• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IZVOZ GNOJA I GNOJOVKE

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Ma nemaju oni brige tu po tima malim selima s susjedima!

Čisto im zavidim zbog toga.

A ti Šanana kao voziš samo kad se smije unutar propisanog perioda?? Kod mene svi voze kad god mogu.. jer nitko nema velike lagune. Moja se mora prazniti svakih mjesec dana. Tj. samo tetak i ja imamo lagune, a ostali imaju starinske štale pa im ostaje gnoj koji je na velikoj hrpi iza štale koja se stalno povećava. A neki koji imaju nizbrdicu iza štale jednostavno puštaju gnojnicu nizbrdo.

Posljednje uređivanje:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ne kolega, ti si mene krivo razumio, zavidim ti na tome kaj živiš u selu, a ne ko ja, moje selo bude još malo ko grad, ak netko prdne bude im smrdelo. :)
Naravno da se mora voziti gnojnica i ja je vozim unutar nitratne direktive i nitko se za sada ne budi, vozim je što dalje od sela i to je to.

Inače, nitratna direktiva prestaje važiti sa 01.03. sada za proljetno razdoblje.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ja mislim da se nitratna direktiva odnosi na posebna područja, osjetljiva. A tko je van tih područja da je preporuka da se pridržavaju tih rokova, ali da nije obaveza. Mislim da sam to pročitao negdje.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
ja sam na osjetljivom (vodo zaštitnom području-Varaždin ) i tu su uvjeti još stroži ( manje kg dušika po ha, kraći period za voženje gnojovke 1.4. umjesto 1.3 ...) .
mislim da je poštivanje nitratne direktive obavezno .

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Akcijski program zaštite voda od onečišćenja nitratima pred poljoprivredna gospodarstva s površinama i objektima unutar “ranjive zone” donosi obvezu primjene mjera propisanih programom, a za poljoprivredna gospodarstva izvan “ranjivih zona” mjere su preporuka

Za one koji su unutar “ranjivih zona” najvažnije je znati da će se kontrolirati je li unos gnojiva na poljoprivredne površine u skladu s potrebama biljaka za hranjivima, i to najmanje na četvrtini površina s analizom tla. S druge strane, morat će se voditi evidencija korištenja gnojiva na poljoprivrednom gospodarstvu

Ovo je sa jednoga drugoga linka, pa da se ne mora otvarati neka se vidi. Znači svima je preporuka da se pridržavaju toga zbog dobrobiti za okoliš, a oni koji su u ranjivim zonama je obaveza, a ako mi ostali ne želimo da postanemo ranjiva zona, donekle bi se trebali toga pridržavati.

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Ovo je zanimljivo :icon_mrgreen:

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=NkOzs7ZdWR4[/YT]

Taman mu sfalilo za zadnjih 1000 čhv-a pa ajmo postrugat lagunu do kraja :)

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Da ,zato vidimo raznorazne video uratke od eu poljoprivrednika gdje rade harakiri po svojim zemljama,moš se ti hebat kada je priroda sudac i porota

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ajd kojoj informaciji sad vjerovati?

Negdje piše da je zabrana za gnojenje gnojevkom i gnojem tokom zimskog perioda od 15.11. do 15.02, a nagdje se navodi da je zabrana od 01.12. do 01.03., koje je sad točno?

Meni je svejedno kad vozim u polja izvan sela, ali kad vozim gnojnicu na polja u selu, 50-100m od kuća, e za to moram točno znati kad prestaje važiti zabrana tako da nemam brige s "ljudima" jer ako bi ko došao prigovarat ja mu rečem da je sve po propisima i nastavljam dalje :) Zakon je na mojoj strani, a njima nek smrdi koji dan dok se ne zaore.

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Kod mene nema nitratne kako su rekli na predavanjima. A sad ak vozim oko kuća kaj ćeš... Kod mene nema još takih problema...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ma nisam ja na rizičnom području, nego su se ljudi naglo pogospoćili pa im sve smrdi! Kužiš me?? :)
Ovak dok zabrana istekne, ja radim bez brige, samo im odbrusim da je nitratna zabrana istekla od tog i tog datuma i da po zakonu smijem voziti kam hoću i ćao doviđenja :D:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
U ovom zadnjem članku piše da je zabrnana za zimski period od 15.11 do 15.02., znači da je zabrana istekla i krajem tjedna mogu sa gnojnicom i gnojem van tamo gde se bude dalo :)

Na vrh