• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Koronavirus

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Ako gledaš"čašicu" na oktobarfestu to ti je onda druga priča😉

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529

Dramatičan apel znanstvenika: Poduzetniče, brate, čovječe ne pitaj zašto baš ti sada moraš nešto napraviti. Pitaj radije što još možeš napraviti da ovo završi brže i bezbolnije. I napravi to. Cijepi se!​

Poznati hrvatski znanstvenik Saša Ceci i popularizator znanosti objavio je novi status u kojem se čudi poduzetnicima koji bi od države primali naknade, a ne bi se cijepili. Njegov status prenosimo u cijelosti.

"PODUZETNIČE, BRATE, ČOVJEČE...

...poslušaj me na trenutak. Trebam tvoju pomoć.

Neki naši ljudi zaboravili su s čime se mi to točno borimo. Zaboravili su i koji je jedini način da se s time izborimo. Ovo je pandemija – epidemija virusa kojeg naše tijelo ne poznaje, pa će se zaraziti svatko kad prvi put dođe u kontakt s dovoljnom količinom virusa. Ogroman postotak zaraženih imat će ozbiljne komplikacije i trebat će bolničko liječenje. Neki će umrijeti. A jedini način da pobijedimo pandemiju je cijepljenje. Svako odlaganje ne samo da nam produžava agoniju, nego i povećava opasnost od nastanka zaraznijih i opasnijih sojeva jer virusi, kao i sva živa bića, mutiraju i evoluiraju.

Brate, ako bolest pustimo da se širi bez kontrole, ne poštujući karantenu za zaražene ni samoizolacije za kontakte, ne noseći maske i okupljajući se u velikim grupama, nove opasnije mutacije virusa neće biti uhvaćene i izolirane odmah nakon što nastanu, već će se slobodno širiti po populaciji.

To se dogodilo s britanskim, brazilskim i indijskim sojem. Sve tri zemlje su se ponašale jezivo neodgovorno (i vlast, ali bome i opća populacija) i zato sad imamo njihove sojeve. Puštali su da se slobodno širi. Jer, ekonomija. Jer, prokuženost. Jer, sezonalnost. Jer, pobijede nad virusom. A zapravo jer su neodgovorne neznalice. Kao što smo i mi bili.

Nas je spasilo da nas je malo, pa je bila i bitno manja šansa da nastane i proširi se opasan soj. Ali ta šansa uvijek postoji. Pa ako već uđemo u povijest 21. stoljeća, bilo bi bolje da to bude s vlastitim električnim autom, a ne vlastitim viralnim sojem.

Donedavno, dok nismo imali dovoljno cjepiva da se mogu cijepiti svi, jedini način koji smo svi imali da spriječimo širenje zaraze bio je da se držimo epidemioloških mjera. To je bilo privremeno rješenje, da ekonomija ne stane u potpunost
i. I da ostanemo koliko toliko normalni. To je bilo ono novo normalno.

Ali ljudi su i od toga napravili cijelu dramu. Tražili su od države da napravi nešto, da kupi dodatna cjepiva kao Izrael ili Mađarska, samo da to sve, a prije svega mjere – prestanu.
Sad je ta situacija. Sad se svi mogu cijepiti i mjere mogu prestati. I doista polako prestaju. No kako imamo još necijepljenih, moramo imamo neki suživot s njima dok se i svi oni ne cijepe. Moraju se cijepiti jer ako dođu u kontakt s virusom, zarazit će se. I onda će širiti zarazu na druge necijepljene. Vidim koko to izgleda u Velikoj Britaniji. 50 posto cijepljenih plus svi koji su dosad preboljeli, i još nije dovoljno da se pandemija obuzda.

Matematički gledano, poduzetnički moj brate, čovjek zaražen indijskom sojem u prosjeku zarazi do sedam ljudi. To znači da mi nekako moramo zaštititi, imunizirati šest od tih sedam ljudi da zaustavimo pandemiju. Šest od sedam je 86 posto. Toliko ljudi bi se trebalo cijepiti.

S obzirom da cjepiva nisu sto posto učinkovita, broj prelazi 90 posto. Oni koji su preboljeli neko vrijeme će imati imunitet, ali ni njih nema baš toliko. Potvrđenih je bilo tek dva posto. Dodamo li im članove uže obitelji koji se možda nisu testirali, to je opet manje od deset posto. I opet trebamo više od 80 posto cijepljenih.

