• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kesten pitomi

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
Pozdrav svima !!!!!

evo tema koja me zanima jer imam 4 stabla za sada kestena koji su počeli roditi uz plantažu lijeske.
dali se netko bavi uzgojem kestena plantažno i kakva su iskustva u svezi oprašivanja i sorti za uzgoj.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
E sad, pitomi kesten sluzi za ukras (pun ih Zagreb), a od divljeg se jedu plodovi
 

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
smiljane jesi siguran da je podjela takova ili je obrnuto(kod nas tako vele),al nema veze zna se na što mislimo zar ne...
kod tebe ima toga u lici kolko hočeš i razumiješ li se u sorte u svezi oprašivanja,jer ja sam naumio posaditi jedan red uz kajsije pa da ne pogriješim. :weedman:
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Slabo se ja razumijem u kesten :oops:
A sto se tice oprasivanja sumnjam da ce ti pomoci kod oprasivanja kajsije ;) :mrgreen:
 

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
pa nisam niti pomislio da bi kesten oprašivao kajsije :blackeye :oops: ali sam pomislio da bi morao uzeti dvije sorte kestena da se međusobno praše. Nadam se da se netko razumije malo u sve to pa ........
Samo sam na toj jednoj njivi mislio staviti nešto kestena ,kajsija i trešanja pa da upotpunim sezonu sa tim vočem. Nadam se da ne griješim ali to bi moglo biti korisno sa više strana :lol: ......
 
V

vocar11

Guest
Smiljan kaže:
E sad, pitomi kesten sluzi za ukras (pun ih Zagreb), a od divljeg se jedu plodovi

Koliko znam od pitomog kestena se jedu plodovi a divlji služi za ukras (sade se kao ukrasna drveća po avenijama) a od njihovih plodova se rade razno razni proizvodi, čajevi, masti protiv reume itd....

Plantažni uzgoj cijepljenog kestena? To je baš bila jedna od tema...navodno je to novac...i da nije problem prodati i plasirati plod..samo ne znam da li itko ovdje uopće ima plantažni uzgoj kestena....
 
V

VTZ

Guest
Sadnjom i uzgojem pitomog kestena najviše se bave pčelari, iz razloga proizvodnje meda od kestena.

Ali postoji jedna druga (loša) vijest - RAK KESTENOVE KORE - zarazno gljivično oboljenje, tzv. endotivni rak kore, jedno je od najčešćih i najopasnijih bolesti pitomog kestena, a na lokalitetima gdje je rašireno čak prijeti izumiranje te vrste drveća.

Uzročnik raka kore je mikroskopska gljivica Cryphonectria parasitica. Rak kore pitomog kestena je neizlječiv. Suzbijanje ove gljive je vrlo teško i praktično sve mjere borbe su usmjerene u pravcu smanjenja njenog širenja u nova nezaražena područja. Jedini efikasan način borbe protiv ove gljivice je uvoz kineskog kestena- Castanea mollissima i njegova hibridizacija sa europskim kestenom. Kineski kesten nije imun na rak ali je vrlo otporan.

Više o uzgoju kestena možete saznati ovdje: http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php ... &sk=t&sd=a
 

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
bok ,, tako je da se jede pitomi kesten a divlji je samo radi dekoracije po parkovima ali vjerujte da po ljepoti ne zaostaje niti pitomi kesten.
A da samo vidite kada cvijeta a na njemu nekoliko stotina ili čak tisuća pčelice :roll: koje marljivo rade te onda slete u moje košnice a med extra kvalitete to je milina,a onda kesteni u rujnu za prste polizati.... :p :p :p :p
ustvari to je divna vrsta koju treba posaditi svakako ,barem par komada za sebe.
 

raff34

Novi član
Tu od
18 Velj 2010
Poruka
7
Gdje nabaviti/kupit sadnice pitomog kestena? Po mogućnosti one vrste koja dolazi iz Turske. Oni ogromni slatki, maroni.
 

