Hm... Evo vidim KREŠO me proziva a ja samo čitam ovo što je sve napisano u ovoj temi i moram priznati da ima "nadrobljeno" svega i svačega!
@KREŠO zašta ti trebaju ti postotci kad si toliko "zapeo" za njih? :scratch Evo imaš ovdje na ovoj stranici nešto više o tome, pogledaj podnaslov:
Laktacijska krivulja
Mada su to sve prosečne vrijednosti i vjeruj mi, imaju jako malo veze sa stvarnim stanjem.
Gledaj jednu stvar što se tiče prosjeka: Ako ja u džepu imam 200 € a ti u imaš 20 €, u prosjeku svaki od nas dvojice ima po 110 € što je naravno daleko od stvarnog stanja.
Ovo što MOCO piše je malo teško za povjerovati, al' sve je moguće. Mada mislim ako je ishrana tako dobra da krave imaju toliku perzistenciju laktacije onda nebi smio imati toliko problema sa vođenjem i oplodnjom.
Mada problem može biti i u nečemu sasvim drugom, čak i voda tj. njen sastav može stvarati određene probleme, ako na primjer ima suviše željeza ili nekih drugih metala ili minerala kao npr. kamenca itd. sve to u određenoj mjeri može imati negativne uticaje na kravu i može se na različite načine manifestovati.
Što se tiče proizvodnje i zasušenja, nedavno sam prisustvovao jednom predavanju dvojice profesora iz Izraela. Kod njih je prosjek na državnom nivou preko12000 lit. mada kažu kako ima farmi gdje je taj prosjek "samo" 11000 lit. ali isto tako ima i farmi gdje je prosjek preko 13000 lit. Većina krava ostaje steona između 90 i 120 dana. I kako oni rekoše
ima krava koje zasušuju sa 40 lit. dnevne proizvodnje
Zato kažem da mi je malo nevjerovatno ovo što MOCO piše al opet sve je moguće! A na kraju krajeva čovjek nema razloga da laže, jer laže sebe a ne mene. Jedino može impresionirati pojedine članove koji nemaju nekog velikog iskustva u proizvodnji mlijeka. Kod mene na farmi za ovih 12 god. otkad se ozbiljno bavim proizvodnjom mlijeka je bilo svega. Od krava koja su imale i po 54 lit. dnevno u špicu laktacije i bile u proizvodnji samo 3 - 4 laktacije. Pa do onih koje i po 3 dana nakon teljenja nisu imale ni kapi mlijeka... A bila je i jedna koja je u 8-oj laktaciji, znači sa 10 god. starosti iz 3 četvrti (jedna četvrt je propala davno prije) davala 38 lit.
Al opet ne kažem da sve znam... a prošao sam predavanja i seminara, više i neznam broja, od BiH, Hrvatske do Slovenije. Bilo je predavača iz Bosne, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke pa čak i iz Izraela. Imam zavidnu biblioteku knjiga o stočarstvu a većina je upravo o muznim kravama. Takođe imam i vrlo veliki broj knjiga tj. dokumenata u PDF-u.
Pa opet ovdje na forumu uvijek mogu čuti i saznati nešto novo, vidjeti nečija iskustva koja su drugačija od mojih i na taj način bar malo proširiti vidike.
Zato ne kažem nikome da laže jer ako neko ima iskustva koja su drugačija od mojih to ne znači da je takvo nešto i nemoguće. I iz takvih iskustava uvijek mogu saznati nešto novo, ne mora to biti primjenjivo na mojoj farmi al nešto se ipak može naučiti.
Mislim da smo se raspavom "malo" udaljili od teme al valjda nas neće brisati.
KREŠO za neka pitanja malo progooglaj, može se svašta naći. Ovdje na forumu većina ljudi ima dosta i negativnih i pozitivnih iskustava i ne vjeruje baš mnogo u statistiku i procente.
zbog onih 110 € :lol: :lol: