• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Konjići

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Bok svima!

pa vrijeme je da se i ja pridružim ovoj temi jer želim konja. Pa sad, to je lako za reći, lako je i kupiti (bilo kakvog) konja, ali što onda kad je konj doma i kad nemaš pojma šta dalje. Čitala sam malo ovdje po ovoj temi ali to mi je sve nekako zbrda-zdola i niš ne kužim. Može li mi netko pomoći? Znači želja i volja su tu, a sad znanje još fali. Volim konje i ne bojim ih se iako me baš jučer ugrizla jedna kobila na sajmu u Gudovcu (tak da su mi cijela leđa plava), ali nije ona sirota kriva.
Pa eto, molim nekog znalca da mi pomogne sa par smjernica tipa što treba naučiti, na kaj paziti, kako ih trenirati/dresirati ili kak se to već kaže? Ono - pripreme prije nabave konja?

To ti nemože niko objasniti,to se mora steči praksom.Moraš gledati,učiti i raditi.Moraš prvenstveno naučiti jezik konja,znakove koji ti oni šalju svojim tijelom i ponašanjem.

dotty

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
96
To ti nemože niko objasniti,to se mora steči praksom.Moraš gledati,učiti i raditi.Moraš prvenstveno naučiti jezik konja,znakove koji ti oni šalju svojim tijelom i ponašanjem.

Ma bravo! Znaći trebala bi jednostavno kupit bilo kakvog konja i onda se igrati znam-neznam s njim. Pa nije to baš sam tak. Ja sam osoba koja voli konje, ali samo ljubav nije dovoljna. Da bi radio bilo koji posao trebaš i nekog vraga znat o tome kaj radiš. Ne može jedan knjigovođa raditi posao vlakovođe kao ni obrnuto, ak me kužite kaj vam oću reć :rolleyess:

number 9

Član
Tu od
21 Srp 2011
Poruka
115
To što ti on želi reći je da je najbolje da odeš negdje gdje ima konja i pomažeš.Zauzvrat dobiješ znanje i svi sretni i zadovoljni.

dotty

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
96
To što ti on želi reći je da je najbolje da odeš negdje gdje ima konja i pomažeš.Zauzvrat dobiješ znanje i svi sretni i zadovoljni.

Kao na primjer? Idem odma samo mi recite gdje? :prayer: (i da nije predaleko od Zagreba)

I onako usput ima li netko neku e-knjigu o konjima ili možda nešto slično?

Pozdrav svima!

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Ma bravo! Znaći trebala bi jednostavno kupit bilo kakvog konja i onda se igrati znam-neznam s njim. Pa nije to baš sam tak. Ja sam osoba koja voli konje, ali samo ljubav nije dovoljna. Da bi radio bilo koji posao trebaš i nekog vraga znat o tome kaj radiš. Ne može jedan knjigovođa raditi posao vlakovođe kao ni obrnuto, ak me kužite kaj vam oću reć :rolleyess:

Ne,to bi bila največa greška.Takva greška je nedavno jednog mladog konja koštala života.Ljubav za konje je jako važna ali bez prakse nema ništa.Tek kroz praksu se vidi dali je ta ljubav na duge ili na kratke staze.
U kojem dijelu Zagreba živiš i koliko imaš vremena za odvojiti(dnevno,tjedno ili mjesečno)?
Kakvi te konji interesiraju?poni,arap,haflinger,holštajn,posavac,HH ......

dotty

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
96
Ne,to bi bila največa greška.Takva greška je nedavno jednog mladog konja koštala života.Ljubav za konje je jako važna ali bez prakse nema ništa.Tek kroz praksu se vidi dali je ta ljubav na duge ili na kratke staze.
U kojem dijelu Zagreba živiš i koliko imaš vremena za odvojiti(dnevno,tjedno ili mjesečno)?
Kakvi te konji interesiraju?poni,arap,haflinger,holštajn,posavac,HH ......

Potpuno se slažem, zato sam i krenula raspitati se o svemu tome. Živim u Zagrebu u Dubravi, ali kroz neko (kraće) vrijeme planiramo muž i ja kupiti neko zemljište malo izvan grada (Jakovlje ili tak nešto na toj strani grada) i onda bi imala uvijete za držati konja.
Trenutno mi vrijeme nije toliki problem kao prijevoz tako da bi mogla odvojiti 2-3 puta tjedno par sati za "poduku o konjima" pod uvjetom da mogu koristiti javni prijevoz.
Što se tiće vrste konja - nemam pojma, jer neznam apsolutno ništa o njima. Kao i večinu djevojčica konji su me oduvijek fascinirali, ali nikad nisam imala priliku naučiti nešto više o pasminama, karakteristikama, temperamentu kao ni o psihologiji konja. Ja bih željela konja za jahanje, konja koji ne bi živio u štali, nego vani na otvorenom, koje bi pasmine trebao biti... pa otvorena sam za prijedloge kao i za savjet da li je bolje imati kobilu ili konja.
E da, i taj moj konj ne bi smio gristi ljude :mrgreen: naime na sajmu u gudovcu ugrizla me jedna kobila :shock: (nije bila ona kriva, ali svejedno)

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Konji ne grizu bezveze.Oni se brane ili nešto brane.Dobro,imaš vremena naučiti.ostalo na PP.

S

skokan

Guest
Konji ne grizu bezveze.Oni se brane ili nešto brane.Dobro,imaš vremena naučiti.ostalo na PP.

E bok drustvo,imao bih jedno pitanje oko konja.Zanima me koliko se krecu cijene zdrebadi?Cuo sam od susijeda da se mogu nabaviti za 3 000kn,pa me zanima dali je istina?Poceo sam se zanimati za konje vec neko duze vrijeme,pa bih si htijeo i jednoga kupiti.:D

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Posavci se mogu kupiti po toj cijeni.Još malo pa ih bude u Popovači koliko hoćeš.

