Pošto je tema o ovom čudu aktualna i ovdje na forumu, budem se malo uključio kao medicinski radnik. Inače radim u intenzivnoj i redovno nas obavještavaju o svim tim akcijama. Evo trenutno sam na godišnjem, ali moram mobitel imati 0-24 uz sebe jer me mogu zvati ako dođe do nekog teškog slučaja te corone, pa da treba respirator, transport u veći centar i tako.
Za početak par stvari. Prosječna dob oboljelog je 65 god, prosječna dob umrlog 85 god. Naravno ima mlađih i starijih, gore navedeno je PROSJEK, na dalje svi umrli su imali od 2-5 kroničnih bolesti koje povečavaju rizik od oboljenja i od smrtnog ishoda ( znači visok tlak, šećerna bolest, sužene krvne žile zbog naslaga, neki oblik srčanih bolesti- kongestivna zatajenja srca.....). Ovo nisu nebuloze sa društvenih mreža nego provjerne informacije iz Italije i iz Svjetske zdravstvene organizacije.
Na dalje ovi što se spore oko te samoizolacije i komeniraju to. Ovako kad sam bolestan, roka me temperstura, imam neku crijevnu virozu ..... jedva odležim ta 2 dana u kući. Jedva čekam izaći van, vočnjak, plastenik, traktor... Većina vas na forumu je sa sela kao i sam, tako da me razumijete. Ovi što mudro komentiraju da je lako 2 tjedna biti u 4 zida bez da izlaziš van, neka probaju. Pa tek onda daju komentare o kaznama, bodljikava žica i tome slično.
Shvatite bitnu stvar oko samoizolacije, to su ljudi koji MOŽDA imaju virus, ali NISU im rađena nikakva testiranja (iz nepoznatog razloga?! ). Što je apsolutna nebuloza, ako se sumnja vadi uzorke, šalji na testiranje i to je to. A ne tapkati u mraku, što je trenutna situacija. Ne mora se bolest razviti da bi se uzimali uzorci, mogu se uzeti i ako bolest nije nastupila kod osobe. Uzorci koji se uzimaju su krv, bris nosa, ždrijela... Jer netko može prenositi virus, ali ne mora oboljeti od njega (identična situacija je sa meningitisom).
Hajdemo malo sad svi skupa posložiti se i razmisliti. Tko je ove zime spomenuo gripu i njene teške oblike? NITKO, a od teških oblika gripe isto umiru i stari i mladi i djeca, koji ne moraju biti kronični bolesnici. Ali, gripa nije IN, sada je to corona. Pazi vamo, svi dižu hajku oko tog mutiranog COVID-19 virusa, a corona virusi su poznati jako jako dugo i bilo je očekivati da će kad tad mutirati. Npr. gripu uzrokuje cca 150 različitih virusa, a mutira svake godine, samo to više nikoga ne zabrinjava.
Nemojte sad misliti da dižem nekakv bunt ili revolt. Samo iznosim realne činjenice. Treba pripaziti, daleko od toga, ali treba iznesti cijelu sliku situacije.