Zanimljiv napis o osjetljivosti sorata marelice na mraz (nije baš kao što pišu reklame rasadničara), a apopleksija može u biti biti i monilija (barem ono što sam imao većinom za vidjeti). Apopleksiju - tj. kad se usred vegetacije posuši cijelo stablo sam rijetko vidio.
Citat gosp. Šubić iz Savjetodavne službe - link:
Osim potencijalnih šteta od niskih jutarnjih temperatura, palež cvijeta i izdanaka (Monilinia) je kod marelica mnogo opasnija nego kod drugih koštičavih vrsta. Ako se bolest javlja više godina uzastopno, postupno može zahvatiti veliki dio krošnje, pa se osuše cijela stabla. Infekcija cvjetova marelica može uz dovoljno vlage nastupiti i prije njihova otvaranja!
Kako mislim malo proširiti nasad marelice - molim komentar iskusnih na ova dva napisa.
Ja imam hoby voćnjak za obiteljske potrebe i u njemu 4 mlade marelice. Kako sam Signumom prskao breskve i nektarine, tako su i marelice dobile Signuma i odlično su se razvile (a prije toga modrog ulja). Nabavio sam nešto Vawit podloga za manju bujnost, pa mislim još pojačati zasad za nekih 6 komada. Prije smo imali jednu veliku marelicu koja se pomalo sušila i sad znam da je to monilija napravila, a ne apopleksija.
Po meni je veći problem visoko stablo i nemogućnost prskanja fungicidima u proljeće, od apopleksije. No neka uzgajivači reku svoje...