L

lovac00

Guest
Pozdrav dobri ljudi!!!Evo citam da neki od vas bi nabavili konja,ali neznaju kako dalje!?Evo i ja sam u sličnoj situaciji.Dobio sam muško ždrijebe 5mj staro HH,pa bi mi dobro došao koji savjet oko hranjenja, i svega općenito!!!Zanima me jel to ždrijebe koje ima oko 200-220kg,smije sjena jest kolko hoće i koliko da mu dajem zobanja.Imam crne zobi,ječma,kukuruza!!Koji omjer da mu dajem???Držim ovce nekada i krave ali o konjima baš neznam puno!!!:gitarist:

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Još je maleni sa 5 mjeseci starosti. Daj mu sjena koliko hoče jer mu od toga nemože ništa biti.Konji u prirodi troše na hranu oko 16 sati dnevno.Naravno da radi svog relativno malog želuca ne jedu toliko vremena neprekidno.Možeš mu slobodno dati i fandlu zobi koju bi bilo dobro namočiti jedno desetak minuta prije davanja.Mislio sam na fandlu ujutro i jednu za večeru.Ako je u dobroj kondiciji (,da nije mršav)u zob mu možeš dodati i šaku ječma.Ali onda duže moči jer je ječam tvrd i za odrasle konje a kamoli za toga malenog.Opiši uvjete gdje ga držiš (kakva je štala,zidovi,pod i plafon pa čemo napraviti energetski mix za hladnije dane.Uglavnom uvjek mu daj da ima sijena za grickati jer i samo cjelodnevno gickanje mu pomaže u održavanju tjelesne temperature.Po danu uvjek bilo da je snijeg ili ne,neka bude vani pa i tamo vani neka ima malo sijena.Jedino kad pada kiša ili snijeg neka bude u štali.

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Pretpostavljam da je stigao kod tebe sa paše pa ga i ti možeš puštati na pašu.Kasnije ču ti objasniti prelaz sa sjena na travu jer tu ima problema sa probavom i kolikima koji vode u smrt.Možeš mu davati mrkve i jabuka ali mu nedaj šečer jer je šečer smrt za njegove zube.Kupi rajzer za čistiti kopita i polako ga uči na dizanje nogu. Samo mu malo digni nogu i nakon par sekundi pusti. Pazi kod dizanja zadnjih nogu da se staneš sastrane da nebi bilo bolno po tebe.To je samo da u početku dok se ne naući na te radnje.Trebaš još i neku četku za češljanje pa bi u početku bila dobra i obična ribača četka.Kasnije budeš morao kupiti jedan komplet za četkanje i lickanje tvoga konjiča.Dobrodošao u svijet konja i konjarstva.

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
nas zanimaju haflingeri.imamo u planu kupiti ujahanu kobilu dobre naravi ali neznamo kako se koji hrane,kako i šta vole.vidio sam da ih dosta drže napolju bez štale ali neznam koliko je to dobro za njih,čuo sam da su jaki,stabilnog karaktera, i da su dobro porodični pratitelji.

šta vi misliti o njima

drmr

Član
Tu od
28 Ruj 2009
Poruka
688
Moj stari je prije imao konje i sad je opet zapeo bas za Haflingere.
Nesto su sitniji,ali prekrasni konji.
U Sunji na izlozbi konja uvijek ih gledam i dragam,bas su mirni:prayer:

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Moj stari je prije imao konje i sad je opet zapeo bas za Haflingere.
Nesto su sitniji,ali prekrasni konji.
U Sunji na izlozbi konja uvijek ih gledam i dragam,bas su mirni:prayer:

meni,nama su predivni a naša trogodišnja kćerka želi jednog konjića,pa razmišljamo da joj tu želju ispunimo za slijedeći rođendan.

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Obzirom da si u BiH probaj razmisliti o Bosansko-Brdskom konju za dijete.Ima ih umatičenih u Han pijesku i u Borikama gdje je i glavna ergela za te konje.Mogu te uputiti i dati neke podatke i brojeve telefona. Haflingera ima jedan moj prijatelj za prodati i nebi bila velika cijena.Ima dvije godine i umatičen je a roditelji su mu porijeklom iz Italije.

number 9

Član
Tu od
21 Srp 2011
Poruka
115
Još je maleni sa 5 mjeseci starosti. Daj mu sjena koliko hoče jer mu od toga nemože ništa biti.Konji u prirodi troše na hranu oko 16 sati dnevno.Naravno da radi svog relativno malog želuca ne jedu toliko vremena neprekidno.Možeš mu slobodno dati i fandlu zobi koju bi bilo dobro namočiti jedno desetak minuta prije davanja.Mislio sam na fandlu ujutro i jednu za večeru.Ako je u dobroj kondiciji (,da nije mršav)u zob mu možeš dodati i šaku ječma.Ali onda duže moči jer je ječam tvrd i za odrasle konje a kamoli za toga malenog.Opiši uvjete gdje ga držiš (kakva je štala,zidovi,pod i plafon pa čemo napraviti energetski mix za hladnije dane.Uglavnom uvjek mu daj da ima sijena za grickati jer i samo cjelodnevno gickanje mu pomaže u održavanju tjelesne temperature.Po danu uvjek bilo da je snijeg ili ne,neka bude vani pa i tamo vani neka ima malo sijena.Jedino kad pada kiša ili snijeg neka bude u štali.
Samo primjedba da je najbolje ječam grubo samljeti,samo da se ljupa otvori,veća ti je iskoristivost,i manja šansa da se nešto desi.Druže kebire mi se baš slažemo :partyman:

Najnoviji postovi

Na vrh