• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

kapitalna ulaganja 2009 isplata odmah

• Temu pokrenuo zenga
  • Datum prvog posta

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
Smiljane ti se kužiš u te stvari TKO JE U ZABLUDI :!:
Meni je knjigovođa objasnio da su svi poticaji dohodak na koji se na kraju godine plaća porez ako si u plusu na računu, jednostavno rečeno

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410
računu :?:
porez plačaš na dohodak ako ga imaš kad od ukupnih prihoda oduzmeš ukupne priznate rashode bez obzira dal imaš love na računu ili ne :!:
Smiljan ispravi me ako nije točno, al to je to u kratko koliko znam :!:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
gmiža kaže:
računu :?:
porez plačaš na dohodak ako ga imaš kad od ukupnih prihoda oduzmeš ukupne priznate rashode bez obzira dal imaš love na računu ili ne :!:
Smiljan ispravi me ako nije točno, al to je to u kratko koliko znam :!:
Da, to je tocno, stanje na racunu nema veze sa tim.
S tim da se kapitalna i poticaji racunaju kao prihod. Druga je stvar sto ti novci koji idu od Ministarstva poljoprivrede mogu sjedati na tekuci (a ne na ziro) pa ih porezna ne vidi pa postoji mogucnost da se ne prikazu, medjutim to je prekrsaj, usudio bih se reci gadan prekrsaj. Mislim da je kolega ladovina u zabludi.

DELO1

Član
Tu od
9 Ožu 2009
Poruka
378
Ma i mislio sam na razliku između prihoda i rashoda tj znači ako si u plusu..
Tekući i žiro to znači da bi u upisniku trebao biti prijavit br. tekućeg ali meni se čini da mi je knjigovođa tražio promjene u upisniku baš vezano uz br. žiro računa

D

draž

Guest
pozdrav,kao prvo Sretan Uskrs ovako planiram uzeti kredit za tov junadi 50 000 kuna,zanima me jel imam pravo na kapitalna sredstva

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410
meni je referentica u poreznoj rekla da uplate ne moraju biti obavezno na žiro račun več mogu biti i na tekući i onda se knjiže kao uplate u gotovini, al ako ih ne prijaviš poreznoj upravi kao što veli Smiljan činiš grdi prekršaj pri plačanju kazne za istog nebude ti cijelo kapitalno dosta :!: :oops:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ček ček ček malo :scratch

ovako, kolko je ljudi u sustavu pdv, manje od polovice, a svi oni nemaju nitko žiroračun ,a po zakonu dobivaju poticaje, i kapitalna, samo nemaju pravo na povrat poreza

meni u godišnjem obračunu kad se je sve uzelo među tim i kredit od 560000 kn ja sam u dobiti i moram platit porez jer su mi dobici veči, a u sve prihode idu i pdv i poticaji, kapitalna još nisam dobio, a kaj bi tek bilo da nemam kredit kolko bi onda platio poreza, a sve živo su naračunali, pa valjda i wc papir u troškove

ja sam jednu godinu u pdv-u i dobio sam kredit bez frke i to podosta velik, u banci nisam mogao prikazat knjigu poslovanja jer ju nisam imao, ali sam imao jako veliki prosjek primanja, i to kroz jako dugi period

ima tu raznih caka kak bi rekli fora i fazona, ali ih treba pronač

u biti bolje da je njima platim porez nego da oni meni duguju pa čekam novce od nemila do nedraga, ovisi kak tko shvača

podmirit sve prema državi i gdje god da kreneš svud si likvidan, bar u mom slučaju, jer moram štalu gradit, a neda mi se jebavat sam pa to ništ neče bit ni po kojem standardu,a kamoli nekom malo višem :scratch

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410
koliko znam povrat pdv se ne uračunava u dobitak, a kredit ti nije odbitak, več samo onaj dio vrijednosti traktora i balirke- o tom kreditu pričaš, koji ti je amortiziran od 1. datuma sljedečeg mjeseca po računu od traktora i balirke po pripadujučoj stopi za traktor od 25% god. i balirka 20% god. tak da ovih 560000 ti nije odbitak!
I ja imam ove godine veliku dobit od 122000 i nekih 22000 kn poreza za platit, al skrenuli smo s teme

T

tomonh

Guest
Dal tko zna provjerene informacije o tim kapitalnima unaprijed,razgovaral sam sa Picekom(Adamom) za valtru pa mi je rekel da je to možda samo za izgradnju staja,a ne za mehanizaciju. Nije uredu stime što oni koji imaju kredite u drugim bankama da nedobiju.al k tome su i kamate duplo veče.Samo oni koji grade velike farme idu preko habora. Slušal sam ministra na banovini pa nije ništa o tome rekel a to je dva dana prije donešeno-navodno.

B

Bobo

Guest
Vjerujem da Picek zna o cemu prica, jer on kao prodavac traktora i mehanizacije upoznat sa svim mogucim opcijama kraditiranja i placanja, tako da vjerujem da je to sto ti je on rekao istina...

Ne znam zasto vi kojima je to u interesu ne zovete nadlezno ministarstvo, svog knjigovodju, nego se okolo raspitujete, a svi znamo sto "pokvareni telefon" radi...

