• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Koji PLUG za koji TRAKTOR ???

• Temu pokrenuo Rajtek
  • Datum prvog posta

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
Ako ja dobro vidim taj plug se može pomaknuti lijevo i desno po glavnoj osovini da se dobije prava širina prve brazde dok se podesi da nema vučne sile i pet malo podešavanja naravno sa raspuštenim španerima.

matru

Član
Tu od
9 Pro 2015
Poruka
77
Kad smo već na temi podešavanja plugova imam dva pitanja. Radi se o plugovima 2x10" PTO-2 i traktoru IMT539. Na desno poluzi hidraulike je "vinta" kojom se podešava visina poluge. Zanima me kad se ore na kosini te brazda nabacuje prema brijegu, znači traktor je skoro vodoravan kad desni kotači upadnu u brazdu, je li se tom vintom podesi da je plug vodoravan sa tlom ili sa traktorom? Nadam se da razumijete pitanje.

Još jedno pitanje za "iwanho" - što je to "žlajf"?

Pozdrav svima!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Vodoravan bi vrijedilo samo na parcelama koje ne vise ;)
Plug treba biti paralelan s podlogom.
Pod žlajf misli na navojno vreteno, čiji završetak podsjeća na ručicu šlajfa (ili žlajfa), tj. kočnice na kolima, one koja koči kotače izvana.

matru

Član
Tu od
9 Pro 2015
Poruka
77
Pod žlajf misli na navojno vreteno, čiji završetak podsjeća na ručicu šlajfa (ili žlajfa), tj. kočnice na kolima, one koja koči kotače izvana.
Je li onda taj žlajf kod mene ona poluga na desnoj strani pluga s kojom pomićem zadnji kraj pluga lijevo desno. Jesam li dobro shvatio iz prijašnjih postova - ako prednji kotači traktora vuku u izorano moram zadnji kraj pluga (to je valjda plaz ili peta pluga) pomaknuti prema neizoranom?

Znači kad doma na ravnom dvorištu poravnam paralelno s podlogom i tako izorem prvu brazdu (dvije) moram na toj vinti poluge odvrtiti par krugova u lijevo da podignem desnu polugu kako bih opet poravnao plug s podlogom?

Fendt939

Iskusan lik
Tu od
26 Stu 2014
Poruka
1,376
Uteraš traktor u brazdu i siđeš iza i pogledaš kak plug stoji. Plug mora stajati ravno dok je traktor nagnut u brazdi. Znaci da kad ga dignes da ti vise na lijevo vijesi. I kad udjes u brazdu kak se traktor nagne plug se poravna i to je to. Ak ti vuče u orano znači da moraš prvu brazdu smanjiti, pokusaj na polugi na plugu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

@matru,​

dio ti je odgovoril ZJ. Hvala mu od mene.

U zadnja dva posta imaš ispravne zaključke. Meni se ne da posebno podešavati bočni nagib pluga za prvu i nakon prve brazde pa mi je prva brazda obično malo krivo izorana. Malo kompenziram skraćivanjem toplinga., to mi je lakše nego na plugu. Jedino ako orem preko 30 cm dubine, a to je jako rijetko, onda ipak podešavam 2x.

Jagoda

Aktivni član
Tu od
10 Lip 2020
Poruka
224
Evo kako izgleda ovo je bila proba stelovanja,kao sto sam vec napisao nije najbolje i dalje malo desni spaner zategnut al korigovat cu sledeci put

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Prva brazda ti je pre mala čitav plug pomakni u lijevo po onoj osovini na kojoj je plug
Napisal je da je desni španer malo zategnut. Ako ga otpusti bu mu se prva brazda odmah proširila, možda i preveč.

Moramo uvažiti da on tek podešava plug, a to podešavanje još nije dovršeno.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Španeri moraju biti otpušteni dok se podešava plug. Dok je plug dobro podešen španeri moraju biti labavi dok je plug u zemlji inače imamo kosu vuču…

Jagoda

Aktivni član
Tu od
10 Lip 2020
Poruka
224
Kako sam ja mjerio prva je prevelika 37 cm bila,nisam imao vremena da jos stelam jer me mrak stizao a tu noc kisu najavili,ovdje nisam imao kose vuce jako skorz skroz malo ,al kad sam izvadio oaigurac sa desnog spanera plug je otiso u neorano i prva je bila preko 40 cm ,sad sam mislio zlajf zavrnut jos malo da zadnja strana pluga ode lijevo gledano u pravcu oranja,opet mozda grijesim ne znam svacije misljenje dobro doslo

Jagoda

Aktivni član
Tu od
10 Lip 2020
Poruka
224
I da zaboravio sam rec da nevjerovatno ovako jos ne nastiman plug vuce toliko laganije od imt 755 da je za ne povjerovat,s tim da 755 nisam nikad stelovo jer ga je do sada sve ursus vozio a ni na njemu nije bio ustiman jer niko nije znao da je moguce da traktor ide pravo bez da volan motaš lijevo cijelo vrijeme,ovo sve sam naucio citajuci forum

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Vuče se lakše jer gabaritno bolje odgovara traktoru. 755 je mali plug, konstruiran za manje traktore.

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
540
Svakako 12cola ako je teza zemlja tj ako se ne sipa nego je onako ilovasta I masna. S 14 ces vjerovat o isto orati ali s 12 ces moci ici brze I mozda brzinu vislje I plug ce bolje okretati zemlju ako ides brzim prohodom...cca 8km/h

Posljednje uređivanje od moderatora:

skodilac

Član
Tu od
17 Ožu 2022
Poruka
84
Odlično, znači 12 cola.
Jesu čemu ovi plugovi što sam poslao, tj Demarol 12 cola, vidim da je za 6.000 kn dobra cijena (valjda? haha)

Najnoviji postovi

Na vrh