• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kotao za pečenje rakije

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,892
Ja prvi priznajem da imam problem s rakijom i vinom.

Kako organiziramo ocjenjivanja, degustacije itd.

Imam priliku probati po 100 uzoraka rakije i vina. I znam da ima dobrog vina i dobre rakije.

I sad sam postao razmažen što se toga tiče. Jednostavno sve uspoređujem s vrhunskim vinom i destilatima.

Zaključio sam da je život pre kratak da pijem loše vino i lošu rakiju 🤔.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,892
Ne raspravljamo mi ovdje o ukusima. Nego o tehnologiji proizvodnje destilata.

Ne smeta mene što netko pije jaku rakiju. Činjenica je da se ne osjeti širina okusa i mirisa ako je jača od 43-45%. Ali to je dio ukusa. Netko voli jaču.

Pričamo o patoci koja dokazano ima štetne sastojke.

Iz literature

Glavni je sastojak patoke sek-pentanol, uljevita tekućina koja jako lomi svjetlost, a u tehnici služi kao otapalo za masti i smole. Drugi sastojak patoke, terc-pentanol (amilenhidrat), ima narkotično djelovanje.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,892
U čemu je problem da ostaviš jedan dio na 60+%, razblažiš demineraliziranom vodom pa probaš? Ne košta te ništa.

Ja sam vikao da je to glupost jer nitko oko mene nije ovako radio. I onda sam probao I uvjerio sam sebe da nije glupost i da se stvarno osjeti razlika.

Znači ista šljiva, isti kom, samo drugi način pečenja.

Znači u prvoj destilaciji se ništa ne odvaja, u drugoj ide strogo odvajanje frakcija po principu od viška glava me boli.

Nosim ove godine 3 uzorka rakije na ocjenjivanje pa ćemo vidjeti.

Šljivovica jednostruka destilacija (dud)
Šljivovica jednostruka destilacija (srednje paljeni francuski hrast)
Šljivovica dvostruka destilacija dual barel (dud i hrast)

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,892
Onda nakon pečenja očisti kotao, sipaj unutra izvorsku vodu i sam destiliraj koliko ti treba..

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,892
Pa i sad razblazujes tu svoju rakiju destiliranom vodom, jer ti je većina etanola već isparila iz komine, samo što uz vodu dodaješ i Patočna ulja

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,942
Destilirana voda nije zdrava za piti! Ona je "gladna" i najbolje univerzalno otapalo

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,892
Pa to isto dobiješ u kotlu kad ispari etanol.

Šta misliš ako imaš rakiju s 50% alkohola. Šta je ostalih 50%?

Voda u procesu destilacije postaje? Destilirana voda

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,065
jednog dana, kad budem imao previše novaca i vremena, kupit ću kotao s svom opremom, ma bit će nakićen ko božićna jelka termostatima za temperaturu i pritisak, senzorima, duplom stijenkom, mješalicom...ma full oprema.
Dotad, dobra bu i dedina panonija od 60 litri... :p

nego, jel tko probao kiseli plavić "popravljati" sa sodom bikarbonom?

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,892
jednog dana, kad budem imao previše novaca i vremena, kupit ću kotao s svom opremom, ma bit će nakićen ko božićna jelka termostatima za temperaturu i pritisak, senzorima, duplom stijenkom, mješalicom...ma full oprema.
Dotad, dobra bu i dedina panonija od 60 litri... :p

nego, jel tko probao kiseli plavić "popravljati" sa sodom bikarbonom?

Ubaci kalcijev karbonat, dobro promiješaj pa pretoči kad se istaloži.

A možeš i prepreci uz pojačano odvajanje prvijenca.

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
821
Preporučuju u kotao ubaciti sofi bikarbonu
Da, pri ulaganju koma stavi se 300-400 gr na cca 100 l sode bikarbone.Ona velukim djelom "čisti" n3ugodne mirise, kiselinu i ostale nepoźeljnosti...

MilanB

Novi član
Tu od
3 Velj 2011
Poruka
12
Pozdrav forumaši.Zna li netko kako stoji cijev na kazanu za odvod destilata,vodoravno,nagib na peć ili nagib na kiler?Naime,vidim na slikama po internetu sve tri opcije pa me zanima koja je točma.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,892
Sve I ni jedna

Po meni natrag prema kotlu treba biti nagib. Ali moj je kotao s nagibom prema hladnjaku.

Većina će reći prema hladnjaku

Najnoviji postovi

Na vrh