I to je problem, jer nikad se toliko ljudi neće sami od sebe cijepiti.

Jesi čuo te protuargumente za cijepljenje? Nije dovoljno testirano. Možeš li vjerovati, brate? Možeš li vjerovati da ti netko kaže da nije dovoljno testirano nešto s čime se dosad cijepilo preko tri milijarde ljudi. Tri milijarde i nešto, čovječe. Ali, ne, naš čovjek je još oprezan. On još razmišlja. O čemu razmišlja, to mi reci.
Jučer jedan drami što nije pušten na Prajd jer nije bio cijepljen. Prošao sam kraj Ribnjaka i vidio ljude koji uživaju na velikom koncertu na otvorenom. To je bila ideja od početka. Čekić i ples ili zero-covid, što god, samo da izravnamo onu glupu liniju i doguramo nekako do cjepiva. A kad se svi cijepimo, vraća se staro normalno. Koncerti i putovanja i život. I sve.

Ali neki bi se malo švercali. Znaš ti nas. Iskoristili bi to da su se drugi cijepili pa da oni upadnu u onaj maleni postotak onih koji ne moraju. S izvornim sojem moglo je ostati i 40 posto necijepljenih. S britanskim cirka 25. A sad, kao što vidiš, jedva deset.

I zato smo danas daleko od toga. Daleko od starog normalnoga.

Sutra će, kaže premijer, poslodavci gubiti poticaje ako im zaposlenici nisu cijepljeni. To je em mjera zaštite gostiju u lokalima, em je i protupandemijska mjera. Dosta tvojih kolega poduzetnika osjeća nepravdu zbog toga. Ali nema apsolutno nikakvog razloga. Ovo je samo početak. Jer čak i da se svi koji primaju poticaje cijepe, i dalje nismo ni blizu kraja.

Prekosutra će morati pronaći drugi način da se druge grupacije ljudi – javni sektor, nezaposleni, poljoprivrednici... svi među nama koji su odlučili da im se ne da baš biti previše odgovorni. Koji ne bi žurili dok se malo više ljudi ne cijepi. Hoće li im pet milijardi biti dovoljno, ili čak ni osam neće?
S izvornim sojem moglo se pustiti da se dio ljudi ne mora cijepiti. Cijepljenje je moglo biti opcionalno. Kao ono za gripu. S britanskim se primijetilo da to vjerojatno neće ići. S indijskim postalo je kristalno jasno da pandemija neće stati bez obaveznog cijepljenja. Kao što je obavezno za ospice, rubeolu ili zaušnjake. To je ono što nam donosi budućnost. Ako se mislimo spasiti.

Zato te molim, poduzetniče, brate, čovječe, ne osjećaj nepravdu zbog ovoga. Osjećaj nadu da će ovo pomoći da sve bude brže gotovo.

I ne pitaj zašto baš ti sada moraš nešto napraviti. Pitaj radije što još možeš napraviti da ovo završi brže i bezbolnije. I napravi to.

Ja to radim već dugo.

I trebam tvoju pomoć.

Sam više ne mogu.

Hvala ti, brate", napisao je Ceci.

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Ja bi zamolio slavnu kolegicu JO,da mi pomogne odgonetnuti od kada je proglasena ova sadasnja epidemija,ona je nacitana a ja nemogu nikako naci taj podatak. 🙋‍♂️

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja bi zamolio slavnu kolegicu JO,da mi pomogne odgonetnuti od kada je proglasena ova sadasnja epidemija,ona je nacitana a ja nemogu nikako naci taj podatak. 🙋‍♂️
11. ožujka 2020. — Svjetska zdravstvena organizacija u srijedu je službeno proglasila pandemiju virusa COVID-19.

istoga dana kada je službeno proglašena pandemija, ministar zdravstva je u Hrvatskoj službeno proglasio epidemiju.

ODLUKA O PROGLAŠENJU EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 ..

11. ožu 2020. — Ovom Odlukom proglašava se epidemija bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-. 2 na području čitave Republike Hrvatske. II.
1 stranica
https://zdravstvo.gov.hr/UserDocsIm... O PROGLAŠENJU EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19.pdf

I što si sa ovom informacijom dobio? Mogao si je naći jednim klikom miša.
Nadam se da znaš kontekstuirati izraze "pandemija " i "epidemija".

