• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kompost

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Dali netko proizvodi (ili planira proizvoditi) kompost za vocnjake sam? Ne mislim na industrijska postrojenja, nego na nekakve jednostavne tehnologije za iskoristiti zemlju gdje nisu vocnjaci (npr. sijanja industrijskog graska ili trave te iskoristavnje druge godine kao "zeleno" gnojivo). Koliko uopce ima ekonomske racunice u takovoj ideji? (razmisljam o nasadu ljesnjaka na dijelu zemlje, a drugi dio koji imam bi mozda iskoristio za kompost ili kako li se to vec ne zove)
 
B

Bobo

Guest
Moj tetak je prije nekih 5,6,7 godina posadio vocnjak autohtonih hrvastkih starih vrsta jabuka. Voli da je sve nespricano, bez kemikalija, te si je odlucio napraviti hrpu komposta. Cijelo popodne smo mu vozili slamu i slagali kamaru kraj vocnjaka. Nedugo poslije toga je kupio dosta stajnjaka, te je napravio slijedece: red stajnjaka, red slame, red stajnjaka, red slame, i tako dok slamu nije potrosio. Sad je tu hrpu podijelio po vocnjaku i jabuke rastu li rastu, milina za gledati. Sad pravi kompost od trave koju pokosi po vocnjaku i otpalog lisca, te to raspodjeljuje po basci kako im je potrebno. Imaju vrlo dobru bascu, i koliko vidim da se kompost isplati praviti, pogotovo ako se gujavice navuku u hrpu...

Mi smo bakama i mami pravili slicnu stvar sto je on radio sa slamom, da bi napravili zemlju za saditi cvijece. Sad je vec ta nasa mala hrpa pri kraju, jer se to vec sve pomijesalo sa zemljom, pa cemo uskoro morati praviti novu hrpu.

Vrlo jednostavno za napraviti, a korisnost je visestruka.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Zanimljivo.
Nego koliko vremena treba da se u takvoj prici dobije nesto korisno. Pretpostavljam da ste slamu ljeti dovozili. Dali se vec slijedeceg proljeca to moze rasipati po vocnjaku ili treba vise vremena proci? (Mozda je glupo pitanje, ali ne znam pa pitam)
Dali se umjesto slame moze koristiti trava pokosena sa livade?
 
B

Bobo

Guest
Ne znam koliko treba proci, no vec iduceg proljeca se unutar hrpe moze naci lijepog komposta, dok slama koja se nalazi izvana jos nije ni strunula kako treba...

Mislim da je tetak cekao neko vrijeme da to pocne koristiti, jer mislim da je on to i mijesao s vremena na vrijeme, no nisam siguran.

Kao sto sam i napisao, sada kosi travu po tom vocnjaku, i baca ju na hrpu, zajedno sa opalim liscem, te tako pravi kompost za bascu. na dnu te hrpe je vecp ravi kompost koji koristi...

U kompostu se moze koristiti sve sto trune, pa tako i trava...
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Po tome bi se isplatilo nesto takvo raditi. Mislim si ako i krenem sa ljesnjacima, da bih mogao ustedjeti na stajnjaku ako ga djelomice zamjenim kompostom .... ..... Sto mislite jeli to realno ili je veca muka nego korist? Btw Koliko se kolicine stajnjaka (po ha) stavlja na njive te kolika je okvirna cijena u vasem kraju?
 
B

Bobo

Guest
Ne znam koja je cijena komposta ovdje, jer ga nitko ne pravi za prodaju. tetak mi je kucni prijetelj sa Zeljkom Mavrovicem, koji takodjer kupuje sav stajnjak na koji naidje, te pravi OGROMNE hrpe komposta za svoje potrebe. Sa stajnjakom mijesa piljevinu i otpadno drvo (kora i kojekakvi otpatci iz drvne industrije) te to razbacuje po njivama...

Ne znam koju kolicinu niti u koje doba godine, no sudeci po hrpama, PUNO ;)

Imam negdje slike Mavrovicevih hrpa komposta, pa ako nadjem, stavit cu ti...
 
R

Rajtek

Guest
Imam ja doma dost zrelog stajnjaka-kravski+slama, star jedno 4 godine- oko 30 m3 .Jel zanima koga??? Kak je uopče tome cijena???
 

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
3,041
Ja prodajem stajski gnoj po 150 kn/m3 sa prijevozom ili po 110 kn/m3 bez prijevoza.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Evo ... nisam otkrio Ameriku, ali evo odgovora na neka pitanja http://www.hlede.net/studentski_radovi/zoohigijena/GNOJ i zagadjenje vodotoka.htm

KOMPOSTIRANJE
Kompostiranje je aerobna, termofilna razgradnja tvari iz koje se dobiva humus. Supstrat za kompostiranje su otpaci iz kućanstva, gradsko smeće, kukuruzovina, treset, stajnjak... Supstrat se slaže u hrpe na tlo, u komore ili u tunele. Postupak priprave komposta ide ovim tijekom:

Skine se desetak cm debeo sloj tla, širine 1.5 m i potrebne dužine.
Supstrat za kompostiranje se jednoliko rasprostre do visine od 15 cm iznad površine zemlje.
Na supstrat se stavi sloj stajnjaka visine do 5 cm.
Gomila se slaže sloj po sloj do visine od oko 1.5 m.
Na cijelu hrpu se stavi sloj tla debljine 10-15 cm.
Prilikom kompostiranja se često dodaje mljeveni vapnenac ili sirovi fosfat kako bi se smanjila kiselost. Svaki sloj se vlaži ukoliko se kompostira suhi materijal. Proces kompostiranja traje 8 tjedana (2 mjeseca). Od toga je anaerobna faza 5 tjedana.

Za tijek kompostacija važan je odnos ugljika i dušika, aeracija, vlaga, kiselost i temperatura. Optimalno je: odnos ugljičnih i dušičnih tvari je 30:1 u korist ugljika, vlaga od 55%, aeracija supstrata od 15-18%, pH 6-8. U početku procesa kompostiranja prevladavaju mesophilic-ne bakterije (20-45°C). Potom se temperatura u kompostu penje na 50°C pa se razvijaju termofilne bakterije i gljivice koje se hrane pentozom i hemicelulozom. Pri kraju kompostiranja, nastupa hlađenje i prestaje termofilna faza. Stoga se mikološka aktivnost znatno smanjuje i na temperaturi ispod 40°C gotovo u potpunosti prestaje
 
P

pozna

Guest
cini mi se dosta posla za proizvodnju komposta. jasam svojevremeno htio praviti humus.stajsko gnojivo i leglo glisti,humus za bascu,a gliste za pecanje.to mi se cini brzi nacin za proizvodnju kvalitetnog gnojiva.a korist dvostruka jer se gliste jako brzo mnoze.pocetna investicija zanemariva.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
pozna kaže:
cini mi se dosta posla za proizvodnju komposta. jasam svojevremeno htio praviti humus.stajsko gnojivo i leglo glisti,humus za bascu,a gliste za pecanje.to mi se cini brzi nacin za proizvodnju kvalitetnog gnojiva.a korist dvostruka jer se gliste jako brzo mnoze.pocetna investicija zanemariva.
U kom smislu dosta posla? Zar je problem rasuti stajnjak i supstrat u odnosu 5/15 cm? Ukoliko sam dobro shvatio sa time se dobije relativno kvalitetno gnojivo po prihvatljivoj cijeni, a bez bavljenja zivotinjama ;)

Malo sam googlao i dosao do zakljucka da se preporucuje za vocnjake i do dvadesetak tona stajnjaka po hektaru, svakih 4 godina. Ovako se moze u par godina sa par tona stajnjaka proizvesti dovoljno gnojiva. Opet, s druge strane, stekao sam dojam da malo vocara radi kompost. Dali zbog toga sto nemaju materijala ili se ipak vise isplati potruditi i kupiti stajnjak?

Razmisljanja, bilo teoretska bilo prakticna, dobrodosla .. :)

Edit

Na http://www.zrinjevac.hr/Default.aspx?tabid=81 pise
U sklopu podružnice Zrinjevac nalaze se dvije kompostane; Jankomir i Markuševac. Kompostana Jankomir sa radom je započela 1991. godine, a Markuševac 1995. godine, zauzimaju površine po 1,2 ha i imaju kapacitet od 30.000 m3 zelenog otpada. .

Ispadne da zagrebacki zrinjevac radi kompost na 2.4 ha. Nije malo, zar ne?
 
