ObrisanoŠteka telefon , akoneko može obrisat jednu sliku Hvala,
Prva vodilicu sam mijenjao negdje 2015 ili 2016, poslije toga još dvije nove- brzo stradale od trupaca, a sad imam polovnu vrlo kvalitetnu. Inače su vodilice 36 zuba 3/8. Znam da ljudi brzo mijenjau i lance i vodilice i pile, čak svake godine po pilu, ali to su neke druge priče. Od 2018 u ovoj pili je karburator od 365 huske. Ja ono što radim, vodim računa o svim detaljima, lanac podmazujem pregorelim uljem. Često ste komentarisli o kavlitetu ulja, ali ozbiljno ste fulali oko toga. Pregorelo uilje je u stvari motorno ulje koje se treba mijenjat, sva ulja za lanac nisu mu ni blizu, neka to bude druga tema. Ja netrošim ni mnogo lanaca, 5-6, od 36 zuba i 1-2, 41 zub, a nekada u tri četiri gopdine i jedan od 45 zuba. Kvalitetno ih oštrim, pila ne reže snagom već brzinom, a brzina traži oštre alate. Često radim sa korekcijom smješe, dugotrajnost pile zavisi od korekcije i dobre podešenosti za određene uslove rada, vlažnosti zraka , visinske uslove, temparaturne uslove, a posebno od mekane ruke. Lanac u radu nesmije nikada da zastane i da pila osjeti prelaz na preuzimanju, znači bez gušenja mora se pustiti da brzine odrađuje svoje. Često razmišljam da je promijenim, ali sve se svodi u približno. Dok radi ide i ona, gledam 365 i 372, nešto više snage, ali klipovi su otprilike istog prečnika koliko mi je poznato 48 mm, a samo suviše nabrijane. Koliko je pouzdano u kataloge koji sem gledao 372 xp ide na 13500 o/min. Za STIL neznam ali mislim da su sa brojem obrtaja ispod husgvarne. Prije jednu tri godine, radio sam u blizini nekih sjekača koji su imali stilovke neznam koje su oznaka ali su bile mnogo veće, pa kao da pripomognu meni počnu rezat moje trupce, ali ja onako ispod oka oa oni da se pokažu,kad vide kako je odmičem sa ovom jadnicom, onda sjednu. U usporedbi dali je do pile ili oštrine lanca i ruku to nemogu. Odokativno mogu kalkulisati da je oko 15 godine po potrošnji ulja radila oko 150 do 200 rezervara, i poslednih 5-6 godina oko 100 rezervara. Ulje dovozim u bačvica po 50l tako da mi je to kao neki orjentir.@smilan kolko si lanaca potrošio sve skupa i vodilica dali znaš?
Ima ih u BiH još uvijek za kupiti.Imao sam priliku gledati 365 Special, nešto malo i kratko raditi. Ima više obrtaja od Stihla, imala je 51 cm vodilicu, mogu reći jako jako moćan stroj, stvarno vrišti od snage. Htio sam je kupiti jedno vrijeme dok sam radio više drva, ali sam se ohladio pa nisam, nije bilo više te Special.