• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IZLAZAK IZ SUSTAVA PDVa

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,752
Darijus kod nas je porezna zaposlila časne umirovljenike. Penzić parkira kod tržnice, kao čita novine svaki dan od 5 - 8 ujutro, eh moš mislit nema pametnijeg posla. Piše tablice i odokativno tonažu. Također pojavu duhanđija, rakijaša i tako to. Miran čovjek prljav posao. I nemoj bacati prljaštinu na poljoprivrednike. Ispada da svi imamo solarne kalkulatore :(wasntme):

kaj smije porezna zaposliti nekog tko je u mirovini? a zakoni? a jel im plate doprinose? pišu staž? jesu ih uputili na liječnički da im prekontroliraju vid? i sluh? i njuh?...i za rakiju moraju im i okusne pupoljke prekontrolirat...nije isto šljiva i komovica...:(giggle):
inače, morali bi imati dvoje penzića, mislim da im jedan na sudu nije dosta...:p:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Mislim da su to prijatelji suda ili tako nekako. Opaki penzići u prošlom sistemu zasigurno bili supovci ;)

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Danas sam morao donjeti knjigovođi brojeve od sve ženske teladi koja se otelila u prošloj godini,koliko kila su imale nakon telenja,koliko sa 31.12.kao da nam nabiju još više vrijednosti za amortizaciju,je*eš budalu poreznu kad ne shvača da tele od 150 kg nosi novaca kao june od 350kg,hebe ih matematika a ne znaju kako tržište diktira cijenu:(n)::(n)::(n):

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
jebaj ga,,il ce se nest promjenit,, druge kupce trazit,,ili najgore van iz toga,,:eek::eek::(sweat):

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,752
Sada bih ja vas volio nešto pitati, dragi moji forumaši?

Kako ćemo izdržati ako ovo stvarno stupi na snagu:

http://www.agroklub.com/poljoprivredne-vijesti/i-opg-ovi-ce-pdv-platiti-prije-naplate-racuna/8982/

Možda oni koji imaju redovita mjesečna primanja lako, ali moj slučaj nije takav. Ja recimo izdam račune sa 100 tisuća pdv-a, a naplatim to kroz 6-9 mjeseci. Bit će gustooo

Možda još jedan razlog nekima za izlazak iz sustava pdv-a

buš pisal otpremnice, a račune u dogovoru s kupcima...

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Sada bih ja vas volio nešto pitati, dragi moji forumaši?

Kako ćemo izdržati ako ovo stvarno stupi na snagu:

http://www.agroklub.com/poljoprivredne-vijesti/i-opg-ovi-ce-pdv-platiti-prije-naplate-racuna/8982/

Možda oni koji imaju redovita mjesečna primanja lako, ali moj slučaj nije takav. Ja recimo izdam račune sa 100 tisuća pdv-a, a naplatim to kroz 6-9 mjeseci. Bit će gustooo

Možda još jedan razlog nekima za izlazak iz sustava pdv-a

Ništa se ti nemoj bojat plaćana poreza na izdane račune. Uvijek ama baš uvijek su se zakoni pisali za velike nikad za male pa tako i ovaj. Račun ćeš izdati tek onda kad ti kažu da ga izdaš a sve dok ti ne kažu imat će zadužnicu kao pokriće. I svi problemi rešeni. Tako je već bilo.

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
Ništa se ti nemoj bojat plaćana poreza na izdane račune. Uvijek ama baš uvijek su se zakoni pisali za velike nikad za male pa tako i ovaj. Račun ćeš izdati tek onda kad ti kažu da ga izdaš a sve dok ti ne kažu imat će zadužnicu kao pokriće. I svi problemi rešeni. Tako je već bilo.

jel ima kakvih novih zakona sto se tice izslaska iz sustava pdv-a?vie neulazem pa mi se vise ne isplati biti u pdv-u.dobrovoljno sam usao u pdv prije oko 5-6 godina. Sto je sa pdv-om na imovinu,jel se mora platiti ili se moze otpisati

zvončica

Član
Tu od
26 Ruj 2012
Poruka
156
Od 01.07. na snazi je novi zakon o PDV-u. Što se tiče izlaska, zašto nisi izašao s 01.01.? Ako ti primici u 2012. nisu prelazili 230.000,00, mogao si izaći iz sustava. Ako su primici bili manji, svi koji su odlučili ostati u sustavu morali su u Poreznu donijeti izjavu po kojoj dobrovoljno ostaju u sustavu, tj. idućih 5 godina. Provjeri kod svog knjigovođe šta je s tim.
Što se imovine tiče, sve ovisi šta imaš u imovini i koju je stopu otpisa koristio tvoj knjigovođa. Ako nisi u međuvremenu ulagao, vjerovatno je dobar dio dugotrajne imovine već otpisan, a neotpisani dio ide u primitke, tj. povećava ti osnovicu poreza na dohodak.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Pri izlasku iz sustava PDV-a i sastavljanju konačnog obračuna poduzetnici imaju propisanu obvezu ispraviti pretporez iskorišten pri nabavi dugotrajne imovine, ako od datuma početka korištenja te imovine do datuma izlaska iz sustava PDV-a nije proteklo najmanje pet godina, odnosno za nabavljene nekretnine najmanje deset godina. Ispravak pretporeza dužni su obaviti samo porezni obveznici koji izlaze iz sustava PDV-a, ali i dalje nastavljaju obavljati djelatnost.

