• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako podesiti kotače na traktoru

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Iwanho, pod feder šajbom se podrazumjeva ona najobičnija, rasječena koju kupuješ u dućanu.
Ove, koje ti navodiš, su valovita i tanjurasta. Namjena im je druga: održavanje konstantne sile naprezanja vijka pri promjenama temperature.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Sad i ja malo kužim a jel bolje vijak ili zakovica (zakivanje na vruče tkz čvrsti nepropusni spoj) ? Prastari traktori su bili spajani zakovicama (oni iz moje mladosti:(giggle):)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
je bolje , samo onda ne bi mjenjali kvačilo na njivi s dvije fosne ...

Iwanho, pod feder šajbom se podrazumjeva ona najobičnija, rasječena koju kupuješ u dućanu.
Ove, koje ti navodiš, su valovita i tanjurasta. Namjena im je druga: održavanje konstantne sile naprezanja vijka pri promjenama temperature.
ja se nikak nemrem odlučiti jel to tak .
Naime , npr ta federasta podloška M 20 s linka je debljine 1.6 mm ..da bi onda držala konstantan pritisak moral bi ih staviti jedno "200 komada " ,"u seriju" ..a to bi bilo dosta nepraktično ?

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Da je bolje zakivali bi se i danas.
Zakiva se mosne konstrukcije (provizoriji) i kotlovi za velike tlakove ali skupo
Puknuti na starim Fordovima se mijenjala lamela bez odvajanja motora od getribe tak bi moglo i na traktorima .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
U strojarstvu je jedno, a na nekim drugim mjestima drugačije.
Takve se šajbe (zapravo tanjuraste opruge) koriste pri međusobnom spajanju bakrenih sabirnica i kabebelskih stipica na iste, radi održavanja konstantne sile pritiska pri promjenama temperature.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Možda se podloške koje sam navel u primjeru primjenjuju, između ostalog, i za namjenu koju je spomenul ZJ.
Koliko ja znam, elastične podloške se primjenjuju i kod djelovanja dinamičkih opterećenja. Razlog je jednostavan. Zadržati određenu silu na maticu i u trenutku kaa je smjer djelovanja vanjskih sila takav da spoj ostane bez opterećenja. Na taj način se sprečava slobodno okretanje matice. Između elastične podloške i materijala uvijek dolazi obična ravna podloška.

Sigurno postoje i slučajevi kad se osiguranje od odvrtanja rješava na neki drugi način. Imal sam slučaj osiguranja matice ležaja na osovini. Original je bila podloška s nosom koja je stradala. Pokušaj rješavanja problema s kontra maticom nikako nije bil uspješan. Uvijek je nakon određenog vremena došlo do otpuštanja spoja.

Danas je najjednostavnije protiv odvrtanja koristiti specijalna sredstva koja je kemijska industrija (npr. Loctite) razvila upravo za tu namjenu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Na strojevima (na poslu), s kojima se "družim", nema nigdje feder šajbi. Zapravo ima, ali samo za vrlo male šarafe i na spojevima vodiča, ali nigdje na strojnim dijelovima. A šarafi su od M6 do M48, tek toliko da dobiješ osjećaj.
Određeni šarafi su M42x3 i dugu su skoro 2metra (!), a zatežu se tenzionerom (hidraulički se nategnu, a matica se prišarafi malim momentom, pa se otpusti).

Loctite 243, zamijenjen sad s "ekološkim" 2400, se koristi samo na određenim mjestima (uvrtni vijci), a nikad na maticama.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Zakaj na plugove na fini navoj šarafa stavljaju ispod matice špreng podloške?

Najbolje rješenje za felge je konus na matici ili šarafima em centriraju em zagrize poštenski.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,021
Šprengring (feder šajba ili elastična podloška) je izbačena iz prakse jer kinezi rade od ne elastičnog materijala pa nakon prvog stezanja postaje ravna podloška i gubi svoj smisao.

Ljepilo ili dotezanje je jedini ljek. Stari šoferi su uglavnom dvoboje dobijali dizalicom ili ključem za kotače.

Najnoviji postovi

Na vrh