• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kotao za pečenje rakije

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,035
@zoran89 kotao za kuhanje rakije ja smatram nešto kao "povremeno pomagalo na dvorištu", nije kao vrtna pumpa za vodu, koja se koristi skoro non stop.
Kolika je vrijednost i cijena rakije dobivene iz takvog kompleta za kuhanje 🙃, u inoxsicu ugraditi bakrenu spiralu, "patentirati" toplinsku izolaciju oko ložišta, potrošeni plin??? Pa to postane napitak skuplji od zlata.
Meni se više sviđa biti miran 50 god na tradicionalan način, ionako i on umire (polako), na ovim "mojim prostorima".

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
Ništa ja ne patentiram. Vani je izolacija kotlova za destilaciju normalna stvar. I smatram da će se isplatiti kroz manje potrošenog plina. Sada ispečem 3 kotla na jednu bocu plina. Znači 6e po kotlu. Neka uštedim 1e po kotlu. Kroz 2 godine se isplati.

Vrijednost rakije koju ja pečem za sebe i ekipu je neprocjenjiva. A inače je kod nas litra dobre rakije 12e bez markice, 18-25e s markicom. S tendencijom rasta prema gore jer je količina rakije na tržištu svake godine sve manja i manja.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,783
Ništa ja ne patentiram. Vani je izolacija kotlova za destilaciju normalna stvar. I smatram da će se isplatiti kroz manje potrošenog plina. Sada ispečem 3 kotla na jednu bocu plina. Znači 6e po kotlu. Neka uštedim 1e po kotlu. Kroz 2 godine se isplati.

Vrijednost rakije koju ja pečem za sebe i ekipu je neprocjenjiva. A inače je kod nas litra dobre rakije 12e bez markice, 18-25e s markicom. S tendencijom rasta prema gore jer je količina rakije na tržištu svake godine sve manja i manja.
meni treba vreća oklaskov od kukuruze da spečem jedan kotal (60 litara)...ergo, moja vreća oklaskov vrijedi 6 eura...jeeeee!

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
Da imam mjesalicu možda bi se okušao u jabuci 😅.

Na koliko % na luli prekidas prepek I koliko ti je bila jaka meka rakija?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,035
Da imam mjesalicu možda bi se okušao u jabuci 😅.

Na koliko % na luli prekidas prepek I koliko ti je bila jaka meka rakija?
Zorane, zanima me u kojem trenutku, ili postotku alkohola (naravno slobodno se očituj u gradima, budem se ja snašao i s takvim podacima 👍), ti počneš odvajati "plaviš", patoku, treču frakciju destilacije alkohola.

Isto tako te molim za informaciju, koji je postotak alkohola dok krene "rakija", dakle prestaneš uzimati "prvijenac", ja to zovem po starinski "ficko", dakle prva, smrdljiva frakcija destilacije?
Ne brini ne zafrkavam te, ovo smatram korisnom razmjenom osobnih stavova, postupaka i informacija o istom "procesu", kuhanju - destilaciji rakije. 🙂

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,783
ajd, ja nisam Zoran, ali plavić se "vidi" na više načina...em ne gori, em je plavičast i stvara se na površini rakije neka korica, em, ono na što ja pazim, nema "koraldic" kad curi u lonac...eh sad, "koralde" su ona pojava kad kao balončići idu po površini rakije, ako me tko kuži...kad njih nema, nema ni dobre rakije.

Prvijenac, onosno "mramor" kak se to kod mene naziva, se skuži po tome da nakon kretanja rakije, dođe do trenutka kad skoro prestane teći, ili slabije teče, pa onda ja smatram da je to prijelaznica između mramora i dobre rakije...
a sad Zoran... ;)

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
Ovako. Sve sam sada pekao u dvostrukoj destilaciji.

Znači u prvoj destilaciji hvatam meku rakiju. Tj. hvatam sve dok na luli ne krene ispod između 0% I 5% alkohola.

Šljivovica mi je ispala na 27%, komovica (loza) na 35%. Pa sam zadnji kotao meke komovica uhvatio par litara vode da ju spustim na nekih 30%.

E sad prepek. Lagana vatra i odvajanje frakcija.

Od šljivovica je prvijenac bio oko 85% alkohola, od komovice 90+%.

Odvajao sam 1.5% od zapremine meke rakije u kotlu. Da budem siguran.

Nakon toga sam hvatao srce rakije dok na na luli nije bilo 45% u slučaju šljive. Tj. Od 55% sam krenuo mjeriti i kad sam vidio da naglo pada % alkohola onda sam prekinio na 45% jer sigurno kreće patoka. Komovicu sam krenuo mjeriti na oko 65% I prekinuo na 50-55%. Šljivovica mi ispala 65,33% ABV, komovica 71% Abv.

