• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Konjići

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
svaka čast samo fali dobar šešir i velika livada da konjić ispruži noge,koja je to pasmina što se jaši?:supz::gitarist:

joža

Član
Tu od
15 Velj 2011
Poruka
247
svaka čast samo fali dobar šešir i velika livada da konjić ispruži noge,koja je to pasmina što se jaši?:supz::gitarist:

Ima velika livada! Ali kažem danas sam prvi puta jaho konja da sam ga sam kormilario, pa me još malo strah pustit na livadu. a šešir ču nač! Pasmina čisti arap ali (kastrat)

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
dali tog konjića dovodiš možda u Gudovac idući mjesec?:axe:

joža

Član
Tu od
15 Velj 2011
Poruka
247
Ne neide u gudovec! On je inače jaho maraton i u voloderu na voloderskim jesenima služio za paradu, a sad nema ko ić sa njim!

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
252
Šta kažete na ovo! Totalni sam početnik!
http://imageshack.us/g/841/konj1.jpg/

ako si totalni početnik evo ti jedan savjet, uvijek jaši po krugu! dakle ne na livadu pa sad pustit ga da te nosi do kraja livade, nego po krugu jer konj uvijek osjeti što jahač zna, a što nezna i ako ti krene u galop teško ćeš ga zaustaviti, a dok jašeš po krugu konj će nastaviti kružiti čak i ako se otme kontroli, a onda mu samo trebaš polako smanjivati krug i stat će.
vidio sam početnike koji su mislili da znaju, da tu nema šta bit teško, pa im je prvi put kad su sjeli na konja bio ujedno i zadnji.
nakon nekih 30 ak sati jahanja ćeš već naučiti držati tijelo pravilno i upravljati konjem kako ti hoćeš, naravno najbolje da imaš nekog iskusnog ko će te usmjeriti

joža

Član
Tu od
15 Velj 2011
Poruka
247
ako si totalni početnik evo ti jedan savjet, uvijek jaši po krugu! dakle ne na livadu pa sad pustit ga da te nosi do kraja livade, nego po krugu jer konj uvijek osjeti što jahač zna, a što nezna i ako ti krene u galop teško ćeš ga zaustaviti, a dok jašeš po krugu konj će nastaviti kružiti čak i ako se otme kontroli, a onda mu samo trebaš polako smanjivati krug i stat će.
vidio sam početnike koji su mislili da znaju, da tu nema šta bit teško, pa im je prvi put kad su sjeli na konja bio ujedno i zadnji.
nakon nekih 30 ak sati jahanja ćeš već naučiti držati tijelo pravilno i upravljati konjem kako ti hoćeš, naravno najbolje da imaš nekog iskusnog ko će te usmjeriti

E hvala na savjetima! Svaki savjet prihvačam A kad jašem imam ujku pored sebe! A razmišljam da bi uzel par sati jahanja kod stručnjaka! A to sta kažeš da nije lako nije! I nevalja se pravit pametan jer je konj pametna životinja! :heart:

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Vidim da je konjič promenil vlasnika.Tamo oko tebe ima dosta stručnjaka da te malo poduče.Inače je to dobar konj koji je več školovan pa nebi trebalo biti problema sa njim. Samo mu daj slobode i bude ko janje.

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
U HR ima oko 500 ovih konja i 3 udruge uzgajivača. Prodaval se je još prošle godine ali nisam znao da je prodan.Ja uzgajam liniju Zobejni koja je potekla od punokrvnog pastuha Golden crowna.Njegovi sinovi Mahtim ibn hawi(od kobile hamdani)i hawi ibn hawi(od kobile el hafi) su začetnici te linije u našem uzgoju.

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Kriva je MF motorizacija. Ima ih još ovde od pegasusa.A i tamo sam ja samo su neki drugi nickovi u pitanju.