Obveza ispravka pretporeza također je element koji valja imati na umu pri odlučivanju o dobrovoljnom izlasku iz sustava PDV-a, jer umanjuje pretporez u konačnom obračunu PDV-a te može rezultirati povećanom poreznom obvezom i izazvati negativne financijske učinke za poduzetnika. Porezni obveznici koji izlaze iz sustava PDV-a zato što prestaju obavljati djelatnost ne provode ispravak pretporeza.

Oni imaju obvezu na tržišnu vrijednost svih dobara zatečenih na dan likvidacije, a koja se iz gospodarske sfere prenosi na privatnu imovinu, zaračunati obvezu za PDV-a. Kod njih je u poreznom smislu situacija ista kao da su dobra prodana.

Kako izračunati ispravak pretporeza

Poduzetnik koji je u prosincu 2003. godini nabavio i počeo koristiti kamion kod kojega je iskoristio pretporez u iznosu od 72.500 kn, a koji izlazi iz sustava PDV-a na dan 31. prosinca 2006. dužan je ispraviti dio iskorištenog pretporeza. Razdoblje za ispravak pretporeza je 60 mjeseci, a poduzetnik je kao obveznik PDV-a koristio kamion 37 mjeseci, pa na dan izlaska iz sustava PDV-a ima obvezu za preostalo razdoblje od 23 mjeseca ispraviti pretporez. Iznos ispravka pretporeza izračunava se u visini 23/60 iskorištenog pretporeza, što u ovom primjeru iznosi 27.791,67 kn. Ako je pretporez koji bi trebalo ispraviti po pojedinom dobru dugotrajne imovine manji od 2.000 kn, ispravak se ne provodi.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
danas konačno predan i zadnji papirić poreznom referentu,jučer bio ,te još fali jedan ovaj,pa još jedan,sada samo trebam čekati koliko gospoda budu obračunali poreza za platiti,nadam se što manjeeeeeeeeeeeeeee:icon_weed::icon_weed::icon_weed:

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
danas me razveselio poštar,došlo riješenje o izlasku iz PDV.sustava,sada čekam obradu porezne prijave da vidim gdje budem zaglavio,ali kako stvari stoje možda se izvučem od paušala:drink::drink:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Bravo @ajkula - čim dalje od njih,to bolje - naravno,ako ne misliš više ulagati.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ajkula, ti si bio u paušalu do sad?

Koliko ti je iznosilo mjesečno mirovinsko i zdravstveno??

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
NE,sada trebam pričekati obradu porezne prijave,ali po mojem izračunu budem ispao i iz paušala,još jedino me brine obračun ne amortiziranih sredstava ,ali valjda bude ispod onih famoznih 80500kn,a po informacijama od poznanika doprinosi za paušal su samo 200-300 kn manji,po meni taj paušal čista legalna pljačka preostalog seljačkog naroda:icon_hang::icon_hang:

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ajkula, ti si bio u paušalu do sad?

Koliko ti je iznosilo mjesečno mirovinsko i zdravstveno??
Mjesečno mirovinsko i zdravstveno mi ispada cca 1050,00kn za paušal...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Čekaj malo, pa ako si u paušalu opet si u jednu ruku u sustavu pdv-a, samo nema povrata, odnosno prebijanja pdv-a???

Mene zanima koliko iznosi mirivinsko i zdravstveno ako nisam uopće u sustavu, a plačao bi si, znači ono osnovno ako se samo prijavim na moj opg?

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Plaćaš paušalni mjesečni porez i prirez,nemaš nikakvog PDV-a kad nisi u sustavu...
Osnovno zdravstveno i mirovinsko moraš plaćati kao nositelj OPG-a i ono iznosi 500-tinjak kn mjesečno...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
E pa baš na to sam i mislio...
Neki pričaju da je nekih 420-440 kn mjesečno, netko veli da je oko 500, zato pitam jer možda netko zna točnu cifru ako plača.

Nego koliki je taj mjesečni paušalni porez i prirez, ili je to več sve obračunato u ovih 500-tinjak kn??

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
jučer mi došlo poštom riješenje za doprinose za 2014 i sve po starom + novi nameti,pošto sam tjedan prije dobio riješenje o izlasku iz pdv a,danas se napravio napad na poreznu i dežurne krivce,tako da sam neka vrata više puta danas otvorio,uglavnom sad čekam rezultat,jer je u međuvremenu obrađena i porezna prijava,tako da budem išao i iz paušala proć,knjigovođa je unio u dobit i ne amortizirana sredstva i dohotke ali kada se sve oduzelo ispada da budem dobro prošao,htio me referent uhvatiti na blef kao veliki mi dohodak,neka je rekao sam mu ali mi je i veliki rashodovni dio,pa ipak su tu i žena i djeca,evo njima mahuna,ah da zanimljivost vezana uz novi razraćun doprinosa,uz sva davanja sada su još natrkeljili i dodatak za nezaposlene 70 neka kuna mjesečno,:(devil)::(devil)::(devil):

Najnoviji postovi

Na vrh