• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Koji PLUG za koji TRAKTOR ???

  • Temu pokrenuo Rajtek
  • Datum prvog posta

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,644
Moj dojam je da predplužnjaci ne povećavaju otpor pri oranju, baš naprotiv jer razbija brazdu... A možda se i varam
Al baš zbog toga kaj ju razbije ja ih ne skidam čak ni kad nema mase. To mi se pokazalo bolje na komadima di mi je tvrđa zemlja i pogotovo u pripremi za jesensku sjetvu
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504

Jagoda,​

probaj s pretplužnjacima kak si ih namontiral. Ako si zadovoljan, samo tjeraj dalje.
 

Jagoda

Aktivni član
Tu od
10 Lip 2020
Poruka
226
20220119_120852.jpg ako mi traktor ide u orano dje treba ovo koljeno pomać naprijed ili nazad
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Pojednostavljeno, ako prvi kraj traktora želi u desno, vrti žlajf tak da zadnja strana pluga ide u lijevo (prema zidu brazde). Pri tome ti se bude smanjila prva brazda pa buš trebal dodatno plug na koljenastoj osovini pomaknuti prema lijevom kotaču.
 

Draško

Dobro znana faca
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
974
Imam jedno pitanje, radi se o plugu Lemken opal 110, okretač, dvobrazni.
Kum je nedavno kupio navedeni plug i na njemu je bio namontiran obični dvoradni cilindar bez ikakvog ventila za prebacivanje, pa to nije nikako funkcioniralo i lomilo je graničnike, jer nema ni sigurnosnog ventila. Sad je kupio u Slovenija kod Rosija cilindar za okretanje pluga, sa onom "kockom", dva crijeva. Kad smo probali samo cilindar priključiti na hidrauliku na traktoru on sam uvuče klip unutra i kad dođe do kraja automatski prebaci i gura klip prema van.
Cilindar smo namontirali na plug i kad mu se pusti pritisak klip uvuče i dođe u gornji neutralni položaj i dalje ne zna na koju bi stranu, lijevo ili desno, te ga treba s rukom malo gurnuti i onda krene. Isto se dešava i kad se proba na komadi promijeniti smjer, ne može ga pogurati nit u jednu stranu.
Jel netko imao možda takav problem i koje bi bilo rješenje
 

ivica 4

Aktivni član
Tu od
16 Tra 2011
Poruka
143
Draško imao sam jedan plug koji je bio u orginalu s jednoradnim cilindrom i onda je tu netko stavio dvoradni cilndar al bez kocke,kupio sam taj plug jel su bili mali novci a imao je dobre daske itd i onda sam ja naknadno kupio kocku i stavio, sličnu stvar sam imao tj problem ko vi, kad je to prije netko stavljao dvoradni cilndar sjekao je tu nesto u gornjoj zoni gdje se kaci cilindar i po mome koliko sam skuzio je izgubio mjeru i isto tako nisam mogao okrenut plug s tim da meni nije ga vrijedilo ni gurnuti, da ne sijecem to sve ponovno i trazim tu tocku u kojoj ce se ce se plug moc okrenut poigrao sam se s osovinom za širinu prednje brazde, tako da ak se sjecam dobro, kad sam. Na toj osovini smanjio zahvat prednje brazde gledajući s zadnje strane pluga, komplet greda pluga i popratni dijelovi su otisli u desno i tako je cilindar za okretanje dobio malo veci kut i okretao se bez problema, meni je tu bilo dva tri kruga na osovini dovoljno da okrece plug, tako sam s njim orao kad sad to skuzio i na kraju je i prodan tako
 

Draško

Dobro znana faca
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
974
Ivica 4 hvala na odgovoru.
Problem je sinoć riješen. Kad je ugradio cilindar i probao okretati plug, traktor je radio na ler gasu i protok ulja na brzim spojkama je bio smanjen na minimum (u pitanju je mccormick 100mc, ima mogućnost reguliranja protoka), jer se bojao de nešto ne savine ili potrga. Na taj način nije bilo dovoljno protoka ulja da kocka prebaci na drugu stranu kad dođe u gornju mrtvu točku. Kad smo povećali protok ulja na regulatoru na malo više od pol, plug se normalno okreće, ništa ne savija i ne lomi, radi odlično.
 

Jagoda

Aktivni član
Tu od
10 Lip 2020
Poruka
226
Danas sam probao plug ,napravim razmak poluga od guma isti i na lijevoj polugi i na desnoj,i krenem orat,i prva brazda bude 40cm a treba 35,u gurnem plug na koljenastoj osovini desno gledano u smjeru u kom ide traktor,i ustimam da budu iste prva i zadnja,i dalje je bila kosa vuca i onda malo zavrnem slajf(rucka u imt pluga) onako kako ste rekli i bude prilicno okey al osjeti se sasvim mala kosa vuca u orano,onda uzmem izvadim osigurace na španerima(oslobodim ih da plug moze ici dje hoce)i krenem orat kad ono plug ode u ne orano i prva brazda je bila znatno veća,posto je parcela bila mala(800 kvadrata) za vrta a vec pred sami mrak vratim osigurace kako su bili i zavrrsim ,sta sam pogrijesio i kako dalje kad budem probao ustimat?
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
1.kad plug podešavaš, španeri trebaju biti jače otpušteni da omoguće veće pomicanje lijevo desno.
2. prvu brazdu podesi prije probe na 35 cm kad su poluge pluga jednako odmaknute od kotača.
3. žlajf možeš odmah zavrnuti tak da ti plaz zadnje nrazde ode u lijevu stranu (gleda se u smjeru oranja).
4. ako još uvijek plug bježi u cjelinu (podizne ruke bliže lijevom kotaču), treba plug zakrenuti još više (plaz prema cjelini).
5. kad se plug podesi da dobro ore, španere podesiti da omoguće manji hod pluga lijevo-desno. Veliki hod zrokuje udarce kod okretanja i transporta.
6. ne pomogne li niti onda kada je žlajf okrenut do kraja, problem je negdje drugdje. Možda je razmak kotača jednostavno preveliki za taj plug, ili s plugom nekaj nije u redu.
Ovo je opis kak bih ja postupil.
 

Jagoda

Aktivni član
Tu od
10 Lip 2020
Poruka
226
Znaci meni je ostalo ovo pod broj 3 da uradim da ga zavrnem da se vise oslanja na zid brazde
 

Najnoviji postovi

Na vrh