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Vidim da se razgovarate o konjićima i kopitima pa evo mene da iznesem svoje probleme.
Naime pozvao sam jednog gospodina po preporuci da mi sredi kopita mojim konjićima. Dođe čovjek i kaže da on radi sam bez ikakve pomoći i da ne radi drukčije. Rekoh ok. Prva posavka je bila full mirna, druga se malo vrpoljila, prijatelj je stao malo kod glave i završio dotični gospodin i nju. Kažem ja njemu da bi bilo lakše da mu ja pridržim nogu da bude lakše, ali čovjek ne želi niti čuti. Krenemo na lipicanku uz prethodno upozorenje da je ona malo zaribana. Čovjek sam proba i dvaput mu je izvukla prednju nogu. Nakon toga smo joj stavili brundu i pokušali čovjeku pomoći tako da joj ja primim nogu. Gospodin ne želi niti čuti već pokuša ponovo sam i opet mu dvaput izvuče nogu. Bez udaranja ili takvog nešto. Kaže gospodin da on tako ne može raditi i da je tu završio. Pokušao sam mu reći da ću ja držati, ali opet ne želi niti čuti. Preko tel. je rekao da ima sa sobom sedativ ako bude potrebno. Pokušao sam ga zamoliti da da kobili malo sedativa, no on kaže da on to ne daje već da to radi veterinar. Pokupi svoj alat i kaže da ga više ne zovemo. Cjenik mu je inače 200 kn obrezivanje manjih kopita i 250 kn hladnokrvnjaci i pastusi. Znači gospodin bi kod mene zaradio 1000 kn za jedno popodne i pritom misli da bi mu konji trebali sami držati nogu i biti mirni. Kruh bez motike. Popi.dio sam totalno. Na kraju posao nije obavljen i u subotu dolaze dva prijatelja pa ćemo sami. Bilo bi zgodno da netko ispriča svoja iskustva ili da neki pametan savjet.
http://www.pegasus.hr/forum/index.php?topic=6748.0

jeli to ovaj "kovač" Jaga,jesi ti možda na izlazu iz Zaprešiča prema Slo.granici?

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Ima svakakvih,ali ovaj je zbilja majstor(na jeziku).Za ovoga sam ja kriv jer sam mu bio prvi kontakt nakon povratka sa "školovanja"iz USA.Odveo ga u prve štale i lobirao da čovjek ipak nekako krene za nekim dinarom.Moja katastrofalna greška i puno izvinjavanja kod prijatelja.

dotty

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
96
Bok svima!

pa vrijeme je da se i ja pridružim ovoj temi jer želim konja. Pa sad, to je lako za reći, lako je i kupiti (bilo kakvog) konja, ali što onda kad je konj doma i kad nemaš pojma šta dalje. Čitala sam malo ovdje po ovoj temi ali to mi je sve nekako zbrda-zdola i niš ne kužim. Može li mi netko pomoći? Znači želja i volja su tu, a sad znanje još fali. Volim konje i ne bojim ih se iako me baš jučer ugrizla jedna kobila na sajmu u Gudovcu (tak da su mi cijela leđa plava), ali nije ona sirota kriva.
Pa eto, molim nekog znalca da mi pomogne sa par smjernica tipa što treba naučiti, na kaj paziti, kako ih trenirati/dresirati ili kak se to već kaže? Ono - pripreme prije nabave konja?

M

MOCO

Guest
ja sam isto želio konjića, al kad sam čuo da im se zubi moraju popravljati odustao sam! isto me zanima zašto konji grizu?

joža

Član
Tu od
15 Velj 2011
Poruka
247
ja sam isto želio konjića, al kad sam čuo da im se zubi moraju popravljati odustao sam! isto me zanima zašto konji grizu?

Moj grize kad nije u centru pažnje i kada se malo zanemari! Onda grize ko lud!
:weedman:

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
252
e sad da se kaže nešto osnovno o konjima trebalo bi ispisati bar 10ak stranica. zato najbolje uzmi neku knjigu, enciklopediju i sl. ima ih jako puno i tamo je sve opisano što treba znati prije nabave konja, a i kad ga nabaviš.
a zubi se moraju izbrusiti samo ako se ne troše dovoljno pa onda nastanu problemi, inače ne treba to raditi. ja dajem otprilike svaki drugi dan klip kukuruza i konji na tome dovoljno potroše zube i još malo tvrđe sijeno i neko drvo za glodanja i sve ok sa zubima sigurno.
a konji grizu zato što imaju lošu naviku, pa hoće privuć pažnju, ili čak pokazuju dominaciju. sad će izgledat malo grubo, ali kad tako nešto napravi treba mu vratiti istom mjerom odma, isti tren. to znači da ga se udari po njušci ili već di i to dosta jako. neki će raći da je ovo mučenje, ali konji tako funkcioniraju i u krdu. ako manje pozicionirani konj napravi nešto što se ne svidi jačem, ovaj ga ugrize ili udari da mu pokaže ko je gazda.
to se nikako ne smije zamjeniti sa bespotrebnim i prejakim udaranjem, iako i toga ima nebi vjerovali najviše u ergelama i konjičkim klubovima

Najnoviji postovi

Na vrh