• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izrada nastavka iz aluminija

Tu od
21 Sij 2012
Poruka
496
Re: Tokarenje aluminija

Ne nego vi ne slušate, ja nisam pitao kako da to napravim?! Makar cijenim vase savjete ali procitajte moje pitanje opet, ja sam pitao jel tko zna firmu koja se bavi obradom Aluminija. Zasto morate kad se postavi pitanje voditi raspravu o necem 10-tom za koje nitko nije postavio pitanje? To je kao kad covjek pita gdje da kupi IMT-539 pa se svi sloze i govore mu da ne kupi njega nego bolje Zetora! Malo morate poraditi na tome, svi sad sve bolje znaju nego ja sam i jel mi nesto daleko ili skupo!

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953

Najbliža kaj znam je Strojolijev Antolčić lijevaonica aluminija pa pitaj njih .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826

Niš koristi od takvog lijeva. To je šupljikavi lijev običnog aluminija, dobar za remenice ili tak neke stvari.
Za ovo treba ozbljnija legura, metalni kalup i strojna obrada poslije.
Ako imaš koju tisuću kn viška, go for it. Ak nemaš - improviziraj.

bm joja

Aktivni član
Tu od
17 Ožu 2016
Poruka
377

Kolega ZJ badava ti i ja pokušavamo pomoči očito neki ne shvačaju da najprije treba napravit kalup.Pa se tek onda napravi odljevak koji se strojno obrađuje.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953

Kolega traži isključivo aluminij ZJ pa nisu ti odljevci tak slabi imam 7 njegovih pojilica 19 godina (prvih 7 kaj je izlijal) radil T nocaće za vezove , klipove, kučišta mjenjača i volana itd.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826

Nisu, jer su debeli. A ovdje mora biti tanko i lagano a ima veliko dinamičko opterećenje.

A treba složiti model i kalup (kokilu), jer iz pješčanog kalupa je hrapavo...A to sve košta i ne isplati se za 1 komad.
Bolje bi to bilo napraviti gledanjem iz komada.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730

Kaj se tiće aluminija razmišljate u krivom smjeru. Nije nužno da je odljevak. Može se napraviti od Al cijevi (deblja stijenka), a kuka od debljeg flaha koji se navari na cijev. Al 99,5 % je dosta mekan pa bi trebalo koristiti legirani. Nisam siguran jel bi bolji bil AlMg3 ili AlMn.

Mali, pokušaj kontaktirati
http://www.alum-promet.hr/kontakt.htm

Radi s aluminijem, inoxom i čelikom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826

Iwanho, kuka bi trebala biti T oblika profila, inače je preteška, a to je teško napraviti iz flaha.
Jedino iz tanjeg lima, pa zavariti TIG-om.
No, bojim se spoja cijevi i kuke, radi pucanja.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

ta stvar čemu god služila nije od aluminija radi težine, čvrstoče ili bilo kojeg drugog razloga vezanog uz funkcionalnost ili izgled , taj dio je od aluminija jer ga je takvog najlakše izraditi .

sve to skupa ne može biti jeftino (ako je to bitno ) , uglavnom za izraditi taj dio treba model , odljevak , alat za obradu navoja i dosjeda .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826

... taj dio je od aluminija jer ga je takvog najlakše izraditi...
Da, ali u velikoj seriji.
Za jedan komad to je preskupo, baš kak i sam veliš.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730

Spoj kuke i cijevi napraviti tak da je na kuki navaren komad šipke unutarnjeg promjera cijevi, ili još jednostavnije s rebrima oko cijevi. Sama kuka se može izvesti kak si napisal ili iz Al lima piganog prvo u U profil, a zatim u oblik kuke. Po meni je samo pitanje posjedovanja adekvatnog materijala i alata te dobrog majstora.
Sve se da napraviti, samo je pitanje isplativosti, a to nek procijeni korisnik.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,107

Evo zasad s neta dok ne slikam poblize moju, da trebam ovu kuku na kraju vecu, original hvata 4 cm a treba mi za oko 8 cm.
STIHL je originalnu kuku dimenzionirao prema snazi motora i ta od 4 cm uhvati bome pravu granu.
Čini mi se da to što ti želiš probati tresti, grana od 8 cm promjera bude mirovala, a ti budeš skakao sa tresačem oko nje, to je moje mišljenje.

