Kad se može napraviti jesenska sadnja marelica? Da li je sad dobro vrijeme za to ili je bolje saditi na proljeće?
Zanimaju me iskustva s kečkemetskom ružom s podlogom p.myrabolana.
Ako netko ima malo volje o njoj napisati.
- da li je osjetljiva na apopleksiju?
- treba li je sada pred zimu zaštiti s nečime? nekakvom folijom?
...sve sorte marelice, prema mome iskustvu, osjetljive su na apopleksiju, na prunus myrabolana pogotovo. Nešto su manje osjetljive marelice cijepljene s bjelošljivom ili stanley šljivom kao međupodlogom s tim da se marelica cijepi visoko od tla. Ali niti tako cijepljene nisu 100% sigurne od apopleksije.
...kečkemetska ruža je sorta koja rijetko kad ima potpuno dobro obojen plod,bude plod dobrim dijelom zelenkaste boje, inače je OK...
...po zimi, osim vapnjenja stabala druga zaštita nije potrebna. Bitnije je ne prihranjivati dušičnim gnojivima kasnije od polovine svibnja, da izboji stignu dobro sazreti i odrvenjeti, onda su puno manje podložni izmrzavanju...
gdje bi se takve sadnice mogle nabaviti s tom međupodlogom?
a kako je s orezivanjem? s obzirom da su osjetljive..
treba li sada tijekom zime ih dodatno nečime zaštiti, tipa neka folija preko njih ili tako nešto slično?
imam koštica jedno 20 ak kila,a ako je ovo imalo istina skupljaću ih
ako nekom nedaj bože treba,nek se javi pošaljem
moje su i prvu godinu imale pokoji plod ne samo ove u plasteniku već i vanjske dal ti cvatu pa ih mraz možda mazne ako su rane ?Imam stablo marelice stare mislim 3g.
Zanima me kada ce prvi plodovi?
Ne kuzim zasto onda nisu imale plodove...
Nisam siguran dal su rane ili kasne...
Ovu godinu jos nisu cvjetale...
Imam 2 komada, i jedna mi je nakon sadnje se osusila...al su potjerale iz nje nove grancice...
Dal ce biti sta od nje?
A ova druga super napreduje, najveca je vockica, kupljene su u isto vrijeme i jabuke i kruske, i visnje i tresnje, al ova marelica je najveca, i najgusca sto se tice grana...
Samo mi sad nije jasno zasto plodova nije jos bilo...
A trebalo bi onda bit nesto ploda ovu godinu sigurno...:scratch