• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Jabuke

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
-tu dolaze rječi g.Dugalića da nisu sva zemljišta i sva područja za sadnju voćnjih vrsta, prvo odabir zemljišta pa onda krenuti u sadnju, a mi smo sadili tko god je gdje hti i što je hti pa sada to dolazi na naplatu
-ja sam u pripremi sadnje (gotova analiza) čekam Dugalića i ako on kaže nevalja zemljište nećemo ulaziti u rizik i saditi

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
zemlja se još da i popraviti ali puno je drugih stvari koje nemožeš,mislim da je najbolje rekla teta iz savjetodavne službe kada sam ju pitao za svoj nasad,kaže teta idi u selo i vidi jel to što želiš uspijeva tamo ,pitaj starije jel ima kasnih mrazeva,koja nadmorska,gdje ima vode...kolega u valpovštini 3 puta sadio breskve,svaki puta smrzle i sad kaže da će opet,e to je problem,ja ga nagovaram na mandarine,mango i maraquju-možda uspije:finga::vragek:

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Ma nisam ja tako nisko 130m nagnut teren i to dobro,zemlj savršena za voće ,e sada što je mraz onda bio -6.8 oko 10 sati tu ništa ne pomaže,zato sada uz navodnjavanje radim rasprskivače ulaganje i nije tako veliko za moju površinu,a ujedno mi treba i za obojenost plodova,jer već 2 godine izostavljene su jutarnje rose do početka 10 mj a to je kasno.

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
-tko je upoznat s načinom isplate potpora za industrijsku jabuku ove godine
-jutros čitam na teletextu da potporu dobiva otkupljivač ako otkupi 1000 tona ind. jabuke, potpora je 55 lipa kod otkupne cijene od min. 1,20 kuna
-ja sam svoju industriju prodao lokalnom otkupljivaču (proizvodi rakije) ali njegov ukupan otkup nije ni približno 1000 tona i on je plaćao 60 lipa kilogram
-po tome on nedobiva poticaj a ja sam izgubio nekoliko tisuća kuna
-prošle godine je to funkcioniralo drugačije, dali sam ja to dobro pročitao na tex, ako je došlo do promjena pravila a ja nisam znao....:twisted:

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
-idem malo pariti oči :rolleyess:
Ideš u organizaciji komore ili ideš sam?
Gledao sam u katalogu, te ove godine ima i hrvatska tvrtka - Baranjski voćnjaci.
A gdje su ostali? :confused:

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
-idem u organizaciji hladnjače, gazda vodi oko 40 ljudi koliko ja znam, ide se busom od 15. do 17.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
-idem u organizaciji hladnjače, gazda vodi oko 40 ljudi koliko ja znam, ide se busom od 15. do 17.
E to je pravi gazda :prayer:; da je bliže i ja bi se ubacio u bus :D

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
-noćas se vratili iz italije, ja sam bio prvi puta tamo, dojmovi su "boli glava", u djelu voćnjaka i ne zaostajemo toliko (mladi voćnjaci rađeni po PS-u) ali u infrastrukturi u službi voćnjaka i voćara, mi smo 100 godina iza

M

Mrkopaljac

Guest
-noćas se vratili iz italije, ja sam bio prvi puta tamo, dojmovi su "boli glava", u djelu voćnjaka i ne zaostajemo toliko (mladi voćnjaci rađeni po PS-u) ali u infrastrukturi u službi voćnjaka i voćara, mi smo 100 godina iza

A o čemu se radi? Što to oni imaju a mi nemamo? Informirajte nas kolega..