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A što je plandemija? Je l to u vezi PLenkija? :unsure:
Opet se gura politika u korona butiku, pa bum opet ja kriva. ;)

Ne zlato, to ti je od teoretičara zavjere - PLAN da se čovječanstvo navede, podvede, porobi, iskoristi, kontrolira, pobije, upravlja njime, itd., itd.........u stilu "imam jedan strašan plan, više nećeš biti tužan niti sam, bit ćeš moj, moj, moj, bit ćeš samo moj, a ja bum upravljal s tobom kak bum htel. Hotel. Štel. Tel. Kak mi se ćefne. Ka mi bu pasalo. Kak mi se frkne. Kak me mune. ....Kad bum štel i koliko bum štel.......tak nekak cakano moje, a vidiš da me nisi mogel napeljati na politiku, hehe, a?, a kaj veliš sad., a? :)

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Pošto je opet počelo po starom ajde dali ima netko da zna kad slavimo prošlogodišnju pobjedu nad kovidom, a kad budemo slavili ovu?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Opet se gura politika u korona butiku, pa bum opet ja kriva. ;)
Nebuš ti, ovaj put ;)

Njeno visočanstvo crkva je kolko vidim očiščena iz teme pa bi onda čištitelja prosil da očisti i zadiranje u politiku.
Možda su i plalitičari dirnuti ko i crkvenjaki.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
ZJ, gdje je nestao tvoj video, (propovijed)
Dobro je da sam ga odmah podijelio na fejsu, javno.......

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Pošto je opet počelo po starom ajde dali ima netko da zna kad slavimo prošlogodišnju pobjedu nad kovidom, a kad budemo slavili ovu?
Da se više slušaju vijesti iz ustiju govornika a ne rekla - kazala sistemom gluhog telefona, znao bi:.

06.05.2020.
„Uspjeli smo pobijediti virus u prvom poluvremenu“, rekao je premijer

24.06.2020.:
Plenković za CNBC: Pobijedili smo virus u prvom poluvremenu, moguća djelomična turistička aktivnost u Europi

Plenković: Mi smo, ja ću to ponoviti još jednom vrlo odgovorno, pobijedili COVID-19 u onom prvom valu, bez ikakvih dilema, restriktivnim mjerama, propusnicama, fizičkom distancom koju smo osigurali. Imali smo rapidno smanjenu brzinu zaraze, mi smo je usporili. To je bio cijeli cilj. Plus, ukupan broj ljudi koji je bio zaražen je bio ukupno mali. Nažalost, imali smo više od sto naših preminulih sugrađana, međutim gledano komparativno mi smo s ovim brojevima među top tri zemlje Europske unije koje imaju najmanji broj aktivnih slučajeva COVID-19 na milijun stanovnika. Tu smo sa Slovenijom i Slovačkom. Slovenija je, čini mi se, prva. Nakon toga smo mi i Slovačka. Ono što se dogodilo i što je bilo logično, mi smo, nakon tako uspješne borbe u prvom valu gdje smo imali 0,1 i 0,01 slučaj, odlučili postupno reaktivirati gospodarstvo. Reaktiviranje gospodarstva podrazumijeva i otvaranje granica. Mi smo otvorili granice prema 10-ak članica Europske unije i prema nekim drugim zemljama iz susjedstva i došlo je do cirkulacije ljudi. Ono što smo uspjeli vidjeli ovih dana većina slučajeva gdje se pojavio COVID-19 odnosi se na dolazak virusa iz nekih drugih zemalja. Nakon toga je lokalna transmisija i to s ljudima koji su obitelj ili provode jako puno vremena skupa, što je normalno i uobičajeno. Međutim, mi moramo shvatiti da smo sad u fazi balansiranja.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nebuš ti, ovaj put ;)

Njeno visočanstvo crkva je kolko vidim očiščena iz teme pa bi onda čištitelja prosil da očisti i zadiranje u politiku.
Možda su i plalitičari dirnuti ko i crkvenjaki.
A vidiš da me cimaju, a onda kad im ga turim kmeče. :)

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh