• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Puknuti, može adresa na p.p. primjetil sam tam nekaj čudnoga na tvojim šunkicama pa da nešt po noći provjerim? [emoji23] [emoji23] [emoji23]
Bdw, ja sam čul drugačije, da je grab bolji od bukve za sušenje mesa, rekao mi prijatelj koji susi par tona godišnje. Bukva je bolja za pizza peći jer nema skoro nikakav dim, miris i ne puca dok gori.
možeš doč , ima drva za piliti , pogledaj propetise slike , ovo je slikano 22 03 2009 :mur:

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Riješio sam problem!

Dobio sam savjet od jednog starijeg gospodina da je problem u pepelu, ako u ložištu ima pepela onda on prolazi kroz dimnjak i taloži se kao čađa. Počistio sam detaljno ložište i dimio 6 sati u komadu i nema ni traga nikakvoj čađi po mesu!

Također sam dimio sa drvima od prošle godine, dakle ta su se sušila 15-ak mjeseci cca, vjerojatno je i to pomoglo.

Stavit ću slike mesa kroz mjesec-dva da pokažem kako mi je uspjelo!

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Dobro ti veli puknuti, meso ti je pre blizu ložištu. Prijatelj se profesionalno bavi sa preradom i sušenjem mesa, njihova sušara je niska, cca 2m ali je duboka, ognjište je na samom ulazu dolje u kutu, a meso vješaju na kolica koja idu cca 2,5m dalje u tunel.

Poslano sa mog LG-E440 koristeći Tapatalk

Mesija

Član
Tu od
28 Sij 2016
Poruka
37
Neznam što da kažem jer ni sam nisam siguran što se točno dogodilo.

Napravio sam 3 izmjene:
1. Koristio sam suha, prošlogodišnja, drva.
2. Detaljno sam očistio sav pepel u ložištu
3. Na izlazu dimnjaka u pušnicu sam stavio još jedno koljeno i usmjerio ga u kutu 45 stupnjeva prema dolje.

Šta je od tog popravilo situaciju, ja nisam siguran. Možda je i sve troje u kombinaciji. Znam samo kad sam stavio drugu rundu kostiju sušiti nije bilo ni traga nikakvom crnilu ili sivilu po njima.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Vjerojatno ovo prvo i treće jer treba dimu duže da dođe do mesa i vjerojatno se od poda malo dodatno rashladi.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Meni je vatra još bliže nego tebi pa uopće nemam takvuh problema.

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Temperatura min. 15 do 25 max , suha drva sa što manje dima , i onaj dim koji ne vidimo okom je dim, temperaturu mjeriti u gornjoj razini mesa jer bolje hladnije nego toplije , kobasice kada se jednom pregriju nikada se više ne stegnu ,
dim koji dolazi iz cijevi u pušnicu bez nekog raspršivača ,,, i niska pušnica , nemoguće raspršiti po cijeloj površini jednoliko , dim je topal u hladnom prostoru drži se u hrpi ide prema gore i kada dođe do vrha onda se gore širi pa polako napreduje prema dolje tako da i o tome treba voditi računa ,

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Sjeća li se netko vremena kad nije bilo pušnica. Dimilo se na tavanu, izuzimanjem dima iz dimnjaka. Za vrijeme dimljenja, 4-5 sati navečer, ložila su se isključivo bukova i grabova drva bez kore uz dodatak borovice. Cijela kuća i dvorište je mirisala po dimu od borovice. Kroz noć i do drugog večera je meso postupno dublje upilo dim. Pac je uvijek bil mokri i važno je bilo nakon vađenja mesa iz paca pričekati dan, dva, da se meso dobro ocijedi.
Meso je uvijek bila prva liga.

Održava li netko još ovu dobru staru tradiciju?

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Sjeća li se netko vremena kad nije bilo pušnica. Dimilo se na tavanu, izuzimanjem dima iz dimnjaka. Za vrijeme dimljenja, 4-5 sati navečer, ložila su se isključivo bukova i grabova drva bez kore uz dodatak borovice. Cijela kuća i dvorište je mirisala po dimu od borovice. Kroz noć i do drugog večera je meso postupno dublje upilo dim. Pac je uvijek bil mokri i važno je bilo nakon vađenja mesa iz paca pričekati dan, dva, da se meso dobro ocijedi.
Meso je uvijek bila prva liga.

Održava li netko još ovu dobru staru tradiciju?
Moja baka Malčika, sam kaj više ne dimi na tavanu nego klasićno u suheraju (pušnici), a na tavan ide da se dostoji.

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Trebam informaciju, koliko stupnjeva minusa može kobasica izdržati na 5 mt visine u zatvorenom prilikom sušenja, a da ne smrzne? Ili ne smije uopće temperatura zraka biti u minusu?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
naravno da smije , negativna temperatura s potencijom isisava vlagu iz mesa ..samo se ne smije dimiti

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Čuo sam na više mjesta da kobasice i posebno kuleni - ne smiju smrznuti pa zato pitam...

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Iskreno da ti velim, kod starog na tavanu uvijek neki vrag visi kroz zimu, tavan je bez izolacije, samo crijep i nikad nisam primjetil kaj bi smrznulo, naprotiv, stoje na zraku i polako se stežu.

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973
Pozdrav,probao sam kontaktirat kolege Turopolca i Bucu,ali nema odgovora,pa bi molio ako neko ima ili zna duzinu ovakvih rema,i na kojoj duzini dolazi prihvat za donje poluge,koristio bi na 539?
Unaprijed VELIKO HVALA......LP.

Posljednje uređivanje:

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Već se pisalo o temperaturi vode, koja vam se najbolja pokazala za svinje 250+kg?

Vuga

Član
Tu od
7 Ruj 2014
Poruka
130
Ovaj vikend smo poklali 3 komada, 1 žensku i 2 muška. Oba muška su imala jajce u utrobi i sad meso ima miris. A čovjek od kojeg smo kupili odojke tvrdi da je veterinar svakome izvadil po 2 jaja. I veli moze se dogoditi da ima treće jaje. Ajd da se dogodi na jednom od 100 al na dva iz istog legla...

Poslano sa mog ALE-L21 koristeći Tapatalk

Na vrh