to smanjivanje ovisi o samoj kravi i nema veze nisačim drugim, iz mog iskustva! i onda kad mi dođe neki pametnjaković koji samo izdaleka škica u štalu pa mi počne prodavat filozofiju o hrani, tog odmah prekrižim, jer do sada sam skužio da "stručnjaci" koji ne znaju uzrok i rješenje deru po teoriji hranidbe (nabubano sve napamet i nemaju puno vlastite prakse)
Imao sam jednu simentalku od mojih prvih austrijanki koja je imala ogromno vime i uvijek dobro startala u laktaciju (35-40l/dan), čim se počne vodit smanji za 50% u tih 2 dana i kad prođe ovulacija ona povrati litražu, a kad ostane stelna smanji na nekih 10-12l po mužnji i tako onda negdje dok ne uđe u 7.mjesec stelnosti kad se više ne da muzit, smeta joj diranje vimena, analiza pokaže masnoću preko 5 i protein obavezno preko 4,1, somatske padnu na ispod 10.000, jede kao lav i bude ogromna, sigurno preko 1t. Dan-dva pred telenje mlijeko curi na sve strane i po tome znam da kreće.
U stvari ja sam sebi skužio da ona jako reagira na hormonalne promjene, puno više od normalne krave, a tu moju teoriju potvrđuju njezine kćeri i unuke koje isto odreagiraju kao i ona pa sam sad odlučio njih kasnije pripuštat, barem 6-9 mjeseci nakon telenja, jer živim od mlijeka i tov me ne zanima.