Eeeej Ivane zmaju - je to je tvoj Columbus! ja bi možda još prosipao na pola gasa da mi nisi onda rekao što treba :icon_rofl::icon_rofl:
U međuvremenu je sprašio pšenice, ječma i pira koliko nikad nisam ni sanjao da hoće. Evo gledam Darijusa sad kako govori da kombajn kupuje za gušt i da si "sam izvrši kad hoće i kak hoće", s tim sam ciljem i ja kupovao... Ali prve godine vidjeli ljudi da sad ima kombajn u selu pa posijao još jedan, drugi, treći, pa u drugom selu isto. Pa krenulo to rast i onda od želje da uštedim na vremenu za žetvu natovario si još više posla.
E sad što se tiče kvalitete vršenja, i meni ječam dobro radi jer je nizak, ali kod nas ima dosta tih starih, visokih pšenica (za ilustraciju, bude visoka meni do vrata) i onda ako je hoćeš dobro izvršit u drugoj brzini moraš dignut kosu koliko god ide gore, pa slama ostaje bezveze po njivi, a treba ti da je zbaliraš. Ako spustiš kosu, onda ima puno primjese gore u bunkeru...Osim toga malo i prosipa tu na lađi gdje je trulo. Dobar je kombajn, znam da si i ti puno napravio po njemu, i ja sam poslije toga, al hoću ga dovest u red da bude najbolji što može biti (nakon pedeset godina), a vidim da ima još prostora za poboljšanja.
Darijus, 10 000 ti nije puno, čak ni za benzinca ako je u dobrom stanju, iako znam čovjeka kojemu je ovo treći boxer na tom stroju (to će prije bit do rukovanja, nego do motora). Perkinsov diesel koji je na njemu, išao je i na Tamiće, pa se i to da jeftino nabavit i sredit. Ivanz ti je već sve rekao, diesel bi bio bolji, međutim gledaj da imaš što manje posla prije prve žetve. Glavu ne možeš zabit nigdje naročito, treba gledat sve, vodi računa da nije baš ofucan, a najbolje bi vidio da si uz njega u žetvi. Nabaviš li ga za toliko koliko misliš dat, mislim da nemaš greške, jer sve i da ti se ne svidi, opet ga za toliko možeš prodat. Ove potrošne stvari (remenja, ležajevi, lanci i ploče na elevatorima) ti nisu uopće skupe.
Ako bi nečem baš trebao posvetit pozornost, to je da nema puno hrđe po njemu, jer ako ima, a stroj je pocinčan, to znači da nekog prije stvaaaaarno nije bilo briga i da ne možeš od njega onda puno očekivat. Inače, to ti je vrlo jednostavna spravica i to mu je također prednost, jer ako imaš barem osnovna znanja iz mehanike, sve ćeš na njemu znat sam napravit. Računaj samo da ćeš svake godine imat neki mali trošak, uvijek nešto još treba, ali svakako manje nego kad ti netko uslužno kosi. Ne boj se, Columbus ti je dobar stroj za male površine, teško možeš pogriješit.:wink: