• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Korov u dvorištu!

sf70h

Novi član
Tu od
22 Tra 2023
Poruka
3
Bok ekipa, uselili smo u zgradu gdje postoji jedan travnjak koji okružuje samo naš stan.

Trenutno je na slici sve obraslo, no moje je pitanje kako možemo iskorijeniti sav ovaj korov najlakše da i postići da se u dvorištu nalazi samo trava? Trenutno se ne kosi redovito nažalost, je li i to dio problema?
Trovanje zemlje bi nam bila zadnja opcija obzirom da rastu neke biljke koje moraju ostati (živica, drveće...).

Whats-App-Image-2023-04-22-at-20-20-39-1 hosted at ImgBB

Tokom zime smo čupali neke biljke s korijenom, no opet na istom mjestu rastu iste biljke.
504.gif

Novi smo u vrtlarenju, pa cijenimo svaki savjet :)

zoran89

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
1,035
Košnja, košnja, košnja i redovna košnja.

Kreni kositi svaki tjedan. Pogotovo kad je ovako dobar prirast trave ko sad na proljeće.

I da vidiš nagodinu kako 90% tog korova neće biti.

Onda nagodinu na proljeće imaš travne smjese za dosijavanje. Malo pobacas i kosiš redovno.

sf70h

Novi član
Tu od
22 Tra 2023
Poruka
3
Super, zvuči dosta bezbolno! Dosad je nažalost košeno samo dva puta godišnje, nama je ovo prvo proljeće u stanu i pokušat ćemo inicirat promjene.

Znači, nije potrebno u ovom trenutku čupat korov i/ili dosijavat?
Hvala!

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,492
Eh, sve ovisi o kakvim se korovima radi.
Jednogodišnje će redovita košnja s godinama eliminirati, iako to može potrajati jer sjeme nekih vrsta korova ima klijavost i do 20 godina - npr. ambrozija - pa sjemenke u zoni nicanja niču iza svake proljetne i jesenske kiše iznova. To, naravno, ne znači da će se nicanje rastegnuti na tih dvadesetak godina jer one koje su ispod zone nicanja, obzirom da se travnjak ne preorava pa ne mogu doći u zonu nicanja, neće nicati nakon što sve u zoni poniknu. Ali višegodišnje će usprkos redovitoj košnji rasti i dalje. Glavni korijen nekih višegodišnjih korova ispod nadzemne rozete ima pupove koji nakon što se odreže biljka stvaraju novu nadzemnu masu, a korijen im svakim novim ponikom jača.
Neće se tako riješti niti maslačak niti tratinčica, sada, ko ih voli imati na travnjaku, nije problem, ali ti se šire nenormalno.
Najbolje je sada, na proljeće ili u jesen - ne ljeti po vrućinama i suši - , napraviti kemijski tretman jednom od ovih aktivnih tvari:
2,4 D: npr. DEHERBAN, DIKOCID i sl.
Mekoprop: npr. DEHERBAN FLUID i sl.
Dikloprop: npr. DUPLOSAN DP
Fluroksipir: npr. STARANE 250, COMET 250, VEGA i sl.

Nakon tretmana, jednog ili dva po potrebi, može se igrati ekološka igra vađenjem korjenja višegodišnjeg korova nožem a jednogodišnjeg košnjom - jednogodišnji će prije ili kasnije posustati i nestati.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,076
Kupina (divlja) se teško suzbija, ali česta košnja ju ubije. Mislim da je štos u tome kaj u nedostatku nadzemnog dijela korijen počinje propadati. Ovo je provjereno u praksi i vjerujem da djeluje na većinu korova.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,314
a ne djeluje na gavez i kiselicu ili šćav , ostali odustanu...

sf70h

Novi član
Tu od
22 Tra 2023
Poruka
3
Po meni. Tko ne želi engleski travnjak. A ne smeta mu maslačak i tratinčica. Samo košnja, košnja i košnja. Garantiram da će kroz godinu dana biti lijepi travnjak.
Hvala! :) Dapače, to mi je čak i simpatično u travnjaku 😄

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
510
Po meni. Tko ne želi engleski travnjak. A ne smeta mu maslačak i tratinčica. Samo košnja, košnja i košnja. Garantiram da će kroz godinu dana biti lijepi travnjak.
Moj je takav, ali ne smeta me, kosim jednom u dva tjedna. Više me smetaju krtice, travnjak mi ima više tih prišteva nego maloljetnik na ulasku u pubertet.

Plac u Zagorju je bivši vlasnik tretirao nečim protiv korova, u početku je bilo OK, ali nakon par mjeseci nekošenja je bila šikara samo takva i nikako se riješiti toga. Na kraju sam to sve prodao pa nije ni bitno.

zoran89

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
1,035
Uzmeš dobrog terijera i nemaš problema s krticama...

Možda koju nogu polomiš u krateru koji zna iskopati.

Ali nemaš više ni jedne živine u, na i ispod zemlje 🤣

A redovno ju vodiš u voćnjak i tamo sve poriješava.

Rješava mačke, štakore, miševe, voluharice, krtice, ptice, zeca ako dohvati... Ograde, sve ravne površine bez rupa...
IMG_20230216_124642.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh