• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako podesiti kotače na traktoru

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,894
Treba imati pošteni ključ (kamionski križ ključ ili jači zračni) i dotegnuti nakon kratkog vremena.

Nije problem u ključu,stegnuo sam ja sa meternom cjevi pa je opet popustilo..
Možda bi trebali i novi šrafi iči,ili je problem sloj farbe koji se s vremenom oguli i opet se dobije minimalni luft izmežu spoja..

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
prolem je sve pomalo , največi problem je ako nema spod vijka/matice konusne razrezane podloške ..a ako ih treba biti onda na felki rupa mora biti obrađena za to

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Puknuti,

te rupe obično nemaju konus. Trebala bi biti obična elastična podloška.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
na takvom mjesu nejde elastična podloška , samo ravna .

btw farba sigruno radi problem , najbolje ju skinuti

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Hvala, ali zakaj ne?
Elastičnih ima u različitim izvedbama, rasječenih, nerasječenih sa zubima, nerasječenih valovitih itd.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ne jer zato jer ne

ovakva podloška ide i zove se

ELASTIČNA PODLOŠKA
ZA KOTAČE
DIN 74361 C

I ako hočeš trajno rješiti problm nabaviti podloške , obraditi felgu i biti bez brige

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Osim ovoga kaj predlaže Puknuti, pomažu samo šarafi s finim navojem i debelim ravnim šajbicama.
Feder šajbe su tak...do M6, i ozbiljna strojogradnja ih ne poznaje.

Posljednje uređivanje:

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Nisam sad siguran na koje šarafe mislite :/ ja koliko znam kod mene se felge skinu tako da se ova 4 šarafa skinu i okrenu felge i stave na drugu stranu, miss da dobivam tako 10cm :/

Evo slike pa recite svoje misljenje?
d5122a36368acb0b90c1f1ab18895f6d.jpg

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Kaj nije DIN 74361 C za konusne (ferzenkane) rupe i kao takva neupotrebljiva kod cilindričnih rupa?
Podloška DIN 137 B se kod stegnutog vijka(matice) izravna i oblikom poprimi izgled podloške DIN 125 A (obična ravna podloška).

Puknuti,
sorry, ali tvoj argument me podsjetil na stihove iz prastare pjesme od 4M (A zašto ne? Zato jer ne.

Marieto,
taj model felge sa takvim srcem omogućava 8 različitih širina kotača. Takve imam i ja na Goldoniju. Ja sam sebi podesil na širinu 146 cm (freza je 150 cm), a kad zamijenim kompletne kotače (sa srcem felge) dobijem širinu 166 cm i puno bolju stabilnost na bočnom nagibu. Ipak to ne treba stalno mijenjati.

ZJ,
debele šajbice su potrebne kod grubih provrta, a kod finih debljina nije odlučujuća. Kod grubih provrta ide obavezno debela podloška ispod špreng ringe.

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Ham, posto ne razumim terminologiju, a niti kako se to mjenja može uputstvo detaljno?
Mislim da na mojem traktoru i je tako negdje max na 166, no meni je širina zadnjih 160cm, a freza 165cm.
Sad kako se postigne tih 8 razlika u širini, meni su nekaj govorili da okrenem samo kotače i stavim ih na obrnute strane (znaci ljevi kotac na desnu, a tako obrnuto i drugu)?
Nisam pri traktoru pa si nmgu nikako sliku složiti :/

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
koju knjigu, u uputstvu nema nista od toga? Imas link ili kaj?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Iwanho, ovde gde delam nema federšajbi.
Uvijek samo ravne šajbe i odgovarajuće sile (ne samo momenti, već i natezne sile) i nema problema s otpuštanjem. A vibracije puno veće nego na vozilima.
Feršajbe se nalaze samo na malim šarafima u elektro ormarima i sl.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,638
Trebalo bi biti u uputstvima. Od oba nh ima. Moram vidit jel za samea ima posto su iste felge.

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
ham, znam da sam jednom trazio i nije bilo :/ bio bi zahvalan da pogledas pa ako imas bolju kameru da slikas bar osnovno.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,877
Malo loctita ili obične farbe namazane na navoj rješava problem otpuštanja matica.

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
istina, i sam sam tako rijesio problem na jednom stroju. No nemoj te ni za živu glavu ko moj kolega stavljati industrijsko ljepilo :O na kraju mu je bilo lakse rezat vijke nego ista drugo

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Trebal ih je samo zagrijati let-lampom :)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Iwanho, ovde gde delam nema federšajbi.
Uvijek samo ravne šajbe i odgovarajuće sile (ne samo momenti, već i natezne sile) i nema problema s otpuštanjem. A vibracije puno veće nego na vozilima.
Feršajbe se nalaze samo na malim šarafima u elektro ormarima i sl.

Neću tvrditi da to kaj pišeš ne funkcionira jer i na mojem traktoru na kotačima nema elastičnih podloški, samo su ravne. Međutim zakaj se elastične podloške proizvode i u većim dimenzijama?
Npr:
http://www.div.com.hr/upload/tbl_proizvodi/135916-DIN_137.pdf

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ja mislim da se ne razumijete , vjerujem da je za ZJ-a feder šajba ustvari rasječena podloška

iwanho , na strojno obrađene djelove se ne stavlja ni rasječena , zubasta , nakrivljena , ni nikakva , na strojno obrađene djelove ide samo ravna podloška u kombinaciji s vijkom šesterokutne glave .

felga je tu negdje na granici , ali kad bi na felgi koristill rasječenu ili zubastu podlošlu ona ispod sebe trajno oštečuje matrijal .

ona gore koju sam ja linkal je isto rasječena , ali ne zato da se njezina pera zabiju u matrijal i fizički štiri od odvrtanja nego je rasječena zato da obgrli vijak s unutarnje strane i konusnim djelom nalegne na felgu s vanjske strane šajbice .

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh