UPS!
Malecko me nema, a kada otvorim, ekologije i politike na entu.
Dok je johabica na temi - politika ne može, pobrisati sve što nije korona jer je tema zagađena, vele antijohabičevci, dok je nema, politika i ostalo frkče na sve strane.
Političari svjetski, domaći, kaje, političarite?, teoretičari zavjera - evo nove zavjere u kremi za sunčanje, sada ću pričekati da se spomene i protiv komaraca, pa u deterđentu za rublje, pa......kada sam već kod deterđenta, u Šri Lanki, dok smo imali smještaj u bungalovu odlučila ja oprati nešto garderobe, otišla u dućan i uzela najmanje pakovanje deterđenta. Ja to onako, ko doma usula u škafić, stavila neke majce i kratke hlače, i perem, trljam....pa ispirem. U jednoj vodi, u dvije, u tri, materemi, nikako taj deterđent isprati, samo bila voda mutna.....nakon šest - sedam puta, evo čista voda izlazi iz rublja konačno. I stavim sušiti, kad se osušilo a ono pola boje u odjeći nema - sve blijedo ko da se godinama nosilo i pralo. Skužila sam odmah - ta malo pakiranje je koštalo "milijun kuna" zato što je skoro pa sve aktivna tvar, nosača beznačajno malo. Pa se u škafić ne stavlja šaka nego na vrh noža. Pa se ono malo , najmanje pakiranje ne potroši u pet - šest pranja nego u sto šest.
I sada, kakve veze ima moje pranje rublja i deterđent u Šri Lanki sa ekološkom temom?
Ma nosač aktivne tvari je balast, a i balasti su opterečivaći ekološkog okoliša.
Eu proizvođač nama proda vreću deterđenta od deset kila za veliku lovu i sa njim pereš rublje isto toliko puta kao i sa kutijcom od 250 grama u Šri Lanki za isto veliku lovu. Ali za onaj iz Šri Lanke treba deset puta manje ambalaže, deset puta manje troška prijevoza i distribucije, deset puta manje......ali mi volimo, kada nešto kupimo, da to bude volumen. Vrećica čipsa trideset puta dvadeset cm, a unutra deset deka krumpiriča. Brrr......