• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Neznam da li se to može nekako otkloniti, nekome ne smeta, ja čim uđem u kuću osjetim ako se kuva takvo meso, iako je bilo i u pajcu i sušeno opet se osjeti ta žestina.
I takvo živo svinjče se osjeti, naravno ko ima dobar njuh, osjeti se ona silina kao kod nerasta.

Vuga

Član
Tu od
7 Ruj 2014
Poruka
130
I kaj sad s tim mesom ?? Ja sam na dva navrata tak naletel na "Todorićevu vratinu". Kupili ljudi, ja ispečem na roštilju, a ono smrdi ko da si u kahlicu namočil ( ko Ruda iz Dreletovog hita ).

Jednog smo prodali ciganima, a drugog je uzel čovjek koji radi kobasice. Vele mesari da se mogu od mesa napraviti kobasice i da se miris izgubi nakon paca i dimljenja, ali samo od mesa. Sve kaj je masno i špek treba obrezati.

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
Kako sušite vratinu.....da li stavljate samo u mrežicu ili prvo u crijevo ( koje ), pa onda mrežica? Da li netko u crijevu suši i komade od buta?
Bio bih zahvalan za neki recept za Prezvušt ili švargl ili tlaćenicu, kako već tko zove.Kako postići da bude kompaktan , a ne da se raspada kod rezanja. Mislim ga radit s kupovnim onim "crijevima" 100mm.

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Evo negda sam imal isti Problem za prezvust.Uvek se raspadal,na tastov predlog smo ga presali utezima od Ursusa i pak isto a on ostal pri misljenju da su prelagani i oni.
No sreccom sam trefil jemput skolana, pametna mesara,te mi objasnil v cemu je fora.Jednostavno dodajes malo, pomalo vodu v steri se kuhal,ja prakticeram negdi 2 dcl na tu crevo 100mm.
No jedino me jos jebe kaj se lepi meso za stijenku,nebres lepo oguliti,mislim da bi trebalo prije punjenja malo crijevo zagreti vu topli vodi:icon_scratch: ,moram mesara kontakterati.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Kožice povezuju masu.
Ovaj problem s odvajanjem crijeva je i kod mene prisutan. Dogodi se da se na istom komadu s nekih šnitica lijepo odvaja, a kod drugih se zalijepi.

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Je isto tak ,nekaj dide lepo a koliko sam primetil zalepi se samo cistomeso dok masno ne,no zanimljivo v kupevnem se sv lepo guli:icon_scratch:.

Vuga

Član
Tu od
7 Ruj 2014
Poruka
130
Mi kupovna crijeva za prezvušt operemo iz nutra u toploj vodi, i da se guliti. A najbolji je kad se napuni u želudac i malo podimi. I tak podimljeni može duže stajati na zraku.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Kak to misliš "operemo iznutra"? Kaj ih nije dosta potopiti u toplu vodu?
Dimim i ove u kupovnim crijevima.

Vuga

Član
Tu od
7 Ruj 2014
Poruka
130
Ovisi o veličini krave :biggrin:

Mislim da nisu kalibrirana, al nisam 100 % siguran. Crijevo se rastegne i nije problem ugurati komad unutra.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Počele pripreme za subotnje kolinje i dimljenje kobasa idući tjedan.
Prije branja

Poslije branja

Spremno za nošenje doma

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Postoji više naziva za biljku.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Obična_borovica

Dimim još uvijek na starinski način. Na tavanu iz dimnjaka preusmjerim dim po kobasama ili mesu. Za vrijeme dimljenja loži se isključivo bukovim i grabovim drvima bez kore uz povremeno dodavanje po nekoliko grančica borovice. Borovica daje puno gustog dima, nije smolasta i dim ima fini miris.

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
969
I mi dimimo na "starinski" način jedino nikad ne dodajemo u vatru borovicu. Borovice se sjećam kao djete prije 50+ godina jer sam s tatom na badnjak išel u šumu po borovicu i nju smo kitili za Božić- kako je prekrasno mirisala u kući.

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872
Po mojem iskustvu kaj smo se tata I ja osvjedocili najbolji dim za meso daje sljiva, marelica, pa cak i trnina nije losa. Smek i boja mesa su fantasticni.
Jel ima netko neki provjeren dobar recept za kobase za kuhanje?

Na vrh