@tomonh, svi se slazemo da to nije u redu, ali sto je tu je, a jos je manje u redu da ni lanjske poticaje, kapitalna itd itd nisu ispunili, a pricaju o nekoj buducnosti. Cijelo lanjsko prvo polugosite pricao je ministar o povecanju kapitalnih i, po meni, je napravio strasnu stvar. S jedne strane je potencirao povecanje cijena mehanizacije, a s druge je mnoge koji mozda nisu imali dovoljno informacija "navukao"da ulaze u bespotebne investicije (a i bez tog navlacenja ih je previse). I jos na to je dosla ova prica sa praznom blagajnom tako da je ministarstvo poljoprivrede napravilo medvjedju uslugu poljoprivredi. I ono sto je bilo dobro, sto se islo korak naprijed, je vratilo za dva.
I sada, kada je svima puna kapa banaka i kredita, ide prica sa HBOR-om, a to je u stvari samo spasavanje lanjskih projekata i pokusaj da HBOR ostane koliko toliko na nogama. Ljudi moji, budimo realni, sve su to predizborne patke.
@bobo, djelomice si u pravu da treba pitati knjigovodju, to svakako, ali ne treba zaboraviti da informacije treba skupljati na sve moguce nacine i nastojati biti sto informiraniji. Narocito, ako se uzme u obzir da mnogi ljudi kojima je to posao neke stvari bas i neznaju, nazalost. Negdje sam naveo primjer da je npr. Bjelovarsko-bilogorska zupanija sufinancirala ljudima ulazak u PDV jer se treba biti u sustavu poreza na dohodak (dakle, notorna glupost). Mene su na jednom sluzbenom mjesto gledali kao da sam dosao iz svemira kad sam dosao pitait nesto o knjigovodstvu u OPG-u (Sto je to OPG?). U savjetodavnoj sluzbi su mislili da nisam normalan kad sam im rekao da imam OPG u sustavu PDV-a (ocito sam im jedini takav pacijent). Imam takvih primjera mali milijun gdje ljudi na sluzbnim pozicijama osnovne stvari ne razumiju. Isto tako znam da od 10 knjigovodja jedno 7 ih nikada u zivotu nije radilo OPG. A RRIF, kao knjigovodstvena biblija, OPG u svojim tekstovima i ne spominje ili spominje samo kau fusnote.
Dakle, apsolutno morate imati nekog profesionalca knjigovodju da vam radi knjige i daje savjete te biti dobar sa poreznim referntom (usudio bih se reci da broj knjiovodje i poreznog refernta MORA biti u mobitelu), ali isto tako treba pitati na vise mjesta i informacije sam obradjivati te po tome donostiti odluke.