• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Jarenje koza

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Evo popodne,ona druga konačno izlegla,dvije curice,hvala dragom bogu sve u redu i izbacila posteljice,lani je komadić bio zaostao pa je bilo velikh problema jedva je spasili.

"Što je danas lijep i sunčan dan!":icon_lol::drink:
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Jooj jarenje.:=-:
Zadnjih tjedan dana ne spavam uopce,posla kao u prici,bilo je svega sad se malo smirilo,dnevno se jarilo oko 10 koza,a u ponedjeljak ih je bilo 13.:^):
Uh!
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Zanima me dali je bilo problema,tipa zadivanja ploda ili zaaostajanja posteljice?
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Bilo je svega.
Lijepo je krenulo,prvih 30 bez problema,a onda je pocelo.
Jaric se izvrne pa nemoze van,pa ga treba namjestiti,to je tata vecinom radio.
Danas smo ujutro imali jednu jaricu na meniju:Jedna noga je izasla van druge nema a niti glave,a mi nemozemo u nju da ga izravnamo zbog ruku onda je sestra uz navodenje nakon sat i pol izvukla malog i sve je OK.
Bilo je i mrtvih jarica nekoliko i jedna koza je uginula.
Slusaj sad:
Dodem prekjucer ujutro u staju,noga jedna vani druge nema,probam ja nadem nogu i glavu i izvadim bez veceg problema.Koza lezi i odmara kad nakon 5min maternica izleti van.:( Zovemo veta i kaze on da dolazi.
I bome ju je vratio unutra i evo sad je dobro,prezivjela je.:(talk):
Posteljicu promatramo kod svake koze i zna se desiti da zaostane,onda se izvadi,stavi lijek i ides dalje.
:(wasntme):
 
Posljednje uređivanje:

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
E,ovakvih stvari me je najviše strah,dobro je kad imaš puno koza,meni se ovaj slučaj sa jednom nogom i prepličanjem glave i nogu dogodio,zaostala posteljica takođe,mrtvo rođeni isto,krepani kozlići u kozi i krepavanje koze od sepse i sve to sa tri koze!!!
Ali kako se dogodi koje sranje ja kupim drugu!!!
 

mudric

Član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
120
Nino divim ti se na tvom velikom elanu to je veliki posao ali što je u tom poslu bitno mora se dosta brzo reagovati jer svako kašnjenje mnogo košta. Ja u svom iskustvu sa jarenjem nisam imao slučaj da se tokom noći koza jare,Najranije je bilo 5,30 ja u početku dežuraj a ono ništa,Tek kad me je stručnjak za koze iz Njemačke upitao "kad vam se jare koze" saznao sam nešto što mi je olakšalo jarenje.Prema njegovom saznanju koza se jari tokom noći zbog gazde da se sakrije jer ne postupa pravilno sa kozama tj. grub je sa životinjama.Njegov savjet me je oslobodio od noćnog dežurstva tokom jarenja.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Evo jednog interesantnog detalja,lani mi je gravidnost koza trajala od 145-148 dana,i bilo je problema sa dva lega,ovu godinu je gravidnost trajala 153,154 i sad čekam sutra dvije bit če im 154 i 156 dana,nevjerovatno.:icon_scratch::icon_scratch::icon_scratch:
 

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
ja imam 4 koze....treba da pocnu da se jare oko 5-6-7 marta.a jedna se parila ponovo pa ce se ona jariti oko 20tog marta... nadam se sve najboljem....nemam iskustva sa jarenjem.... pa se nadam sreci.:icon_pray:
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Evo kod mene izgleda gotovo za ovu godinu,ona mlada prvojarka izlegla sama bez nas jedno i sve super,jare se zasisalo i posteljicu odma izbacila!

Zadnja je malo zasrala (za sada) prvo živo,drugo krepano i mislim da nije od lega,treče isto živo,malo smo čekali posteljicu,ali je već bilo kasno tako da ču opet nočas poč vidit ako budem sposoban vozit,danas sam pre umoran za bilo šta!!!
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Evo me sada iz štale posteljica još visi itašla je preko 70cm ali još nije ispala vidit će mo ujutro razvoj situacije,inače njeni kozlići odlićni sisaju ko bog i to sami!
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Jedna je do jutros ispala,a dvije još vise i potežu se po podu nikako da onaj zadnji komadić pusti,ništa nisam dirao i pustit ću da ispadne samo,lani sam tako lagano povukao i zajebao dobila sepsu i jedva je spasili.Inače je dobre volje i popodne bili malo u pašu,jede sve ok,a tek kozlići!!!:(rofl):
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Evo izvještaja, jutros kad smo došli sve je bilo čisto posteljice sam našao na podu,normalno je jela i popodne normalno pasla,sad moramo čekat dan dva za vidit jeli sve izbacila i hoče li skupit upalu!:icon_scratch:
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
En ti da nismo ovoliko daleko imam ja samo takvog,možda i pogine ovu godinu a žaj mi ga je jer je odgojen naruke i skroz je pitom i bez rogova.
 

metuzalem

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
236
predaleko...dok bi došao do tebe i vratio se trebalo bi mi dva dana...ebote,ko da si na sjevernom moru :icon_mrgreen:
 

ddado31

Član
Tu od
15 Srp 2013
Poruka
71
EVO JOŠ JEDNOG sa pametnim pitanjem...... koliko god sam sve pročito . nisam niš pametniji..dakle. koze naparene krajem 9 mj. lijepo se zaoblile ali jednoj sve palo pod nju ( koliko se meni čini ..... . sam tak. preko noći...... vimena nalile unazad 10-ak dana vesele normalne same idu na pašu bez problema. sve super SAMO...... nema jarića ikakovi savjet? ideja? parene 28 i 29 09. nakon toga odbijale jarca.....koiko mogu prenijeti i kad mogu znat da je vrijeme? hvala
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Evo prvog problema,koza 4g,danas pobacila u početku trećeg miseca gravidnosti,izlegla ga na moje oči,velik ko štakor,sad neznam šta ide dalje dali tko ima kakvog iskustva???
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
A nis.....ako jede i sve .
Treba obratiti paznju mozda pocne dobivati mlijeko??
 

Najnoviji postovi

Na vrh