P

pozna

Guest
20 tona stajnjaka po ha je otprilike tocno,nakon analize zemlje ti kazu koliko da bacis.da svi kazu da treba baciti stajnjak,ali konacno,on je i najjeftiniji.a posto je kompost,to neznam,i koliko njega ide na hektar? sigurno nije jeftiniji od stajnjaka. ja bih ga eventualno koristio za prihranu 4, 5 godina nakon sadnje. i opet mislim da oko proizvodnje komposta ima puno posla,za kucni vrt je to ok,al kada napraviti 10ak tona,a sloj je 15 cm debeo.puno puno posla,i vremena treba za to,a mozda je to i razlog zasto se kompost ne koristi vise. mozda grijesim,ispravite me molim.
 

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,295
Za potrebe svoje bašče od nekih 200m2 proizvodim kompost i nije neki problem.Bobo čuo sam za Mavrovičev ,, kompost,,
 
P

paor

Guest
u zadnjem (ili već predzadnjem) Agroglasu ima odličan članak o kompostu
 
B

Bobo

Guest
JOOJ, ubit cu se!!!

Danas tamo prolazim i gledam hrpe i nije mi se dalo stati da poslikam kako treba... imam neke slike iz traktora, koje sam pravio u voznji, pa nisu bas neke, no kako mi se cini da cu ovih dana tamo jos prolaziti, pa cu stati i poslikati hrpetine, da vidite sto covijek radi...

tek ove godine je kao ocistio zemlju od svih spriciva, i gnojiva, te je na sve povrsine posijao djetelinu. Valjda ce zaoravati za zelenu gnojidbu. takodjer je poceo gomilati rolo bale slame, koje ce najvjerovatnije mijesati sa onom ogromnom hrpetinom stajnjaka koju ima na ekonomskom dvoristu...
 
B

Bobo

Guest
Kao sto sam i rekao... Danas tamo prolazim, i trazim foto-aparat po autu, kad se sjetim da ga brat uzeo, pa sam opet slikao mobitelom, no vidi se dovoljno. Bar se nadam ;)

Uglavnom, kako sam i rekao, poceo je gomilati rolo bale slame po njivama i uvratinama:

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Koje ce najvjerovatnije mijesati sa hrpetinom stajnjaka koju ima u gospodarskom dvoristu:

Obrisan neispravan link.

Sto uz komade drva izgleda otprilike ovako:

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Da bi uz mijesanje hrpe na kraju dobio ovo:

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.


Eto, kad budem imao foto-aparat sa sobom, onda cu ponovno sve ovo uslikati i zamijeniti slike, da se sve lijepo vidi...

Bila je i jedna slika njegove najvece njive i po njoj hrpe rolo bala, samo sto je ispala premracna slika... Steta...
 
S

sremica5555

Guest
Ima li netko iskustva s briketiranjem stajskog gnojiva za zemlju za cvijeće? Nešto je bilo u emisiji Plodovi zemlje ali nisam gledala.
Zanima me stroj za briketiranje?
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Glede komposta od piljevine. Negdje sam nacuo da se time zemlja dosta zakiselii da je isti Mavovic dosta oslabio zemlju piljevinom. Ako lazu glasine lazem i ja.
 
B

Bobo

Guest
Mavrovicevo imanje je cijelih 2km zracne linije od mog sela i tamo mi radi dosta poznanika. Ove godine je MORAO sijati djetelinu, jer mu tlo sadrzi previse humusa, i valjda je zbog toga sav dusik iz tla potrosen... Prije tjedan dana je djetelina skinuta, pa sad cekam najnovije vijesti sto ce biti...

Inace, tamo je sve full ekologija, sve neki cudni prikljucci, prskanje preparatima od koprive i sta ti ja znam sve ne... Covjek se trudi i jos ga onda snadje neplodno tlo...
 

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
719
Bobo kaže:
Mavrovicevo imanje je cijelih 2km zracne linije od mog sela i tamo mi radi dosta poznanika. Ove godine je MORAO sijati djetelinu, jer mu tlo sadrzi previse humusa, i valjda je zbog toga sav dusik iz tla potrosen... Prije tjedan dana je djetelina skinuta, pa sad cekam najnovije vijesti sto ce biti...

Inace, tamo je sve full ekologija, sve neki cudni prikljucci, prskanje preparatima od koprive i sta ti ja znam sve ne... Covjek se trudi i jos ga onda snadje neplodno tlo...


Ovo podebljano i ja radim. Znači kopriva odstajala u vodi tjedan dana,poslije špricam kapulu i luk protiv neke muhe koja na nju dođe, a sve druge biljke špricam zbog gnojiva, kopriva je odlično gnojivo.
 

Najnoviji postovi

Na vrh