• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako bi poljopriveda trebala izgledati!

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,120
Ja bi pijance izdvojil iz ove grupe. To su ipak jedni veseljaki, a to kaj zapišavaju ulice to je radi slabih mjehura. Mora se. Kolike ušlo, otprilike tulike mora i izajti. Barem tak veli zakon spojenih posuda.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,215
Ja bi pijance izdvojil iz ove grupe. To su ipak jedni veseljaki, a to kaj zapišavaju ulice to je radi slabih mjehura. Mora se. Kolike ušlo, otprilike tulike mora i izajti. Barem tak veli zakon spojenih posuda.
Kak ne, a poslje bum ja došel dole da si popijem čašu vode, a voda bu iz desalinizatora morska zapišana i usrana...

A ne @MUHA , to su ti bile obitelji s djecom.
Ok, pa to ja i velim da nam takvi turisti trebaju.
Hočeš da počnem stavljati jutanje slike ovih kaj su sami došli sa punim žepima penez?

A ne, ne. Idem ja iz ove teme nekam drugam.
A možda bolje da odem da kakvu bedastoču ne napravim ili izjavim.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,316
Ovo u nastavku oslikava jedno pravo stanje o nama i našoj poljoprivredi, o nemaru pokraj. Nekada je to bilo nezamislivo, kak' bi tud kravice i kola prolazili, ali sada je to kraljevstvo "traktorskih dinosaura", u čijim kabinama sjedi "jedna nova generacija" poljoprivrednika.
Tamo u članku t- portala piše da smo ostali na nivou 2010.
Prilažem fotke iz 2016., morale bi biti naprednije, zar ne, tako barem nalaže zdravi razum.

Išli smo prije par dana, točno nakon 10 godina i 5 dana, ja, supruga, naš deda - moj otac, jedan naš poznanik i njegovo dvoje djece pogledati situaciju u "dedove šumice", radi drva.

Prilazni poljski put i dan danas izgleda ovako, jadno, razrovano, uništeno i na njemu je vrijeme stajalo 10 godina, ne mjeseci ili dana, 10 godina. Koriste ga itekako navodno napredni i na dobrom glasu korisnici. Našeg je dedu "skoro šlag trefil" dok je nakon protjeka 10 godina ugledao ovu istu, 100% identičnu sliku i situaciju. Ne bi bilo u redu ponoviti njegove misli i stavove, radi digniteta foruma.
Ovo su slike iz 2016., sve je isto i sada 2026., to je slika nas naprednih...

WP_20160322_09_34_01_Pro.jpg

WP_20160322_09_44_16_Pro.jpg
WP_20160322_09_56_31_Pro.jpg

Ako je ovo nekome za 21. stolječe, onda se nema što više dodati. Ti su putovi več mogli biti asfaltirani ili u Bečkim granitnim kockama, ali nema svrhe dalje komentirati.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
645
Poticaji uopće nisu osmišljeni da unaprijede poljoprivrednu proizvodnju (to je samo priča da se opravda podijela love onima koji to ne primaju). Očito je da je prvenstvena namjena poticaja da se ruralno stanovništvo u što većem broju odazove na izbore i tamo 'lakše' donesu odluku za koga glasati. Jer teško da bi ruralno biračko tijelo - po prirodi (uvijek i svuda) konzervativno - glasalo za bilo kakve EU mućke. Ovako, sa poticajima, uvijek se glasa za one koji 'daju' lovu (pritome se zaboravlja da oni zapravo nama 'daju' natrag našu lovu). Ne daju baš puno, ali sasvim dovoljno da se izazove željeni efekt. U bogatijim državama moraju davati znatno više da se izazove efekt. Uglavnom racionalno ophođenje sa lovom da se ostvare politike. A raja neuka i neobrazovana - onako 'konzervativna' - ne kuže da im ovi zapravo rade o glavi, za par judinih škuda.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,316
Ako Država daje poticaje za nešto, konkretno za poljoprivredu i sve što ubrajamo pod nju, onda bi zdravi razum i logika razumijevali otprilike ovako:
- dobili ste sredstva da kupite strojeve, za poljoprivredu, uštedjeli smo Vam cca 60% troškova, imajte to na umu dok "formirate svoje cijene proizvoda",
- dobili ste mogućnost da kupujete "jeftinije gorivo za te strojeve", imajte i to na umu dok formirate svoje cijene,
- dobili ste kakve takve financijske poticaje, prema koje kakvim izmišljenim ključevima za radpodjelu novca, imajte i to na umi dok formirate svoje cijene,
- tvrdili ste da imate premalo vlastitog zemljišta za održivo poslovanje, dali smo vam deseteke i stotine hektara, koji su Vam osnova za poslovanje i još Vam na temelju tih nebrojenih hektra pi ključu dajemo i financijske poticaje...

Gdje da mi drugi i dugačiji kupimo te Vaše povoljne i poticane proizvode, da i mi uživamo zajedno s Vama?

Tamo negdje sam pročitao u temi o poticajima, da je neka žena pišuči vrištala, zašto nije dobila poticaj, da je njoj to jedini izvor financija, da ona ima djecu. Pa gospođo ti tamo draga, bez prihoda, s djecom. Ima i nas koji smo imali troje djece, a nismo nikada primili dječji doplatak, nismo nikada dobili pomoć od Države, Karitasa, bilo koga. Nikoga nije bilo briga kako ih oblačimo, obuvamo, školujemo, bez poticaja itd.

Ljudi moji dragi, moglo bi polako biti svega toga dosta.

