Nemam pojma koja je....
Kako to znati?? Dal ima razlike u listu, u drvetu?
...drakonskim orezivanjem najvjerojatnije ćeš je zeznut, ako nije ranije orezivana...ajmo vočari tko zna kalemiti ,ima materijala jer ja krečem u drakonsko orezivanje,marelica je starija od 40 godina i takvu genetiku nemožete više nači,ako ste blizu BJ ili prolazite navratite po mladice
šta mislite o ovom Daevuovom ?Rezidba kajsije
Posted on March 28, 2011
Iako se obicno ne misli u praksi se pokazalo da uz ostale mere, rezidba moze biti jedna od najvaznijih uslova gajenja kajsije. Za razliku od mnogih drugih vocnih vrsta, iskustvo poslednjih godina pokazuje da kajsiju treba rezati pred sam pocetak vegetacije, pa cak i onda kada je ona pocela. Na ovaj nacin se u velikoj meri moze izbeci opasnost od apopleksije.
Kajsija radja na mesovitim, tipicnim rodnim granama, na kojima su i cvetni i lisni pupoljci. kajsijaMesovite rodne grane. Duzine 30-50 cm, obrazuju se u uslovima produzene vegetacije i zavisno od duzine, cvetni pupoljci su na celoj grani ili samo u donjem delu. Ako su gusto izbile, ove grane se samo prorede, ali se ne skracuju.
Kratke, tanke jednogodisnje grane se uklanjaju iz osnove.
Kratke rodne grane na proslogodisnjim mesovitim granama i na starijem drvetu, duzine oko 10 cm, takodje se ne orezuju.
Prevremeno rodne grane obrazuju se na vrhovima mesovitih rodnih grana u drugoj polovini leta. One se u narednoj rezidbi takodje ne uklanjaju.
to sam pronašao na nekoj srbijanskoj stranici(jbg nisam zapamtio koja je)
i od kajsija ništa 0 bodova
...kod mene kajsije su trenutno u punoj cvatnji, a kako je cca 200 m zračne linije od njih pčelinjak sa 80 košnica - pčela ima na tone. Sat vremena sam samo stajao ispod stabala i slušao zujanje )
samo da nebude nekih mrazeva i niskih temperatura ko lani u 5mj
(kakvo ti je stanje sa breskvama?)
Ajkula vidit češ kad se sva rescvijeta biče puna pčela onih solitarnih juče gledam kod tate u dvorištu (ja sam u kvartu VG di nemaju ljudi pčele)puna je bila pčela i pokoji bumbar,čuvaj starku što duže kad se naučim kalemit eto me.
Breskvar nisam ljubomoran dapače drago mi je da češ imat uroda AKO bog da pa sve bude OK . Sobzirom da nekima oko tebe pomrzlo,tako bar pišu šta misliš u čem je problem , položaj vočnjaka , nad. visina ...?
...mislim da je izmrzlo ovima koji imaju voćnjake na niskom položaju. Kod mene su voćnjaci visoko (najniži na oko 160 m nadmorske visine, ovaj najviši na oko 190) i stalno pušu vjetrovi.
Također, mislim da utjecaja u ovako extremno hladnim zimama može imati i kasna prihrana dušikom u prethodnoj vegetaciji...
Prvotno napisano od breskvar ...još jednom mi se pokazala opravdanom odluka da ne mećem sva jaja u istu košaru tj. da sadim breskve na nekoliko različitih lokacija. To mi se isto tako pokazalo dobrim kada mi je jednu od ovih manjih površina neke godine poharala tuča, no ove druge 2 parcele su tada ostale netaknute