Stari, kad ga nesto zanima, zove knjigovodju, i sve se s njim posavjetuje i zna 100% sto i kako po pitanju financija, kreditiranja, placanja... I vama preporucam isto.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
@tomonh, svi se slazemo da to nije u redu, ali sto je tu je, a jos je manje u redu da ni lanjske poticaje, kapitalna itd itd nisu ispunili, a pricaju o nekoj buducnosti. Cijelo lanjsko prvo polugosite pricao je ministar o povecanju kapitalnih i, po meni, je napravio strasnu stvar. S jedne strane je potencirao povecanje cijena mehanizacije, a s druge je mnoge koji mozda nisu imali dovoljno informacija "navukao"da ulaze u bespotebne investicije (a i bez tog navlacenja ih je previse). I jos na to je dosla ova prica sa praznom blagajnom tako da je ministarstvo poljoprivrede napravilo medvjedju uslugu poljoprivredi. I ono sto je bilo dobro, sto se islo korak naprijed, je vratilo za dva.
I sada, kada je svima puna kapa banaka i kredita, ide prica sa HBOR-om, a to je u stvari samo spasavanje lanjskih projekata i pokusaj da HBOR ostane koliko toliko na nogama. Ljudi moji, budimo realni, sve su to predizborne patke.

@bobo, djelomice si u pravu da treba pitati knjigovodju, to svakako, ali ne treba zaboraviti da informacije treba skupljati na sve moguce nacine i nastojati biti sto informiraniji. Narocito, ako se uzme u obzir da mnogi ljudi kojima je to posao neke stvari bas i neznaju, nazalost. Negdje sam naveo primjer da je npr. Bjelovarsko-bilogorska zupanija sufinancirala ljudima ulazak u PDV jer se treba biti u sustavu poreza na dohodak (dakle, notorna glupost). Mene su na jednom sluzbenom mjesto gledali kao da sam dosao iz svemira kad sam dosao pitait nesto o knjigovodstvu u OPG-u (Sto je to OPG?). U savjetodavnoj sluzbi su mislili da nisam normalan kad sam im rekao da imam OPG u sustavu PDV-a (ocito sam im jedini takav pacijent). Imam takvih primjera mali milijun gdje ljudi na sluzbnim pozicijama osnovne stvari ne razumiju. Isto tako znam da od 10 knjigovodja jedno 7 ih nikada u zivotu nije radilo OPG. A RRIF, kao knjigovodstvena biblija, OPG u svojim tekstovima i ne spominje ili spominje samo kau fusnote.

Dakle, apsolutno morate imati nekog profesionalca knjigovodju da vam radi knjige i daje savjete te biti dobar sa poreznim referntom (usudio bih se reci da broj knjiovodje i poreznog refernta MORA biti u mobitelu), ali isto tako treba pitati na vise mjesta i informacije sam obradjivati te po tome donostiti odluke.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,996
znaci idemo ovak,ja kupujem traktor i onda cekam godinu dana kapitalna,a ako radim farmu onda mi hbor odmah umanjuje ratu sukladno odredenom postotku kapitalnih ulaganja....ako je tako,moglo se tako i reci...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Reako bih da je tako ako se vjeruje ministru na rijec posto nisam vidio napismeno to o cemu govorimo

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,996
a sto ako kupujes traktor i radis farmu istovremeno?mislim smijesne kombinacije mogu izmisljat do preksutra.treba poslat pitanje na MPS.hr i pitat...

poslao sam pitanje u ministarstvo,i sad kada mi odgovore budem javio kaj su mi rekli:)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Hm, bojim se da ce odgovor biti u stilu:
Vase pitanje je vezano za razgovore izmedju Ministarstva i releavntnih partnera. Kada razgovori budu gotovi javnost ce biti upoznata na uobicajeni nacin.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,996
pitao sam sestričnu pošto radi u savjetodavnoj službi,ovo vrijedi samo za operativne programe,tipa izgradnja farmi,tipa tov svinja ili za junice ili krave,a za mehanizaciju i strojeve ostaje sve isto...

D

deamaja

Guest
ne razumijem nešto, ako ti imaš kredit za farmu u iznosu od 2 milijuna bez pdv-a od HBOR-a i dobiješ povrat kapitalnih na svoj račun, da li ti moraš te novce vratiti HBOR-u da bi ti bila manja kamata ili ih možeš utrošiti za nešto drugo i plaćati veće kamate?

J

jare

Guest
deamaja kaže:
ne razumijem nešto, ako ti imaš kredit za farmu u iznosu od 2 milijuna bez pdv-a od HBOR-a i dobiješ povrat kapitalnih na svoj račun, da li ti moraš te novce vratiti HBOR-u da bi ti bila manja kamata ili ih možeš utrošiti za nešto drugo i plaćati veće kamate?
ti novci idu HBOR-u.ne dobiješ ih na svoj račun.

D

deamaja

Guest
Moji su prije dva dana dobili obavijest od ministarstva da će im biti uplaćeno na njihov račun (ne znam da li žiro ili tekući).

Najnoviji postovi

Na vrh