• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako podesiti kotače na traktoru

noviuposlu

Član
Tu od
7 Tra 2011
Poruka
759
Znači ovako, ja iman na svome gume 420 r38 i 340 r28 i sada zadnji kraj mi je 230cm prednji nekih 220 tak nesto, možda 218 zaboravio točno... i tako mi je unutarnji kraj širi od zadnjih kojih 5cm...

Sada pitanja;
Dali se stavlja vanjska širina jednaka prednja zadnja, ili ide da je zadnji kraj malo širi.

rekli su mi da zbog oranja treba da je unutarnja širina tako da je prednji kraj malo širi, pa me zanima dali je dosta tih 5cm ili bi bilo bolje da je više ili je ovo super itd...

i sve druge prijdeloge molim, sugestije itd, hvala

to sve pitam jer sve felge su mi ispucane i trebam sve skidati i variti pa prije nego se ide stavljat gore mogu lako naštimati drukčije

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Unutarnja mjera prednjih kotača bi trebala biti šira za 10 cm. Sad o tebi ovisi dal ćeš složiti tako ili nekako drukčije. Kod oranja s okretačem su sve te sitnice bitne ako hoćeš da to ide ko podmazano.
Sve felge su popucale? Što je radio taj traktor?

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,638
Sve do sad nove sto sam vidio s prednjom vucom, vanjske mjere prednjih i zadnjih su bile iste.

bm joja

Aktivni član
Tu od
17 Ožu 2016
Poruka
377
Najbolje bi bilo da su unutarnje mjere iste da plugovi idu ravno za traktorom.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
NH-jesi mjerio s metrom? Traktor tako valjda dođe iz tvornice,i pitanje je dal tko to uopće dira. U uputstvima za plugove jasno piše kakvo stanje stvari mora biti na traktoru,i prvo se rješava to,a tek onda se kopča i štela plug.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,638
S takvim postavkama dobijes upravo to sto si ti napisao. Da je u unutarnja mjera prednjih sira za 10-15 cm.
Mjerili su mi na tehnickom kad me htio rusit zato sto sredina prednjih i sredina zadnjih moraju odgovarat u mm.
Prvo zbog tehnickog ne pada mi na pamet izvrtat felge kao i zbog oranja i drugo nisu felge kao nekad na starim MF da mozes sirit i skupljat cm po cm.

Driver

Član
Tu od
26 Srp 2013
Poruka
396
Meni su prve 380 a zadnje 480 i u ravnini su sa vanjske strane znaci da je unutarnja mjera na prednem kraju 20cm uza, meni to ne smeta ali stari dok ore naviko da je prednja guma uz zid brazde pa mu malo traktor ide u šrek:)

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Mjerili su mi na tehnickom kad me htio rusit zato sto sredina prednjih i sredina zadnjih moraju odgovarat u mm.

Na kakvog si ti to debila naletio?

Večina traktora pa tako i moj imaju poravnate vanjske strane guma, pa tako u oranju kad traktor uđe u brazdu ide u koso i oslanja se na tu vanjsku stranu tako da računice su ipak malo drugačije.

Naprijed 420 iza 480 i razlika naprijed unutra je ni 10cm jer i vanjska varira centimetar dva, dakle kad oreš tih 5 cm po strani nema šanse da skužiš.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Pri nama na Sameu su unutarnje mjere iste prednjih i zadnjih.
Kak prednji kotači stoje malo u koso, gornja strana je poravnata vanjskom širinom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
360/70-20 prednje, 420/70-30 zadnje (12,4-20.....14,9-30, samo malo širje)

noviuposlu

Član
Tu od
7 Tra 2011
Poruka
759
Oprostite mi ali ili sam malo glup ili je tu ko napravio koju greškicu u pisanju ali ja sada ništa ne razumijem...

1. Jel bitno da je unutarnji razmak širi od ispred(kako su meni rekli) ? ili nije bitno

2. Dal da vratim zadnje malo unutra tada svaku po 4cm (nekad mi je netko rekao da toliko može ići najmanje) pa bi bile gotovo poravnate vanjske širine?

Dal da ravnam tu sredinu guma?? Sada neznam ništa više hehehe

A popucane su sve na varovima, šta je traktor radio pojma nemam, al šta god da je punoooooooooooooooooooo je radio.

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
A puca od nošenja teških strojeva, ima li i prednju hidrauliku?
Hoce pucati felga i sarafi na felgama kad je ralica naprijed, plus dodaj još iza rasipač malo veći pun soli....pa rupe po cesti..
Daj ako imas koju sliku da vidimo stroj. :)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Oprostite mi ali ili sam malo glup ili je tu ko napravio koju greškicu u pisanju ali ja sada ništa ne razumijem...

1. Jel bitno da je unutarnji razmak širi od ispred(kako su meni rekli) ? ili nije bitno

2. Dal da vratim zadnje malo unutra tada svaku po 4cm (nekad mi je netko rekao da toliko može ići najmanje) pa bi bile gotovo poravnate vanjske širine?

Dal da ravnam tu sredinu guma?? Sada neznam ništa više hehehe

A popucane su sve na varovima, šta je traktor radio pojma nemam, al šta god da je punoooooooooooooooooooo je radio.

Puknuti ti je odmah na početku odgovoril kratko i jasno. :icon_super:

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,877
Kod mene na Zetoru vanjske mjere jednake. Kod oranja ne vozim prvim kotacima uza sam zid brazde i dobro. Odnosno ne držim volan i on sam ide kak treba.
Možda budem bezobrazan ali moram pitati.
Nakon svih onih ispitivanja o svemu i svačemu oko traktora svejedno si u vreći punoj p.... uhvatio za k... ?

Najnoviji postovi

Na vrh