• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kotao za pečenje rakije

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
Ja prvi priznajem da imam problem s rakijom i vinom.

Kako organiziramo ocjenjivanja, degustacije itd.

Imam priliku probati po 100 uzoraka rakije i vina. I znam da ima dobrog vina i dobre rakije.

I sad sam postao razmažen što se toga tiče. Jednostavno sve uspoređujem s vrhunskim vinom i destilatima.

Zaključio sam da je život pre kratak da pijem loše vino i lošu rakiju 🤔.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
Ne raspravljamo mi ovdje o ukusima. Nego o tehnologiji proizvodnje destilata.

Ne smeta mene što netko pije jaku rakiju. Činjenica je da se ne osjeti širina okusa i mirisa ako je jača od 43-45%. Ali to je dio ukusa. Netko voli jaču.

Pričamo o patoci koja dokazano ima štetne sastojke.

Iz literature

Glavni je sastojak patoke sek-pentanol, uljevita tekućina koja jako lomi svjetlost, a u tehnici služi kao otapalo za masti i smole. Drugi sastojak patoke, terc-pentanol (amilenhidrat), ima narkotično djelovanje.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
U čemu je problem da ostaviš jedan dio na 60+%, razblažiš demineraliziranom vodom pa probaš? Ne košta te ništa.

Ja sam vikao da je to glupost jer nitko oko mene nije ovako radio. I onda sam probao I uvjerio sam sebe da nije glupost i da se stvarno osjeti razlika.

Znači ista šljiva, isti kom, samo drugi način pečenja.

Znači u prvoj destilaciji se ništa ne odvaja, u drugoj ide strogo odvajanje frakcija po principu od viška glava me boli.

Nosim ove godine 3 uzorka rakije na ocjenjivanje pa ćemo vidjeti.

Šljivovica jednostruka destilacija (dud)
Šljivovica jednostruka destilacija (srednje paljeni francuski hrast)
Šljivovica dvostruka destilacija dual barel (dud i hrast)

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
Onda nakon pečenja očisti kotao, sipaj unutra izvorsku vodu i sam destiliraj koliko ti treba..

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
Pa i sad razblazujes tu svoju rakiju destiliranom vodom, jer ti je većina etanola već isparila iz komine, samo što uz vodu dodaješ i Patočna ulja

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,073
Destilirana voda nije zdrava za piti! Ona je "gladna" i najbolje univerzalno otapalo

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
Pa to isto dobiješ u kotlu kad ispari etanol.

Šta misliš ako imaš rakiju s 50% alkohola. Šta je ostalih 50%?

Voda u procesu destilacije postaje? Destilirana voda

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,783
jednog dana, kad budem imao previše novaca i vremena, kupit ću kotao s svom opremom, ma bit će nakićen ko božićna jelka termostatima za temperaturu i pritisak, senzorima, duplom stijenkom, mješalicom...ma full oprema.
Dotad, dobra bu i dedina panonija od 60 litri... :p

nego, jel tko probao kiseli plavić "popravljati" sa sodom bikarbonom?

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,092
jednog dana, kad budem imao previše novaca i vremena, kupit ću kotao s svom opremom, ma bit će nakićen ko božićna jelka termostatima za temperaturu i pritisak, senzorima, duplom stijenkom, mješalicom...ma full oprema.
Dotad, dobra bu i dedina panonija od 60 litri... :p

nego, jel tko probao kiseli plavić "popravljati" sa sodom bikarbonom?

Ubaci kalcijev karbonat, dobro promiješaj pa pretoči kad se istaloži.

A možeš i prepreci uz pojačano odvajanje prvijenca.

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
617
Preporučuju u kotao ubaciti sofi bikarbonu
Da, pri ulaganju koma stavi se 300-400 gr na cca 100 l sode bikarbone.Ona velukim djelom "čisti" n3ugodne mirise, kiselinu i ostale nepoźeljnosti...

Najnoviji postovi

Na vrh