• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,194
Hvala.... znao sam da sam negdje to gledao a nikako se sjetiti gdje...
Sada lagano u nabavku materijala za jesen....😉🍗
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,339
Ja sam radio jeger al sa originalnim začinom, ove godine sam naručio začin iz mislim da je dućan u jaski i okus je dobar al me muči malo da nije skroz kompaktan. On daje sve jer po receptu se jedino dodaje sol osim začina
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,339
Nemam recept sad kod sebe pa ne mogu sto posto reči al treba na smjesu koja se napravi od uglavnom lošijeg mesa, dodati vodu, sol, začin. Zatim podimiti vrućim zrakom i onda poslje kuhati ili peći dok nema određenu temperaturu u centru. To je bilo za taj začin koji sam ja nabavio prvi put, sad drugi put kad smo napravili sa začinom koji sam kupio nije dobro ispalo, mislim okus je dobar ali nije onak čvrsto i malo se raspada, izgleda da treba još nešto ići unutra.
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,339
Nema tajne osim toga začina, on daje sve, al kupiti pravog e to je veći problem. Ove godine budem pokušal kupiti neki drugi pa da vidim kaj to bu
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,339
Al bez njega nema jegera nego nekakve obične kobase se dobiju, postupak je takav kako sam rekao.
 

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,658
Bile kuhane još noćas, već je narezano😋 IMG_20200411_112003.jpg


A za jeger, da bi bil kompaktan mislim da treba ići ona masna juha da poveže to sve skupa, ko i kod tlačenice. Baš se bum raspital kod mesara.
 

Prilozi

  • IMG_20200411_174059.jpg
    IMG_20200411_174059.jpg
    121.2 KB · Pregleda: 38
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Dečki kaj može neko napisat kak se kod vas u vašem kraju stavlja meso u pac, kolko je u pacu, suhi mokri? postupak i to sve, zanima me jer bi probal malo drugačije ak su drugačiji postupci, npr u Dalmaciji, Lici il pak Slavoniji? Znači ko kak dela od paca pa do dima, kak dugo se dimi, kolko dima, pa kolko poslje je sušenje. Bilo bi zanimljivo da vidimo ko kak dela.
 

stanky069

Član
Tu od
19 Lis 2018
Poruka
63
Kod mene to ide ovako...
Suhi pac,pomješam sol(pola morske,pola tuzlanske),papriku i češnjak u prahu,meso nasolim složim u posudu,nakon 2-3 dana presložim u drugu posudu da istresem sukrvicu...u pacu bude sve oko tjedan dana.

Kobasice dio ide odmah u zamrzivač za roštilj,dio ide na 2-3 dima,ostalo na zrak.
Kulenove seke 3-4 dima,pa na zrak.
Čajne isto tako.
Kosti dok sam ostavljao,jedan dim,kratko na zrak i u zamrzivač,sad idu sve kosti u obarine...rebra vadim iz slanine.
Slanine,peke,mišići,bunceki 6-7 dimova i na zrak.

"Buđole" radim ekstra,to meso začinim i ostavim u pacu 3-4 dana pa onda ga rezem u trake,leđnu slaninu na tanke trakice i punim u umjetno crijevo,pa na dim...dimim isto kao i mišiće i slanine jer punim u deblja crijeva.

Divenice(krvavice) kako ih tko već zove,one od obarina,pola odmah ide u zamrzivač,pola ih ide na dva dima pa onda u zamrzivač.

Dok recimo moj punac radi sve drukčije,isto suhi pac,ali samo sol.
Sve dimi puno duže nego ja.

Meni je moje ovako ok,doduše često usvojim nešto drukčije pa malo promjenim, isprobam.

Ove godine planiram prvi put si praviti prave krvavice sa krvlju,nisam to nikad radio,a dobre su mi za jesti...pa ću probati.
 

Fendt939

Iskusan lik
Tu od
26 Stu 2014
Poruka
1,364
Bliže se klanja, koje marke noževa koristite? I jel tko koristi električnu pilu za rezanje ( mislim na polovljenje svinje )
 

Najnoviji postovi

Na vrh