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
-to vam je dolina koja po meni nije nigdje šira od 2km a na mjestima znatno uža, a duga je 200-tinjak km, kroz dolinu prolazi auto cesta , pruga i rijeka koja je manja od save, svaki cm je obrađen, jedine kulture su vam jabuke i vinogradi nema ni baščice za krompire, voćnjak ili vinograd do ulaznih vrata, s balkona možeš u berbu, cijela dolina je isprepletena asvaltiranim cestama to je kao paukova mreža (kroz voćnake vam je asfalt), parcele nisu fasinantne čak bi rekao i male ali je sve zemljište pod kulturom, prosječna površina koju imaje je oko 1,8 ha, ima i većih ali i manjih, svi su u zadrugama, zadruge u proizvodnim organizacijama itd., hladnjače (zadružne nema od otkupljivača sve je zadružno) tako raspoređene da niti jedan voćnjak nije udaljen od njih par km, što danas ubere stavi na "čezu" (takve prikolice, inače tamo nema drugih strojeva koji nisu u službi voćnjaka ili vinograda ) i u hladnjači je za par minuta, svi voćnjaci i vinogradi navodnjavani a do 50% i pokriveni te imaju rasprskivače za zaštitu od mraza, cjena jednog ha zemlje vam je (oko Bolzana ) 500 000-600 000 eura i nije patka, to vam je inače njemačko govorno područje svuda se priča njemački a ne talijanski
- hladnjače u kojoj smo bili inače kapacitet joj je 25 000+15 000 t (kolika je ovogodišnja hr prizvodnja ?? nekih 30 000 t možda malo veća) pa si zamislite kakva je to hladnjača inače ta sortirnica je 100% automatizirana kapaciteta 2,5t na sat
-jedan gazda kod kojeg smo bili radi 8,5 ha jabuka jedini je zaposlenik i sve radi sam, jedino ručnu proredu i branje uzima radnu snagu do 6 berača i beru galu od 15.08. i pink leydi još uvjek beru, bere ako treba i u 5 ruku samo da ima kvalitetu, podrazumjeva se da ima sve strojeve o tome ne treba ni razmišljati prosjek mu je 70 tona po ha a ZD ide i preko 10 tona
-moram li još štogod napisati...:supz:

Žuti

Član
Tu od
29 Lis 2008
Poruka
609
-to vam je dolina koja po meni nije nigdje šira od 2km a na mjestima znatno uža, a duga je 200-tinjak km, kroz dolinu prolazi auto cesta , pruga i rijeka koja je manja od save, svaki cm je obrađen, jedine kulture su vam jabuke i vinogradi nema ni baščice za krompire, voćnjak ili vinograd do ulaznih vrata, s balkona možeš u berbu, cijela dolina je isprepletena asvaltiranim cestama to je kao paukova mreža (kroz voćnake vam je asfalt), parcele nisu fasinantne čak bi rekao i male ali je sve zemljište pod kulturom, prosječna površina koju imaje je oko 1,8 ha, ima i većih ali i manjih, svi su u zadrugama, zadruge u proizvodnim organizacijama itd., hladnjače (zadružne nema od otkupljivača sve je zadružno) tako raspoređene da niti jedan voćnjak nije udaljen od njih par km, što danas ubere stavi na "čezu" (takve prikolice, inače tamo nema drugih strojeva koji nisu u službi voćnjaka ili vinograda ) i u hladnjači je za par minuta, svi voćnjaci i vinogradi navodnjavani a do 50% i pokriveni te imaju rasprskivače za zaštitu od mraza, cjena jednog ha zemlje vam je (oko Bolzana ) 500 000-600 000 eura i nije patka, to vam je inače njemačko govorno područje svuda se priča njemački a ne talijanski
- hladnjače u kojoj smo bili inače kapacitet joj je 25 000+15 000 t (kolika je ovogodišnja hr prizvodnja ?? nekih 30 000 t možda malo veća) pa si zamislite kakva je to hladnjača inače ta sortirnica je 100% automatizirana kapaciteta 2,5t na sat
-jedan gazda kod kojeg smo bili radi 8,5 ha jabuka jedini je zaposlenik i sve radi sam, jedino ručnu proredu i branje uzima radnu snagu do 6 berača i beru galu od 15.08. i pink leydi još uvjek beru, bere ako treba i u 5 ruku samo da ima kvalitetu, podrazumjeva se da ima sve strojeve o tome ne treba ni razmišljati prosjek mu je 70 tona po ha a ZD ide i preko 10 tona
-moram li još štogod napisati...:supz:

... :scratch , pa zašto nema nijedna slika :scratch:?:

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
... :scratch , pa zašto nema nijedna slika :scratch:?:
Evo slike o jabukama, pokrajni Trentino i priča o Melindi (ima još brandova; Marlene itd., nije samo Melinda, ali ona je tipična):

Uploaded with ImageShack.us

I zašto nema slike nasada jabuka?
Pa zato jer sigurno bar 50% jabučara u HRV može proizvesti istu/bolju jabuku, tako da priča o Melindi nije samo nasadi, sortirnice... već ovo gore navedeno.
To je dio koji nedostaje.

Zašto u HRV ne bi bila jabuka "Slavonka"?

Posljednje uređivanje od moderatora:

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
i još ovo:

Uploaded with ImageShack.us

Evo sve je to priča o jabuci Melindi.

Može li se to dogoditi u HRV; gdje je glavni motiv u poslovanju "ZAJEB" a ne korektan poslovni odnos; gdje dospijeće plaćanja računa znači odgodu na neodređeno.... :(

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh