• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kakve motorne pile preporučujete.....???

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Šteka telefon , akoneko može obrisat jednu sliku Hvala,
Ako pričate o pilama usporedite istu klasu , recimo sa istom zaprminom ili prečnikom klipa, a onda usporedt parametre. Sa stilom nisam radio, nerazumijem se u njih koji modeli imjau koliko zapremine ili koju su im prečnici klipa.
Ova pila je 89 kupita, od 1998 godine radi profesionalno da današnjeg dana. Nemogu izračunat koliko je odradila, a kad bi to rekao onda to prelazi sve normale. Recimo znam od 2005 do 2015 je trošila godišnje oko 100 l ulja. Od 2015 poptrošim oko 50-60 l ulja. Još uvjek je aktivna. Recimo u tri dana na početku ovog mjeseca sam porušio i izvukao 100 m drva, oblivina i ogreva.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Hvala kolega.
Hisgvarana 61, u ovoj pili je sad treći cilindar i klip. Prvi je služio do 2015 i poslije onih paklenih ljeta je stradao, zamjenski su nula, brzo se troši nikl u cilindru tanak sloj, ali i to dobro izdrži. Kada bi ju poredio sa pilama istog ranga a drugih proizvođača, daleko sve zaostaju iza nje. Glavni parametar toga je ruka koja sa njom radi, a onda sve ostalo. Još nešto ova pila je izrezala najmanje 20 kubika oblovine u građu. Sve prateće objekte koje imam su od hrastovine, dva kočaka za kukuruz, drvena šupa sa drvarom, drvena staja u kojoj su nekad bile koze, staja koje je prerađena u radionu, sve grede i rogovi su hrastovi koje sam je rezao pilom. To mogu poslikat. Recima na garaži je vjenčanica duga 11 metara iz komada toliki je bio hrast, polovit i napravite dvije. Dok je to radila vršila pripremu za ozbiljne šumske polove. U svom radnom vijeku me jesamo jednput izdala, da napustim poso i idem kuči, kada je iskočio osigurač u klipu i zaribao klip i cilindar original. Kad pišem ovo mnogi će reći da opisujem neku bajku. Ali ja kad idem u šumu ja idem radit, i zaista previm ozbiljne učinke. Ozbiljna pila, ozbiljno vitlo, Ćereslo da nepričam, sve to u rukama koje znaju šta treba.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
@smilan kolko si lanaca potrošio sve skupa i vodilica dali znaš?
Prva vodilicu sam mijenjao negdje 2015 ili 2016, poslije toga još dvije nove- brzo stradale od trupaca, a sad imam polovnu vrlo kvalitetnu. Inače su vodilice 36 zuba 3/8. Znam da ljudi brzo mijenjau i lance i vodilice i pile, čak svake godine po pilu, ali to su neke druge priče. Od 2018 u ovoj pili je karburator od 365 huske. Ja ono što radim, vodim računa o svim detaljima, lanac podmazujem pregorelim uljem. Često ste komentarisli o kavlitetu ulja, ali ozbiljno ste fulali oko toga. Pregorelo uilje je u stvari motorno ulje koje se treba mijenjat, sva ulja za lanac nisu mu ni blizu, neka to bude druga tema. Ja netrošim ni mnogo lanaca, 5-6, od 36 zuba i 1-2, 41 zub, a nekada u tri četiri gopdine i jedan od 45 zuba. Kvalitetno ih oštrim, pila ne reže snagom već brzinom, a brzina traži oštre alate. Često radim sa korekcijom smješe, dugotrajnost pile zavisi od korekcije i dobre podešenosti za određene uslove rada, vlažnosti zraka , visinske uslove, temparaturne uslove, a posebno od mekane ruke. Lanac u radu nesmije nikada da zastane i da pila osjeti prelaz na preuzimanju, znači bez gušenja mora se pustiti da brzine odrađuje svoje. Često razmišljam da je promijenim, ali sve se svodi u približno. Dok radi ide i ona, gledam 365 i 372, nešto više snage, ali klipovi su otprilike istog prečnika koliko mi je poznato 48 mm, a samo suviše nabrijane. Koliko je pouzdano u kataloge koji sem gledao 372 xp ide na 13500 o/min. Za STIL neznam ali mislim da su sa brojem obrtaja ispod husgvarne. Prije jednu tri godine, radio sam u blizini nekih sjekača koji su imali stilovke neznam koje su oznaka ali su bile mnogo veće, pa kao da pripomognu meni počnu rezat moje trupce, ali ja onako ispod oka oa oni da se pokažu,kad vide kako je odmičem sa ovom jadnicom, onda sjednu. U usporedbi dali je do pile ili oštrine lanca i ruku to nemogu. Odokativno mogu kalkulisati da je oko 15 godine po potrošnji ulja radila oko 150 do 200 rezervara, i poslednih 5-6 godina oko 100 rezervara. Ulje dovozim u bačvica po 50l tako da mi je to kao neki orjentir.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Imao sam priliku gledati 365 Special, nešto malo i kratko raditi. Ima više obrtaja od Stihla, imala je 51 cm vodilicu, mogu reći jako jako moćan stroj, stvarno vrišti od snage. Htio sam je kupiti jedno vrijeme dok sam radio više drva, ali sam se ohladio pa nisam, nije bilo više te Special.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Nijedan stil nebi uzeo u ruke, nepašu mi totalno su kontra u odnosu na husgvarnu, ove su mi za držat ljepše mekanije, bolj mi leže u ruci, u istim klasama su brže to znam sigurno, zvuk mi je povoljni a i imaju manje vibracija. Bez obzira šta piše u katalogima, iz razgovora sa kolegama koji se ozbiljnije bave šumom to slušam.
E da sad vidjoh slku koju sam postavio da sam morao stablo vezati sa dvije omče, jer je jedna bila nejaka da ga čitavo dovučem do stroja, pa ocijenite koliko je jako vitlo, a tako mali strojček, da to izvede. Oko 55 na panju čitava išla, ili usporedite na osnovu pile.

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Imao sam priliku gledati 365 Special, nešto malo i kratko raditi. Ima više obrtaja od Stihla, imala je 51 cm vodilicu, mogu reći jako jako moćan stroj, stvarno vrišti od snage. Htio sam je kupiti jedno vrijeme dok sam radio više drva, ali sam se ohladio pa nisam, nije bilo više te Special.
Ima ih u BiH još uvijek za kupiti.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Pila danas kupljenaaaaaaaa, 😎🤠🤘🤟🤞✌️👌🤙👏🤜🤝al ju nisam stignul podignut jer nisam imal vremena.
Sutra tokom dana je prezentacija i prestavljanje, i ak stignem bu koja slika. 🍺🍺🍺😇😊🤗🚜🪂🛩️🛰️⛽🏎️🏍️🛵🪁🪁🪓🔞🏁

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
E pa da, jer da i pitaš do sutra nebi dobio odgovor 😊bolje ovako malo kad je napeto sve, neizvjesnosti 👍😇🪂🪂😂🤣😅🤫

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ma sad je to to, nema više da se bum mučil, sad ovaj model ima tak sve poštelano da skoro sve sama dela😅👌😊ovo je vrhunac, top klasa, znači nema bolje, nepotrebno je dati gas, na leru pili fi 86cm bukve. 😉Plavo zlatne zube ima lanc. Profi skroz.

Markec1982

Član
Tu od
10 Stu 2020
Poruka
54
Svaka čast kolega,evo i ja danas bio u trgovini i gledao sam husky 365 i 555,365 je 4500kn a 555 je nesto jeftnija 4300,pošto je večina ljudi rekla da je 365 dobar stroj i da su zadovoljni,odluka je pala na 365 i u petak idem kupiti.
E sad opet pitam iskusne,kako ide s prvim paljenjem startanjem pile,i kakvu mješavinu složiti,koji omjer ulja i benzina,i dal ju treba razrađivati?

Najnoviji postovi

Na vrh