• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ketostop

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
175
Pozdrav kolege! :icon_pidu:
kupio sam ketostop,kao što sam naziv govori za ketozu,tj da krave ne dobiju ketozu
ona je u tekućini,2 deci ide po kravi
zanima me jeli itko od vas to koristio?
dali bolje stavljat u vodu ili hranu?
ja sam danas razmješo sa smjesom
 

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,144
Mi smo to koristili,neznam ako će ti to htjet popit u vodi,mi smo obično mješali u hranu u smjesu da to neprimjete ili nenamiriše jer kad bi to vidjeli nebi to jele.
 

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
175
I ja sam u smjesu,pojele su kao i da nije bilo toga
Zato se i jesam bojao stavit u vodu,da nebi ostavile,jer sam primjetio da ima užasan miris
Pitam jer sam mislio da ima možda boljeg učinka u vodi
Dado dali ti je koja krava dobila ketozu a da si to koristio?
 

Ä‘ovani

Član
Tu od
13 Ožu 2012
Poruka
251
ja sam to koristio ali tek kad bi koja krava počela padati u ketozu
mi smo ih zaljevali sa flašom
 

lemon011

Novi član
Tu od
28 Pro 2013
Poruka
18
Sve je to samo reklama da se skupo proda "posvečena" voda...probal sam koristiti sve i svašta i nikad nije bila bolja situacija što se tiče ketoze nego je danas, a danas ne koristim apsolutno ništa od tih čarobnih napitaka i prašina...ketozu u štali nisam imal več 7 godina:(happy):
 

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,144
Nama je jedna krava obavezno padala u ketozu poslije telenja,pa joj to stalno stavljamo kada se oteli i od kad joj to stavljamo više nije ni jednom pala u ketozu a to je slučaj samo sa holštain pasminom i to nadam se da će nagodinu otić iz štale jer te holštain krave nisu nizašta žali bože šta ih hraniš a pojede za njih troje a nevrijedi ni za jednu.
 

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
problem ketoze nije nista drugo nego losa priprema krava za telenje,odnosno njezina kondicija i nacin hranidbe u suhostaju...silaza moze sadrzavati ketonska tjela pa moze i tu biti problem.
a ketostop,sto reci.ima puno boljih proizvoda za tu cijenu ili nesto manju..jer vecina krava po telenju bude u acidozi tj blazoj acidozi a melasa odnosno secer pospjesuje stvaranje odnosno nastanak nesto zesce acidoze(kod koristenja vecih kolicina od tih 4dl na dan)..tako da ju od jednog spasavas a u drugo guras..

dado,ja tak mislim za simentalce..tj simentalka ce puno prije sebe zastititi i baciti na svoje debelo dupe nego da bi malo sebe otopila i dala nesto vecu proizvodnju(mlijeka)..a to sto krava moze puno pojesti to je jedan veliki + jer ako joj osiguras dovoljno kvalitetne hrane ona ce ti to znacajno i visestruko vratiti tj netreba ti toliko koncentrirane hrane kao za kravu koja ima mali kapacitet buraga..
 
Posljednje uređivanje:

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,144
Znam da se može pozvat i veterinar kojemu daš 800kn da u nju nabije antibiotike,vitamine i neznam još kakve inekcije,ali zašto mu dat 800kn kad možeš sam liječit sa nekih cca 100kn.
Nije tema o kravama ali kad smo naspomenuli da dam još svoje mišljenje u vezi pasmina krava.
Simentalska pasmina krava ona daje dosta mlijeka ako joj se isto pripremi kvalitetna ishrana,daje odlične teliče koje možeš plasirat na bilo koje tržište i svaki kupac ga želi ai kada simentalku prodaješ nakon 10godina zanju dobiješ cca 10kn po kili žive vage a te krave malo koje su ispod 700kg.
Holštain krave one daju više mlijeka od simentalskih ali ovisi koje sve ovisi o kravi.Imamo slučaj da jedna naša holštein krava da samo 7-8l mlijeka a simentalka da 15-17l na podoj a sve krave se jednako hrane.Holštain krave imaju ajmo to tako nazvati zakržljale teliče koje malo tko hoće kupit i to damo debelo ispod cijene samo da ga se riješimo jer niko to kod nas neče kupit.Same te krave su od 500 do max 700kg možda sam i to puno reko,i kada ju ideš prodat niko ju neće isto kupit i ako kupi jedva dobiješ 6-7kn po kili žive vage i to ako se pogodiš sa kupcem.Samo imaju jednu prednost šta daju neke po 20l mljeka na podoj,ali to daju samo 2-3 laktacije i onda svaku laktaciju sve manje i manje a neko si nemože priuštit da svakih 3-4god mjenja krave.
Zato moje mišljenje simentalska pasmina krava je bolja od holštain.
 
Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
Sve to stoji da su simentalke ljepse na ocigled i da telci vise vrijedi..ali svi znaju ako kvalitetno pripremis holstajnicu da imas maleni izvor mlijeka,ali ona trazi al I daje..dok simentalka trpa na sebe I svoje salo..a I najvaznija cinjenica je ta da cim ostane stelna zatvara pipu gadno.dok holstaina nemozes samo tak zasusiti koliko ima mlijeka a ja muske telce ostavljam za bikove,malo duze rastu al vecinom uz srot I malo silaze dobiju ono sta krave ostave u jaslama.bas sad imam 4 kom.I dobijem sam kunu manje po kili al me tele ni prehrana dodu skoronist.:icon_eyes:
 

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
175
Šte se tiče ketoze,nisam imao problema do sad,sad mi je jedna vjerojatno pala u ketozu,pa sam počeo uzimati taj KETOSTOP,i budem od sad stalno davo to jer je po meni bolje spriječiti nego lječiti,kao što uzimam i vitamine....A što se tiče pasmina krava,u jednu ruku se slažem sa kolegom Dado,imaju bolje telce koji se po višoj cijeni daju prodat....A u drugu ruku sa kolegom Zombie,krave holstein pasmine daju više mlijeka,ali se i njihovo tele da odhraniti do dobre i kvalitetne junice,a nije istina da pojede 3 puta više....
U staji imam trenutno 4 pasmine krava,a tako će i ostat,želim kombinirat i probavat,imam i sive sad i mogu reć da sam podosta zadovoljan,kravama dajem koncentrat,a te sive i bez koncentrata doje skoro kao i s njim,i s lošijom hranom mogu dati kao i kvalitetnijom
dok ostalima ako ne dam koncentrat smanje više nego ove sive..
A da se vratimo na ketozu,možda je jedan od problema loša priprema krava ze teljenje,ali sada krave pripremam za teljenje prema SANO konceptu i sad mi je jedna pala u ketozu
a nekada sam po svome pa nije bilo ketoze,tako da po mome mišljenju nije samo loša priprema za teljenje već postoje i drugi razlozi,kažem to je moje mišljenje i zapažanje
 

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
sve je to samo reklama da se skupo proda "posvečena" voda...probal sam koristiti sve i svašta i nikad nije bila bolja situacija što se tiče ketoze nego je danas, a danas ne koristim apsolutno ništa od tih čarobnih napitaka i prašina...ketozu u štali nisam imal več 7 godina:(happy):

to je moguće jedino uz proizvodnju ispod 4500 l u 305
 

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Mi na farmi koristimo ovisno o analizi krmiva visokoj proizvodnji po 0,3 do 0,4 l glicerina koji je jeftiniji od ketostopa a sličan je sastav
a krave koje naglo padnu s mlijekom ili daju preko 50 l dodatno 5 -6 dana zaljevamo ketostopom 0,4 l po kravi
najbolja krava 128 je usla u 5 laktaciju prije par dana
dala je 47000 litara mlijeka u 4 laktacije, ona pije skoro svaki dan ketostop iz ruke
 

Ä‘ovani

Član
Tu od
13 Ožu 2012
Poruka
251
imam i simentalke i holštajnice i kod jednih i kod drugih imam dobrih i loših
ipak sam malo više za simentalke sa dobrom genetikom

kod mene kad se oteli holštajnica žena odmah smješa bovi fit od sana i da joj da popije
od kad tako radimo ni jedna nije pala u ketozu niti je dobila dislokaciju sirišta
 

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
175
Čitao sam nešto i za taj bovi fit,od sana čini mi se
kao što sam rekao bolje spriječiti nego lječiti,pametno što to dajete
 

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Namoza da jedna doza ništa puno napraviti vjerojatno imas dobru ishranu ili nešto manju proizvodnju
 

Ä‘ovani

Član
Tu od
13 Ožu 2012
Poruka
251
Namoza da jedna doza ništa puno napraviti vjerojatno imas dobru ishranu ili nešto manju proizvodnju

ma bovi fit se koristi samo odmah nakon telenja da povrati snagu i da popuni prazninu da se izbjegne dislokacija
 

ljiljanakn54

Član
Tu od
23 Srp 2011
Poruka
96
Ketoza se u mojoj stali u kojoj imam iskljucivo holstajn muzare javlja jedino kod grla koja teze ostanu steone pa ih moram zasusiti prije vremena jer tada vec same smanje mlijeko a onda se ugoje tako da je za ocekivati da se to desi. Peti dan od teljenja im uhvatim mokracu i odnesem veterinaru na test tako da se ukoliko je pozitivna sa dvije boce Ketala sanira ketoza u samom pocetku. Neki veterinari cak preporucuju pregled mokrace 5 dana prije teljenja.
Uzgred receno kravama dajem i jabukovo sirce po jedan dl dnevno kao preventivu cak i za ketozu a i za opste zdravlje krave to mi se dobro pokazalo. Jabuka oko nas dosta samo ih treba iskoristiti za sirce i davati redovno.
Ipak i dalje dajem prednost holstajnu po mlecnosti iako su osjetljivije. Prvotelke u piku laktacije daju od 28 do 32 litra, a o sledecim laktacijama da ne pricam. To simentalka rijetko moze dati. Sto se tice teladi tu ste u pravu kao i o prodaji izlucenih krava tu simentalac ima prednost i kod nas.
Srecna Vam svima Nova godina pa da nemate problema ni u kuci ni u stalama
 

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
175
Tako sam i ja pročitao za bovifit da se koristi da povrati snagu,a čini mi se da sam za ketozu pročitao da se najčešće javlja kod slabijih krava,tako da u jednu ruku bovifit je koristan i za ketozu
 

lemon011

Novi član
Tu od
28 Pro 2013
Poruka
18
to je moguće jedino uz proizvodnju ispod 4500 l u 305

Kolega, dobra hranidba čuda radi u svakoj proizvodnji...o mojoj proizvodnji neču jer mi nebi vjerovali, slobodno dođete vidjeti:eek::
 

Najnoviji postovi

Na vrh