Nakon toga sam hvatao patoku, opet do 0-5% na luli. I to skupljam sa strane pa od svega zajedno kad skupim za kotao radim prepek I to je za likere.

Sad sam kupio demineraliziranu vodu pa ću za par tjedan spustiti na 50% obje. Onda za mjesec dana na 45% onda za mjesec dana štelati na 40-42%.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,073
Pečem od jabuka. Početni 2dcl metanola odvojim. Početak je oko 45% (15 G) tjeram do oko 5%.
Prepreka (70%) curi u veliku posudu u kojoj mjerim koncentraciju do 50% (20G). To je za cuganje.
Ostalo što nastaje mjerim koncentraciju kad curi do 5% i ostaje za iduću jesen.

Zašto bih dodavao kojekakvu smrdljivu vodu??????

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
Zato što kad ti je u posudi 50% već ti je dio patoke ušao unutra. I zato što je i 50% pre jako za piti 😅

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,073
Što je zdravije? Patoka ili demi voda tko zna od kuda. Možda bi bila bolja kišnica ili iz nekog poznatog izvora.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
Demi voda iz apoteke je zdravija 100% od patoke...

Ne bi bila bolja kišnica jer bi ti se zamutila rakija. Jedino da kišnicu prodestiliraš u kotlu.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,783
kod mene se ispod 55 % ne smatra rakijom (ta je za obloge), a za hrabre imam 70%+ (prepečena).
ovo kaj Zoran dela, pa to bi se čovjek potrgal od mjerenja...ovak se to odradi kušanjem, pa su svi oko kotla veseli!

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,035
Ako sam ikada bio oduševljen na ovom forumu, sada istinski jesam.
Hvala Vam poštovani @DARIJUS , @zoran89 , @Lee Champa . Ovim ste odgovorima, na moj današnji upis dali više kvalitetnih i pozitivnih odgovora, nego bezbrojni, drugi, prije Vas.
Potvrđujem Vaš pristup kao doista kvalitetan. Između moje "tehnologije" i Vaših su male nijanse.
Ja prvu frakciju postepeno "šnjofam s nosom" meni nije bitno da li je palo 1,5 dcl ili 0,5 l važno mi je da prestane loš miris.
Srednju frakciju, rakiju skidam, uz povremena mjerenja i stalnu kontrolu očima sve dotle "dok se biseri, đunđi, mjehuriči ne počnu razilaziti u loncu". Iz iskustva znam da je brzi prijelaz prema trečoj frakciji, plavišu čim izlazi rakija ispod 50% jačine. Na 45% je več teški plaviš. Što je za mene taj plaviš? Dižemo temperaturu vrenja i destilacije, počinjemo otkuhavati čaj od koštica, peteljki itd., a on je gorki, daje plavu boju itd.
Potvrđujem da i ja skinem jaku rakiju, koju onda svedem na pitkost i manji postotak alkohola s demineraliziranom vodom.
Plaviš ne uzimam sve dotle dok gori i zadnji mali plamen kod provjere, imam svoj stav da su mi drva vrednija od to malo plaviša. Ja kurim ispod kotla drvima, nikada nisam kuhao na plin.
Za razliku od Zorana, ja uvijek probam u prvom kuhanju dobiti i rakiju, pa ako je "materijal" baš jako slab, onda ga potjeram sve na plaviš, kojeg kao i Vi skupljam i onda ga na kraju ponovo redestiliram i dobijem jaku tzv "prepečenicu". Znam tad u kotao ubaciti i pelin i mentu, da oplemenim konačan destilat.
Ja zadovoljan, a bome i svi kojima sam ponudio.
Eto ga, opet esej 🙃

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,035
Meni "patoka, plaviš" nije "užitna", a pored nje imam previše finog destilata. 🙃😇🤗

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
Patoka, što ne valja sa njom?
Patočna ulja...

Jel tebi patoka ne smrdi? Sve nepoželjno u okusu i mirisu rakije dolazi iz treće frakcije.

Tj. Skoro sve. Dio nepoželjnog mirisa i žarenja na jeziku je aceton koji curi u prvoj frakciji uz metil...

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
@plus

Može se i tvojom metodom dobiti vrhunska rakija.

Ali da ideš sve u dvostruku destilaciju vidio bi da se pokaže na kraju jednostavnije i s manjim gubicima.

A i lakše je razdvojiti frakcije. Kad ideš jednostruku može ti malo pobjeći.

Najnoviji postovi

Na vrh