U najmanju ruku vrlo smiona(hrabra) izjava :idea:
Ako projekt Melinde treba označiti životinjom, onda je to po meni više slon nego patka :weedman:
Priča je vrlo zanimljiva; radi se o consorziu (nešto tipa javnog trgovačkog društva po našem zakonu; nije baš 100% ali je nekako najbliže takvom udruženju) koji okuplja 16 cooperativa (zadruga) koje se bave proizvodnjim jabuke.
Tih 16 zadruga ima ukupno 4.600 kooperanata koji obrađuju 6.400 ha nasada jabuka (prema Zavodu za statistiku, toliko otprilike ima proizvodnih nasada jabuka u HRV).
Zanimljiv je podatak da 50% kooperanata imaju nasad manji od 1 ha, a samo 10% kooperanata imaju nasade veće od 3 ha. A 40% kooperanata (nositelja proizvodnje) imaju manje od 50 godina 8). Prosječna veličina (aritmetička) nasada je 1,4 ha.
Zašto je ovo zanimljivo?
Jer je kraj brdoviti/planinski i doista je teško naći česticu na kojoj se može imati 10-15 ha jabuka, pa je stoga većina nasada mala.
A sa druge strane, što je Delo i spomenuo, cijena zemljišta je vrlo visoka (jer ga ima malo na raspolaganju) da bi sada netko krenuo u neko veliko okrupljivanje proizvodnje (površine se tamo najčešće povećavaju udajom/ženidbom tj. mirazom).
Međutim i za tako male površine, ima mjesta na tržištu.
I na kraju; sam consorzio zapošljava ukupno oko još 1.000 ljudi (od Direktora do fizičkog stalno zaposlenog radnika na viličaru u jednoj od hladnjača).
Znači direktno od cijelog projekta Melinda živi oko 5.600 obitelji !!!! Plus još sezonski radnici.
Sve u svemu, socijalno vrlo važan projekt, i doista ne vidim razloga zašto to nazivati "patkom".
Zato što su ljudi (a to je smisao consorzia i cooperative) dobro žive.
(p.s. Inače osnovani su tek 1989; da se ne misli da je to oduvijek tako; bilo je i tamo problema)
Znam takvu jednu zadrugu tu u blizini, svi propadnu jedan opstane.
Evo, sada kada su za projekt Melinda (a u IT ima još takvih jabuka projekata) volio bi čuti i koji podatak više o ovoj gore tvrdnji; ne samo tako paušalno.