Sve zavisi o tome kako su "ušle" u zimsko mirovanje. Ako su bile dobro ishranjene, i sakupile dosta suhe tvari (zdrava lisna masa do jeseni, dosta kalija u gnojidbi) izdržati će. Međutim, ako im je "ulazak" u zimu bio slab, većina se biljaka stradati. I nazalost, nema im previše pomoći.Pozdrav svima.
Kako će ova zima utjecat na jagode?S obzirom da je kod mene u slavoniji bilo
minus 20 nekoliko dana.
Koliko god da su dobro usle u zimu, ako ja malo snijega na njima, drasticno ce umanjiti prinos, a vecina ce "crknuti". Omarilo me to kad nocna temperatura ide na -26 a nema snijega... problem kod veceg snijega na njima je sto misevi kopaju kanale i ostecuju korijen...Sve zavisi o tome kako su "ušle" u zimsko mirovanje. Ako su bile dobro ishranjene, i sakupile dosta suhe tvari (zdrava lisna masa do jeseni, dosta kalija u gnojidbi) izdržati će. Međutim, ako im je "ulazak" u zimu bio slab, većina se biljaka stradati. I nazalost, nema im previše pomoći.
Mislim da je postavljanje tunela jedna od boljih opcija za jagode. Dokazano, utječe na ranije sazrijevanje plodova (ranija berba, bolja cijena) a u slučaju pojave niskih temp poslužiti će kao zaštita; isto ako bi se pojavila i tuča. Agril je relativno jeftin, brzo se postavlja, ali mislim da od tuče ne može puno odraditi.Svaka godina nosi neke probleme koji umanjuju proizvodnju (dohodak)
Koji bi iz vašeg iskustva bio najbolji način ublažavanja štete?
Osiguranje.
Zaštita: Agril, protugradna mreža, tuneli, nešto drugo.
Ili možda prepustiti prirodi da uzme svoj dio?