Priznaj u kojem si dućanu kupio,,
Za powershift, Ja ove godine dimio sa piljevinom- ali sakupio u pilani koja prodaje drva za ogrijev( većinom bukovina ) tako da nemam problem "mirisa".Ne znam što je tvoja sirovina?.U svezi gašenja piljevine ja na dno ložišta posložim iscijepane komadiće jelovine i male grančice smrike.Dimim meso u ovom boxu na piljevinu. Nisam nikako zadovoljan, meso ne prima miris dima, 3x sam vec dimo, samo malo se osjeti. Imam osjecaj da piljevina ne daje jaku aromu kao bukova drva ili j problem u ovoj spravi.. Jos mi se ugasi, a nije mi bas blizu ici kontrolirati.
[ View attachment 32861 View attachment 32862
Oko 4 sata.ako se ne ugasi -točno nisam mjerio jer mi nije u blizini kuće.Zapalim i kako mu bude -vidim sutradan koliko je izgorilo.Kolko dugo ti to tinja?
Prošle godine probao i bio zadovoljan,ove godine dimio 15 tak puta ,najprije kosti(4 puta) a kasnije pancete-oko 11 puta -nije bilo zahlađenja ,da je bilo valjda bi dimio manje ?.Dugo tim načinom dimiš?
Ma bravo majstore,, roba j parekselans,, nešto mi to manja količina,, al ti znaš kolko ti treba,,,@nimrennermin gle moj dučan/trgovinu 😊
Sirotinjski malo al me veseli. 😉
@Razinekop ja ti radim špek, ili kak vi kažete slanina(meni osobno ime nije bitno jer neznam kaj mi je finije) na ovaj način. Kupim table ili domaće i stavim u suhi pac, dobro natrljam sa soli, baš onako dosta. Onda sa biberom malo, crvenom slatkom paprikom isto malo,svaki 3 dana bacam sukrvicu, kad bacam sukrivicu okrenem meso, nakon 10 dana kaje u pacu stavljam češnjak na sitno narezan, onako između mesa, pac mi stoji 3 tjedana, kad izvadim van meso natrljam još rubove sa ljutom paprikom, ostavim da se ocjedi. Drugi dan dimim, po sad do dva, svaki drugi dan tako 5 puta. Kosti inače odvajam sad trenutno nisam jer sam zaboravio, al bolje mi je bez kosti. Neko kaže da bukava ili grab moraju biti suha, a neko veli vlažna, neznam koje je pravilo pa ja mješam. Jer ako je suho odma drvo plane.
Presao sam nadrvo, nakon 3x dimljenja sa piljevinom meso nije dobilo nista boje, mirisa nesto malo. Sumnjam da ovaj box nije konstruiran da dovaja kartan, pa zato nema smedju boju, inace se iz boxa cijedi smedji kondenzat (mozda taj katran)Dimim meso u ovom boxu na piljevinu. Nisam nikako zadovoljan, meso ne prima miris dima, 3x sam vec dimo, samo malo se osjeti. Imam osjecaj da piljevina ne daje jaku aromu kao bukova drva ili j problem u ovoj spravi.. Jos mi se ugasi, a nije mi bas blizu ici kontrolirati.
[ View attachment 32861 View attachment 32862