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,840
U šumi imaš uz kestene koje bereš, samo teško se prima, ja sam probao saditi al se sve posušilo.
 

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
868
baš sam malo gledao,,kad ono ima tem pitomi kesten...
moj grad i nosi ime KOSTAJNICA...kostanj... uglavnom,,kesten :)
okružen sam tisućama hektara kestenove šume... zanima me tko otkupljuje kesten i sa kim bi se mogla dogovoriti nekakva suradnja do jeseni, vezano za otkup kestena?? naravno,,,veće količine,,,!!
 
J

jellena

Guest
Zanimaju me sadnice pitomog sortnog kestena..Čula sam za Skink i Baznik rasadnik..ako je netko uzimao od njih sadnice kestena zanima me jesu li u redu, odnosno da li su otporne na rak....?

Koji je razmak za sadnju za sortni kesten kao plantažni ako netko zna?
 
G

goli23

Guest
jellena kaže:
Zna netko za kesten?
ja sam nešto sadio pa imam malo iskustva, javi se na mail
 

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,155
mladice kestena made in austria. čisto iz hobija ću im naći mjesto na imanju do šume.

 

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Šteta što nema više o ovoj temi. Evo par slika mojih maruna.
nx8ghj.jpg

2wrett0.jpg

1rpwjl.jpg

29z323s.jpg

2m7xh1f.jpg

2lc2o8j.jpg


Imam iza kuće nasad od 45 komada maruna. Na početku ih je bilo 50. Pet sam maknuo jer su se osušili ili bili loši. Imam još par komada koji su loš, imaju kupolastu krošnju na visini otprilike jedan metar i promjera oko pola metra. Kao kugla.
70 % plodova je ovako veliko i neki su čak i veći. Ove sam brao danas. A manji su čak dvostruko veći od običnog što je prijatelj kupio u nekom trgovačkom centru. Prvo je mislio da sam mu podvalio divlji, ali kad je vidio nasad i našao ježinca nije mogao vjerovati.
Inače se ovo nalazi nekih 50-ak km JI od Zagreba.
Imao sam također nasad od 450 maruna i 150 komada ob. oraha, no neka budaletina je palila pa mi je to izgorjelo. I tada su na stablima ostali prvi plodovi koji su izgorjeli. Ne možete protiv budala. Tako da je ta malo jača investicija propala.
Moje sadnice su iz sjemena i tu se vidi genetika. Ima stabala koja su vrhunska i rode unazad tri, svake godine, ali kao što sam rekao koja kilave. Ove godine ploda ima na 39 stabala. Prošle godine ihe bilo na 12.
Sađeno je na 3x3 metra s namjerom da ih nakon 15 godina prorijedim i ostavim najbolja stabla. Između redova imam posađene smreke, jele, duglazije, koje zakiseljuju tlo. Tamo gdje još nisam posadio četinjače, u šumi ispod smreka nakupim iglica i onda u proljeće bacim oko stabla.
I na zadnjoj slici 7 komada iz ježinca teži 127 grama.
Probao sam jednog velikog sirovog i sladak je. Mislio sam da će biti gorak, ali ovih 60 litara kiše koje je palo zadnjih mjesec dana ih je spasilo.
 

Jonathan

Član
Tu od
1 Sij 2010
Poruka
139
pozdrav,
u kojem se to mjestu nalazi voćnjak?
ja sam planirao ove jeseni stratificirati plodove kestena i slijedeće godine posaditi oko 75 ari tih sjemenjaka.
sve više razmišljam o orahu, baš zbog tih negativnih osobina sjemenjaka.
jel se kod tebe pojavio rak kore?
 

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
837
Mene isto zanima sadnja kestena, možda marona onih nekih otpornih japanskih sorti. Ako netko zna gdje se mogu nabaviti na području sjeverozapadnje Hrvatske!
 

Jonathan

Član
Tu od
1 Sij 2010
Poruka
139
Kod nas ćeš teško naći.
Probaj pitati u rasadnik Rast iz Brežica u Sloveniji, oni imaju te otporne križance.
 
Na vrh