 cm-,a u gornji krovna.na deset metara širine plastenika i visine 5,5 m ti ide folija od 12,50.I nešto režeš kada je postavljena.manja dostupna širina je nedostatna,a neznam kako bi bilo da imaš visinu slijemena 4,75.Možda bi išla ona od 11,ne znamm,moraš iznmjeriti visinu slijemena i pribrojuti visinu kluka,i još dvadesetak cm sa strane jer jćeš je inače teško namjestiti i pokopčati.Malo mora viriti iz lajsna.
E,sada si shvatio,jel.takav plastenik se radi iz tri djela-parapet,70 cm plus dvadeset cm najmanje ukopano u zemlju,i 30.bočne ,220 plus desetak,koji ide u utor,a ako stavljaš jednostruku-što je bedasto na ovu veličinu oplastenika onda još jer moraš namotati na cijev za otvaranjei skopčati sa šelnama.I onda krovna,12,50.i to je to.nemoj da ti uvale bezvezne lajsne.Prave koštaju ali su prave.Lajsna je bitna,osim što drži foliju drži i lukove na mjestu-pomaže unutarnjoj konstrukciji.Neznam jesam li rekla sve,ak nekaj još oćeš ...

Ups,greška,sada vidim da ti je plastenik 12 metara širine-folija od 12,50 nije dosta.ti trebaš onu od 15,50.Mislim da je to najveća dimenzija.Izmjeri visinu luka od lajsni do sljemena i pribroji tih dvanaest metara i dvadesetak za lajsne.To ti je to.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Zbunilo me jer na onim plastenicima nisam vidio bočnu lajsnu. Koliko koštaju te lajsne za spajanje folija? No sviđa mi se taj dio što viri iz zemlje ;) Hvala

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma skupe su za popizdit,ali kada jednom kupiš-imaš.Mijenjaju se samo plastični umetci-baš se ne mogu sjetiti kak ih zovemo, kada se folija mijenja-dakle na 8-10 godina jednom.Mi smo plastiku mijenjali samo za krovnu za bočne smo vratili staru,jer na bočnima nema pritiska i rizika kao na krovnoj foliji.Plastika ti je negdje 15 kn dužni metar,a lajsna puno skuplje-koliko ne znam točno da ne lupim glupost,zaboravila sam.imaš u Vrbovcu kod Đurđe,oni ih rade,dvije ili tri vrste,najšira je najbolja,ali ja ne bih njihovu nijednu uzimala.Ne sviđa mi se niti najšira.Neznam čije su ove šta mi imamo na Švarcmanovim plastenicima,te su prave.Ima ih i Gis Impro,ma svi koji rade plastenike ih imaju i u prodaji jer zarađuju na njima,zato je najbolje naći proizvođača ako možeš i uzeti od njega.Baš se ne mogu sjetiti cijene,budem pitala muža dok se vrati ako se on sjeća pa ću ti reći.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Pa da,to sam i ja mislila,jer mi je stalno plivalo u glavi nekih sto kuna ali se nisam usudila izreći ih jer je to ipak puno.No,to je cijena za lajsnu od dva metra dužine ako se ne varam.I čini mi se da je MAS iz Vrbovca -to kaj imaju svoju proizvodnju imao cijenu 45 za dužni metar.
Ma najbolje je raspitati se kod svih i pogađati za cijenu,pogotovo ako se uzima veća količina jer oni uvijek imaju prostora za spustiti bar petnaest,dvadeset posto.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ona cijena od dva posta prije je za aluminijsku dvostruku lajsnu po metru...jednostruka je upola jeftinija, a za plastične nemam pojma...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma k vragu,kolko onda koštaju samo lajsne.Imam negdje specifikaciju svih djelova od pred deset godina ali mi se sada zbilja neda premetati papire.pa onda bi po tome samo lajsne na pkasteniku došle petnaestak tisuća kuna.To je uvrnuto_Ovakve kakve imamo na Švarcmanima nisam vidjela nigdje.Na trećem ,ovom šta smo kupili prošle godine su lošije,baš budem sutra pogledala predračun,gore je navedena cijena.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Ma k vragu,kolko onda koštaju samo lajsne.Imam negdje specifikaciju svih djelova od pred deset godina ali mi se sada zbilja neda premetati papire.pa onda bi po tome samo lajsne na pkasteniku došle petnaestak tisuća kuna.To je uvrnuto_Ovakve kakve imamo na Švarcmanima nisam vidjela nigdje.Na trećem ,ovom šta smo kupili prošle godine su lošije,baš budem sutra pogledala predračun,gore je navedena cijena.

delal sam predlani plastenik sam, 40 x 10 metara, i lajsne su koštale koliko i najlon...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Pa to je preskupo! :) Kako kaže frend sve opcije su otvorene čak i plastični plastenici. Pogotovo ako se uzme u obzir kolika je vjerovatnost da će rajčica imati kvalitet iznad pete etaže... A priča se da će biti i vrlo rane rajčice vrlo povoljno slijedće godine. Nastala neka makljaža Baranji. Todorić pravi neke gigant plastenike sa grijanjem na bio masu. Imam nekih i slika, samo dok dođem u Hr.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
E moj Kontam-ti očito još nisi skužio neke stvari-kod veoma rane proizvodnje- todoričeve proizvodnje bilo čega- se ne treba bojati za cijene-kada on plasira robu proizvedenu na svojim oranicama cijene su da ti se srce smrzne a kvaliteta ko za industriju.Prolazi i treća klasa pod prvu,i ono što se inače baca ide u prodaju.Primjer ti je krumpir koji voze tu sto metara niže moje kuće na sortiranje i pakiranje.Nema otpada,a na policama se vidi što je i kakvo je.Čim on sa svojim završi i počinje otkup od kooperanata kriteriji se vraćaju na uobičajene norme,ljudi od deset tona isporučene prebrane robe voze po dvije tone kući kao otpad.Tako dugo dok bude on imao svoju robu za male proizvođače nema zime jer on u maloprodaji drži cijenu najvišu koju može postiči.Problem bude nastupio dok počne sa otkupom.

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296
Trebam kupit novu foliju za plastenik. Poznaje li itko nekog pouzdanog prodavača? Da nije folija stara 150 godina i da ne puca po mjestu gdje je savijena? Hvala

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Trebam kupit novu foliju za plastenik. Poznaje li itko nekog pouzdanog prodavača? Da nije folija stara 150 godina i da ne puca po mjestu gdje je savijena? Hvala

pa raspitaj se u svom kraju,valjda netko zna,i gledaj da ju drže unutra,a ne vani na otvorenom kao ovi kod nas. ja danas kupio u Pšenu kod Osijeka,180 microna širine 8m,kupio sam oko 60kg,izašlo me 1800kn. ova od 200 microna bila skuplja oko 800kn. do sada sam imao ovu http://www.agriplast.net/d/SOLEX-ITA.pdf na linku,jako dobra folija,barem se meni tako čini.

Najnoviji postovi

Na vrh