Po pitanju izrade kuke - previše kompliciranja. Kuka je samo završetak alata i novo izrađena može komotno biti od čelika, ista se da pametno olakšati, a da zadrži potrebne osobine. Treba ti samo istokareni navoj (i on ne mora biti puni komad nego šuplji) koji paše u cijev od STIHL-a, ostalo gore zavariš u svakoj garaži u susjedstvu. Ako ti je kuka preoštra i guli granu, omotaj ju, bandažiraj s gumenom trakom i amen. Možda ispadne koji dekagram teža, ali što je tu je.

Ovo s aluminijem iz usluge je samo nepotrebna i skupa zajebancija.

lp

Tu od
21 Sij 2012
Poruka
496

STIHL je originalnu kuku dimenzionirao prema snazi motora i ta od 4 cm uhvati bome pravu granu.
Čini mi se da to što ti želiš probati tresti, grana od 8 cm promjera bude mirovala, a ti budeš skakao sa tresačem oko nje, to je moje mišljenje.

Nije tako, radio sam s tresacem kojem je ruka prosirena na 8 cm i isto trese kao i s 4 tako da ta tvoja tvrdnja ne stoji. Ali svi naprave od celika i on koji ima 15 kg + ta celicna ruka i nosis cijeli dan vjeruj mi bude jaaako tesko i zamorno.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,107
Moje mišljenje i ja ostajem kod toga.

Probaj iskalkulirati koliko bi to dkg bio teži čelični nastavak od aluminijskog.

Uzmi u obzir poslije toga jednostavnost izrade od čelika, laku naknadnu popravljivost, eventualnu doradu i cijenu pa vidi na čemu si.

Napisao si: i nosis cijeli dan vjeruj mi bude jaaako tesko i zamorno;
ja ti mogu samo nadodati ako si ti kao radnik dobro"razrađen" onda je tih par dekagrama razlike picin dim.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Nije tako, radio sam s tresacem kojem je ruka prosirena na 8 cm i isto trese kao i s 4 tako da ta tvoja tvrdnja ne stoji. Ali svi naprave od celika i on koji ima 15 kg + ta celicna ruka i nosis cijeli dan vjeruj mi bude jaaako tesko i zamorno.
gdej si navagao 15 kila?..samu kuku napravi od čelika a cijev od aluminija ..navojni nastavak opet od čelika

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,790
Ta kuka se može napraviti i od plastike ili čak od drva (samo treba malo mašte).:(emo):

Tu od
21 Sij 2012
Poruka
496
Moje mišljenje i ja ostajem kod toga.

Probaj iskalkulirati koliko bi to dkg bio teži čelični nastavak od aluminijskog.

Stoj ti kod svog misljenja ali ja sam radio s njim i znam kako je. Vi sad mene uvjeravate da nije tako koji sam radio s njim a vi stroj niste mozda uzivo u zivotu vidjeli. Svasta

A 15 kg je i to znam jako dobro, sta bih ja sada ga trebao staviti na vagu da bi netko vjerovao. Ljudi zasto komplicirate i uvjeravate me u nesto drugo. Vec tri godine sam radio s takvim strojem (ne svojim) sada sam kupio svoj i zelim si to olaksati.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Može samo jedna usporedba koliko je teži ovaj napravljeni od originala a koliko ima original kuka?

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025
Ako baš mora ( sudeći po svemu mora) biti aluminijski onda kupi ključ za spojnice vatrogasne cijevi (ima 52, 75 i 110 mm), obrusi i doradi po želji, dole privari maticu odgovarajučeg navoja i to ti je to.
Ako imaš kakva poznanstva na odgovarajućim mjestima za par rundi alat je tu.

Po potrebi aluminij se da i savijati u slučaju potrebe.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Stoj ti kod svog misljenja ali ja sam radio s njim i znam kako je. Vi sad mene uvjeravate da nije tako koji sam radio s njim a vi stroj niste mozda uzivo u zivotu vidjeli. Svasta

Ništ ne kužim pa zakaj pitaš neuko pučanstvo a znaš odgovor :(emo):

Najnoviji postovi

Na vrh