Hajdmo sad pošteno, pljunimo u šake, prestanimo moliti kao bokci bistrički, ima kaj, bude kaj, kad bude...
@Axial izazvao si buru...

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,120
Više ni ne znam vu koji sam temi. Hiče me iz jednu vu drugu. :unsure: Ma nije ni važno. Samo da rečem da bi ja glasal i za narančastog da nam da kaj para. Ako se pomagala i pomaže brodogradnja i izlov ribe, a riba je nacionalno blago na koje bi svi morali imati isto pravo, onda neka nekaj ode i na tu nesretnu poljoprivredu. Makar sve zajeli i zapili. Pa i ti poljoprivrednici su naš narod. Nismo došli iz svemira.:ppozdrav:To kaj volimo popiti i pojesti pa i to je za ljude. Trebamo snagu. Nemreš delati gladan i žedan. Ali denes ne, post je, red se mora znati. Uglavnom da nismo fkrali nego dobili po zakonu i raznim pravilnicima koje nitko ni ne čita.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,316
Pomagalo se i pomaže se sve i svašta, a rezultati toga su "kao mašta". Nikak da ih "kao društvo" dohvatimo i opipamo.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,723
Puno se toga trpa pod “uloženo u poljoprivredu”.
Umjesto da se ljudima pusti da ulažu u proizvodnju na način da sami odaberu, stimulira ih se za cvjetne trake, štalski gnoj, eko sheme…pa od fondova uvjetovano kupovanje ovog onog…umjesto da ulože u bitno.
S druge strane, tu je hrpa nepotrebnog i zamornog administriranja.
Pa ubijanje peradi, svinja, krava, ovaca…i onda se čudimo da nema ovoga, nema onoga.
Pokopali su Lukača…

Nisu krivi poticaji, već promašena poljoprivredna politika i miješanja u odluke proizvodača samih.
Ovo je samo jedan od primjera:

Uz to, ostavlja se proizvođače na milost i nemilost uvozničkih lobija i otkupljivača, a ponajviše prevaranata koji ne plate preuzetu robu.

Uništili su Agrokor, prodali Ledo, mljekarsku industriju…ali to nije čudo, jer su vlast prigrabili oni koji u životu nisu “ni čavla zabili” (bez obzira na stranku), takvi poput senfa ili APa.

Posljednje uređivanje:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,213
ajmo zbrojit sve velike traktore i malčere i freze za kamen koje su nova generacija poljoprivrednika pokupovali, i eto nas na nuli. A ni taj traktor, ni malčer ni freza za kamen nije direktno ulaganje u proizvodnju, već u održavanje privida poljoprivredne aktivnosti. Stara garda je pomrla, zato smo ostali na razini 2010. godine. Bit će još i gore.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,316
@ZJ vidim da organski ne podnosiš "senfa", gradonačelnika grada Zagreba.
Imam filing da mrziš sve oko sebe, što nije sukladno s tvojim osobnim uvjerenjem. Ja ti velim to je OK, ali samo za tebe. Pusti selo neka priča i neka odlučuje o svojoj sudbini.

Da "cijeli ovaj forum" ne bi imao pomisao da imam osobno nešto protiv tebe, evo izjavljujem da nemam, da sam te imao priliku privatno upoznati, da znam da si normalan dobar, školovan itd.

Koga ti sad braniš, sve pucnjeve u prazno, sve promašaje, sve laži i prijevare?

Tko to radi, pa svi oni koji su uvidjeli priliku, od nemoralnih, nedoraslih problematici i nesposobnih političara, prokurvanih žetona, do pokvarenih građana, koji bi za judine škude prodali i svoju djecu, ne samo ponos, ili čast.

Ima nas koji smo več u devedesetima zaključili da bi tek rođenu Hrvatsku državu morali krenuti čistiti s željeznim zubačama, od Dubrovnika do Zagreba, od Zagreba do Vukovara. "Previše se nakotilo izroda i fukara."
Izvoli pa ti sad moderiraj i reži, meni bude svejedno.
Ne brani neobranjivo, ne mrzi zapravo nevine, a sposobne mlade ljude, samo zato jer imaš nekakve dvojbe i neraščišćene račune nemam pojma gdje, ali imaš, ja te takvog ne mogu razumijeti... nije sad 1945., sada je 2026., gospodin Tomašević nije partizan, nije ustaša, nije bio zločestoča "tvojeg kraja", zašto ga mrziš iz dna duše.
Ameri su bacili 2 atomske na Japan, pa Japanci danas ne iskazuju toliki animozitet, kao ti prema mnogo čemu u HR. Zašto ne izađeš iz svoje udobnosti i što ti paše, izađi na vjetrometinu barem lokalne politike.
Prestani biti mali miš. Zagalami javno, želim asfalt tu i tu, želim novi dječji vrtić tu, želim školsku dvoranu tu, želim betonske bandere tu, ne želim bale smeća tu. Ja sam sve to radio, odradio, napravio. Visio sam na stupovima srama lokalnih novina, radio stanica, a ostao sam normalni građanin kojeg prvi pozdravi u Gradu svaki gradski službenik, bivši ili sadašnji gradonačelnik, župan, večina mojih sumještana itd. Itd. Kako to, jednostavno, ajmo pošteno pa onda koga tko zahebe.
Želim ti sve najljepše i najbolje ovoga svijeta, ali daj zbudi se. Uživaj, živi, raduj se istini, ne magli i lažima.
Sve najbolje tebi, tvojima i svima koji su ovo pročitali.

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh