hm,za sela koja su u sumi,manje bogata,odvojena i slicno trebalo bi uvesti sljedeci nacin za drva, selo udaljeno 7km od požege u sred sume je poslje 2sv. rata kupilo od drzave sumu,neznam koliku povrsinu točno i nacin je bio sljedeci,svako domacinstvo si je moglo izvesti drva za svoje potrebe-susšce,grane,izvale,bolesna drva,a tehnika se koristila za građu i to za svoje potrebe,i svi bili sretni i zadovoljni,nitko nije krao,zasto?zato sto je komsija pazio na komsiju.
Ovo ima i kod Koške. Prijatelj mi tamo živi pa mi je o tome pričao. Mislim da je rekao da ima šuma 180 ha i sad koliko vlasnika ne sjećam se. Svake godine ide doznaka i onda koliko ti pripada toliko voziš. Tehnika je išla za nekakve korisne stvari u selu/općini.
Sad u vezi ostalog. Privatnici/obrtnici su se žalili da imaju nelojalnu konkurenciju u djelatnicima hš-a koji odu na bolovanje i onda na bolovanju režu u odsjeku recimo 500 kubika ogrjeva i onda ga prodaju. naravno da nisu prijavili sve nego samo dvije trećine. i tu su gubici za hš.
Dalje, ova odluka se odnosi na sljedeće, onaj koji nema obrt neće smjeti RUŠITI stabla, a ako ja hoću samoizradu, mogu je raditi samo na LEŽEĆIM stablima i vrhovima. Tako će oni tumačiti tu odluku. Znači licitacije, usluge, vezano uz rušenje i izvlačenje trupaca, višemetrice samo i jedino obrt, a leževine sušce, granjevina će se moći u samoizradi jer će se javiti problem da neće nitko htjeti po onome raditi. A može i obrtnik ovisno o čemu se radi.
Kod nas se prvo donose odluke i zakoni a tek onda se razmatra učinak toga. Reda mora biti, samo je problem da oni koji uvode reda bi trebali biti negdje drugdje. Oni prvo puste patku da vide kako će ljudi reagirati i tumačiti tu odluku, pa tek onda opleti po raji.
Sada obrt samo s tehničarom može raditi do 8000 kubika godišnje, a ako ima inženjera onda je količina neograničena.
Što se tiče licenciranog izvođača da će mi ići u privatnu šumu. Neće u moju. Nikada. Bez obzira na zakon i što donesu. Prije ću šumu sam doslovno uništit nego njih pustiti unutra.
Pa sad su čovjeku usred ovog snijega ukrali 20 metara drva. Za Božić su išli krasti. A što će tek sada biti. I najgore je što mu ništa ne smiješ jer ugrožavaš privatno poduzetništvo.
Jedan stari šumar je govorio: "Ne bojte se, dobro biti neće."