Šteta što nema više o ovoj temi. Evo par slika mojih maruna.
Imam iza kuće nasad od 45 komada maruna. Na početku ih je bilo 50. Pet sam maknuo jer su se osušili ili bili loši. Imam još par komada koji su loš, imaju kupolastu krošnju na visini otprilike jedan metar i promjera oko pola metra. Kao kugla.
70 % plodova je ovako veliko i neki su čak i veći. Ove sam brao danas. A manji su čak dvostruko veći od običnog što je prijatelj kupio u nekom trgovačkom centru. Prvo je mislio da sam mu podvalio divlji, ali kad je vidio nasad i našao ježinca nije mogao vjerovati.
Inače se ovo nalazi nekih 50-ak km JI od Zagreba.
Imao sam također nasad od 450 maruna i 150 komada ob. oraha, no neka budaletina je palila pa mi je to izgorjelo. I tada su na stablima ostali prvi plodovi koji su izgorjeli. Ne možete protiv budala. Tako da je ta malo jača investicija propala.
Moje sadnice su iz sjemena i tu se vidi genetika. Ima stabala koja su vrhunska i rode unazad tri, svake godine, ali kao što sam rekao koja kilave. Ove godine ploda ima na 39 stabala. Prošle godine ihe bilo na 12.
Sađeno je na 3x3 metra s namjerom da ih nakon 15 godina prorijedim i ostavim najbolja stabla. Između redova imam posađene smreke, jele, duglazije, koje zakiseljuju tlo. Tamo gdje još nisam posadio četinjače, u šumi ispod smreka nakupim iglica i onda u proljeće bacim oko stabla.
I na zadnjoj slici 7 komada iz ježinca teži 127 grama.
Probao sam jednog velikog sirovog i sladak je. Mislio sam da će biti gorak, ali ovih 60 litara kiše koje je palo zadnjih mjesec dana ih je spasilo.