mcmarko0204
Član
- Tu od
- 13 Ožu 2010
- Poruka
- 706
mcmarko0204 samo si djelomično u pravu i to u dijelu gdje kažeš da puno faktora utječe na cijenu,tipa,teren,udaljenost izvlačenja i prijevoza....ja sam iznio okvirnu cijenu za metricu iz usluge po prostornom metru...ostalo ti ne stoji..ako ti u šumariji izlicitaraš cijenu npr 63 kn +pdv po m3,to je cijena koju dobivaš po kubiku,a koliko ti je traktor dobar ili loš,koliko si omči potrgao,koliko guma izbušio,koliko su ti trupci dugački ili debeli,koliko dana pada kiša,koliko se traktoristi koji dan radilo,to sve više nije bitno jer si ti vidio teren i robu i izlicitirao cijenu i tu promjene nema...vjerojatno radi u šumi pa to znaš....dakle cijena se dogovara prije početka rada a ne nakon što završiš...
Licitacija privatnika/obrtnika je drugo, od uzimanja linija za samoizradu. Ti kao obrtnik ne radiš liniju 20x100 m, nego radiš odjel ili odsjek od više desetaka hektara. U tom slučaju se radi o možda 1000 ili više kubika. U tom slučaju ti je puknuće sajle ili probušena guma, minimalan trošak. To govorim na ukupnu cijenu usluge. Ali jest trošak. Na licitaciji si kao i u liniji samoizrade svjestan rizika posla, i ako nešto krene po krivu krenut će, jer za obrt moraš imati minimalno pet radnika za nekakav isplativ posao. Iskorištavaš radnika do maksimuma. Jer si ograničen vremenski i površinom koju moraš obraditi plus godišnje doba. Ako ne možeš odraditi posao ne moraš ni licitirati. I tu se radi o kubicima.
Ali dok radiš samo izradu na liniji na kojoj imaš 50-ak prostornih metara. puknuće sajle ili probušena guma su na ukupnu cijenu mnogo veći trošak. I da je prodajna cijena 200 kuna, to je 10000 kuna, a puknuta ili uništena guma je dodatni trošak od oko 1500 kuna, dakle 7,5 metara.
I ovdje si ograničen i vremenski i godišnjim dobom. I uzimaš liniju koju sam možeš odraditi i ti plaćaš šumariji izrađenu drvnu masu (prostorne metre).
I u jednom i drugom načinu rada su isti rizici, samo što ih ti na liniji možeš lakše izbjeći, dok obrtnik po jedinici vremena mora napraviti što više i tu onda dolazi do svega.