D
davpetri20
Guest
Bolje stavi zlatni delišes umjesto idareda, bar ću ja tako tamo gdje moram sadit.
A jonagold ?
Bolje stavi zlatni delišes umjesto idareda, bar ću ja tako tamo gdje moram sadit.
Kod nas u jednom trgovačkom centru prodaje jedan tip po 5kn idared, izgledaju jabuke ok, vidim da čak nešto i proda. Ja za sada trošim svoje zalihe a tako vjerojatno i drugi ljudi, bila je dobra godina. Kupovat ćemo za mjesec-dva.
Ma da, čujem da svi imaju par stabala doma pa rodilo al čudi me to jer jabuka bez nekoliko najvažnijih špricanja neće rodit, jedino ove stare sorte, prije dvije godine u ovo vrijeme je prodaja išla jako dobro.
Eto sada je prrilika da to prodiskutiramo,nije tabu tema ali čista pljačka proizvođača.
Svaki proizvođač kada bere max pazi na kvalitetu,promakne ali max 30% pod 2klasu ali nikako obratno po paleti.
Samo jedan primjer otkupljivača pa vi prosudite,čovjek proizvođač,dogovori 150 tona prve klase kod otkupljivača za 2.50kn po kg 1 klase.
Branje usljed ožegotina i dr sranja fali mu 60 tona,kod dr. proizvođača dogovori otkup tih 60 tona jer ovaj jadnik nema kuda da proda i dogovore cijenu od 2kn,doveze palete sve 5 od klase i drr i sada ono najslađe.
Treba pokupit tih 60 tona i isplatiti,kada dovede nekog od otkupljivača i kažu ne to ne može cijena je 1,1kn ako nečete onda oslobodite box palete .
Ili tako ili nikako,pristao čovjek dok je sve isplatio ostao u minusu.
Sada pitanje jer proizvođači nebi trebali biti ujedinjeni nego terati kajlu jedan drugom?
oćeš da ti prodam motornu pilu,imam 4:mur: svima nam je tako