• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Jabuke

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,892
@Ranko , hvala ti na odgovoru. Mislim si, čak sam sad i uvjeren da si mi dao jako dobar savjet, za "krečenje stabla" i tretiranje, posipanje oko stabla.
Na dvorištu mojeg oca, niti jedna jabuka nema krvavu uš, a on svake godine "pobijeli stabla s vapnom", jer je njemu to tako jako lijepo, a definitivno i jako korisno, kako si napisao.
Ja kod sebe baš nisam to prakticirao, ali sad to sigurno budem napravio druge godine. Hvala i lp

PS
@zoran89 nisam na žalost nabavio Pirimor koji si mi predložio.
Inače se stabla farbaju i kao zaštita od sunca da ne popuca kora. Nažalost imam ih previše za farbanje.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,175
Kora najčešće popuca sa južne strane. U zimskim mjesecima sunce sa te strane ugrije stablo i sokovi krenu. Kako je stablo tamne boje bolje privlači sunce. Onda preko noći dođe do smrzavanja i kora sa te strane puca. Zato se stablo kreči da bude bijelo jer bijela boja toliko ne privlači sunce pa ne dođe ni do zagrijavanja. Dodatno kreč utječe i na zaštitu kore od nametnika.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,069
Meni je ostalo u sjećanju da se u gašeno vapno dodaje sumpor i sol. Pozabil sam omjer, čak više ne znam gdje imam zapisano. :(
Od agronoma sam čul da se "bijeljenje" voćki radi prije zime, a ne u proljeće, kak to većina dela.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,175
Sol ima antibakterijska i antifungalna svojstva. Kada se doda kreču, povećava njegovu sposobnost uništavanja spora gljivica, bakterija i ličinki insekata koje prezimljuju u pukotinama kore.
➡️ Dakle, kreč + sol = jači dezinfekcijski učinak.

🔹 2. Bolje prijanjanje na koru​

Sol pomaže da se krečna smjesa bolje zalijepi za koru drveta i da se sporije ispire kišom. To znači da zaštitni sloj duže traje tokom zime i ranog proljeća.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,364
Točno to sam i ja pomislil, očito nije značajna količina ak se postupno ispire i odlazi u zemlju

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,446
OK, ali puževe golače možemo eliminirati ako ih tretiramo s kuhinjskom soli. Ali, ali stručnjaci tvrde da time radimo štetu tlu. Sol tamo, sol tu, ja između iste soli ne vidim razliku osim između savjetnika. No dobro možda sam previše zaostao u svemu tome 🤔

Najnoviji postovi

Na vrh