• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Jabučno vino

tincans

Novi član
Tu od
23 Pro 2015
Poruka
4
Ovako. Zanima me koja je vaša tehnika ili najispravniji način za napraviti kvalitetno domaće jabučno vino. Pošto nemam prešu koristio sam samo koru "pofurenu" vodom jer sam za početak htio što jednostavniji recept. Negdje sam pročitao da se jabuka razmlati batom pa kasnije pokupi, ili čak na kraju procesa? Zbunjivalo me treba li to krčkati u loncu i ako da koliko dugo, itd...

Znači, pofurene ljuske sam potopio pod vodu, pokrio cijelu staklenku salvetom i ostavio u kuhinji oko tjedan dana. Nakon što se na vrhu nakupilo pjene utopio sam odokativno šećera, i evo, nakon dva mjeseca, čujem šuštanje kod nečeg sluzavog. Majka octa u nastajanju? Je li to vrijeme bilo dovoljno da dođe do faze alkohola valjda je, okus nije loš. Stavio sam još šećera da nahranim "to gore" i da vidim koliko će utjecati na jačinu okusa. Nadam se dovoljno za naroljavanje pred Novu. :icon_jook:
 

tincans

Novi član
Tu od
23 Pro 2015
Poruka
4
Zar ocat ne bi trebao ispasti iz vina?

I ako je ocat, kakav je to ocat koji se može piti na eks. Sad mi je sve jasnije, ne. :(
 

Steff

Aktivni član
Tu od
23 Pro 2010
Poruka
487
Nisam osobno radil, al moj kolega je, kak on veli Cider
On je to radil na istu foru ko i vino od grožđa i bilo je čist dobro.
Ovaj tvoj proces mi je totalno nejasan... pofurene ljuske, prvi put čujem...
Zašto voda, kaj nebi trebal sok od jabuke ?
 

tincans

Novi član
Tu od
23 Pro 2015
Poruka
4
Voda pomaže otpustiti sok? Preliješ i dobiješ fino blagi žućkasti sok. Jedino trebaš paziti jer postoji mogućnost da vrućim pobiješ bakterije u kori, pa dodatno ubaciš koju koricu kad se ohladi. Kako stoji sve je "medenije" boje i jačeg okusa. Ovo za koru me ne čudi jer kora i je najhranjiviji dio jabuke.

Vino/Cider nikad nisam probao ali zato ocat jesam i miris mi je bio nepodnošljiv. Uglavnom, isto je bio domaći.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Jabučnica ili jabučno vino se kod nas dela kak i od grožđa. Nekad su se jabuke narezale na kriške i onda zdrobile drvenim batom. Danas se uglavnom zmiksaju. Nakon toga slijedi prešanje i pospremanje u bačvu. Dalji postupak kao i s moštom.
 

zlatko2

Član
Tu od
10 Velj 2013
Poruka
89
Jabuke se pokupe, po mogučnosti operu. Zatim se usitne (samelju, naribaju i sl.), pa se sprešaju (stisnu) da se iscjedi sok. Zatim se stavlja u posudu, gdje se dogodi vrenje, kao i kod vina od grožđa. Nako fermentacije jabučno vino ima oko 6 promila alkohola. Ugodnog je , voćnog okusa. Za duže čuvanje potrebno je dodati sumpora ili vinobrana. Pri većoj konzumaciji opasnost od "gihta". Živjeli! ;)
 

Najnoviji postovi

Na vrh