• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,908
S borovicom ako pretjeraš meso zna biti ko gorko,od dima.

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633
Ja već 20ak godina ložim samo sa grabom.. Bjelo drvo je zakon jer ne smrdi po dimu i nema tanina..

H. mate9

zlatko2

Član
Tu od
10 Velj 2013
Poruka
90
Mi dimimo kobasice, kulene, seke i meso za "tiblicu" isključivo s bukovim i grabovim (grab je isto porodica bukve), drvima. Za vješalice, slaninu, carsko, dakle proizvode koji se jedu sirovi dodajemo kod zadnjeg dima malo borovice.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Mi dimimo kobasice, kulene, seke i meso za "tiblicu" isključivo s bukovim i grabovim (grab je isto porodica bukve), drvima. Za vješalice, slaninu, carsko, dakle proizvode koji se jedu sirovi dodajemo kod zadnjeg dima malo borovice.

Zlatko,
kaj u tiblicu ide dimljeno meso? Ja sam bil u uvjerenju da je samo pacano i pečeno prije stavljanja u mast.

zlatko2

Član
Tu od
10 Velj 2013
Poruka
90
Meso iz tiblice može biti i bez dimljenja, ali to nije pravo "meso iz tiblice". Mi ga pacamo oko 10 dana (na suho), svakodnevno ga prebacujemo i podimimo sa 3 do 4 dima. Zatim ga pećemo u krušnoj peći (bude veoma soćno), te spremamo u tiblicu.:(happy)

zlatko2

Član
Tu od
10 Velj 2013
Poruka
90

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Hvala Zlatko. :drink:

Mi spremamo napacano meso u banjice. Samo ne u kosanu, nego rastopljenu mast. Meso je, prije spremanja u banjicu, 7 dana u mokrom pacu.
Nikad nismo probali dimili meso koje se peče. Dimimo samo meso koje se jede sirovo ili se kuha prije upotrebe. Takvo dimljeno meso, nakon kaj se dovoljno osuši, čuvamo u zamrzivaču.

zlatko2

Član
Tu od
10 Velj 2013
Poruka
90
A kakva je to kosana mast?

Kosana mast, ili slanine (po međimurski), ili zoabil (štrigovski govor) je slanina iliti špek koji se kuha komadima, pa se dobro posoli, očisti od kože, te sitnije samelje. Dobro se umjesi i u takvu kosanu mast stavlja se podimljeno i pečeno meso. Red slanina, red mesa itd. Nakon dozrijevanja (najmanje 3 tjedna), takva mast je delikatesa za namaz na kruh. Uz to se naravno pije štrigovsko vino.:(party):

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Fala lijepa. :icon_pidu:

Ak je danas prvi dim, procijenite sami. Zavisi kak se kome žuri. Prezbušt je prvi na redu, pa kuhane kobase, a suhe tek za jedno mjesec dana, možda i malo više, ovisi o vremenu. Kad dojdete, dobro dojdete. :icon_weed:
Možete i tri puta, ima i nekaj za :icon_jook:

Na vrh